StoryEditorOCM
ForumOD 8.30

Vrhovni sud danas odlučuje o sudbini Smiljane Srnec: presuda bi joj mogla biti potvrđena, ali i druge su opcije u igri

Piše Piše JL
26. siječnja 2021. - 08:51

Vrhovni sud Hrvatske zakazao je za utorak 26. siječnja u 8.30 sati javnu sjednicu povodom žalbe Smiljane Srnec na presudu kojom je 30. lipnja ove godine osuđena na maksimalnih 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine u ljeto 2000. godine, piše jutarnji.hr.

Sjednicom predsjeda sutkinja Ana Garačić. Vrhovni sud može potvrditi kaznu, preinačiti je, ali i vratiti suđenje na početak pa čak i pustiti Smiljanu Srnec na slobodu.

Zločin koji je potresao Hrvatsku otkriven je 16. veljače 2019. godine, a tijelo pokojne Jasmine bilo je gotovo 19 godina skriveno u škrinji u obiteljskoj kući u Palovcu u Novoj 29 u kojoj je Smiljana živjela s obitelji i majkom, koja je uglavnom boravila na radu u inozemstvu, a povremeno je dolazila u Palovec.

Djelo je bilo kvalificirano kao obično ubojstvo i to je tada bila maksimalna kazna, a njezin branitelj, čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić, žalbu na 77 stranica podnio je u zakonskom roku 14. rujna ove godine. Vrhovni sud je zaprimio cijeli spis i nakon što ga je proučio, zakazao je javnu sjednicu. Kao i drugi optuženici, Smiljana Srnec dobit će priliku obratiti se sudskom vijeću videolinkom iz zatvora u Varaždinu gdje je trenutno još uvijek u istražnom zatvoru.

Obrani je jedan od bitnih dijelova žalbe to što postoji proturječje između sadržaja obrazloženja i presude u odnosu na ono što piše u zapisnicima sa suđenja koje je počelo 15. listopada prošle, a okončano je 30. lipnja ove godine. Prema stavu obrane, došlo je do bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku, i to je jedini i temeljni razlog zbog kojeg treba ukinuti presudu, tako da se obrana nije niti bavila visinom kazne.

Po njemu je sporno, i to je opširno naveo u žalbi, i pitanje točnog vremena kad se dogodilo ubojstvo i u žalbi se argumentima tvrdi da uopće nije ustanovljeno kad se to dogodilo, a kamoli da se dogodilo u ljeto 2000. godine. U slučaju bitnih povreda odredaba zakona o kaznenom postupku, ako Vrhovni sud usvoji žalbu branitelja Smiljane Srnec ne bi se raspravljalo o kazni i primjeni zakona već bi se presuda ukinula, a postupak bi možda dobio drugi sudac.

U svakom slučaju, tada bi "slučaj škrinja" i jedan od najintrigantnijih slučajeva hrvatskog pravosuđa jer je tijelo žrtve otkriveno u zamrzivaču nakon gotovo 19 godina, 16. veljače 2019. godine, bio opet na početku. Sasvim je izvjesno da bi Smiljana Srnec ponovljeno suđenje tada čekala na slobodi. Ako pak Vrhovni sud odbije žalbu njezine obrane i potvrdi joj presudu, preostaje joj još nepunih 13 godina zatvora koji sve teže podnosi.

18. travanj 2024 22:02