StoryEditorOCM
ForumPERFIDNA OPERACIJA NEZAPAMĆENIH RAZMJERA

"Vozač je došao na farmu i u šoku nam telefonom javio da je sve prazno, nestale su 723 svinje, vlasnik i njegov radnik"

Piše JL
11. kolovoza 2017. - 13:13
prasci

Mesna industrija Vajda iz Čakovca perfidnom operacijom ostala je početkom ovog mjeseca bez 723 svinje koje su najvjerojatnije završile na crnom tržištu mesa. Počinjena šteta je 1,6 milijuna kuna. No, šteta je mnogo veća s obzirom na to da se to meso najvjerojatnije putem crnog tržišta našlo u restoranima i nekim trgovinama.

- Dana 8. svibnja ove godine potpisali smo Igorom Vukovićem, vlasnikom tvrtke Eko Farma Ves j.d.o.o. iz Zagreba, registriranom za uzgoj svinja, ugovor o kooperaciji za tov 723 odojka, a dva dana kasnije smo ugovor ovjerili i kod javnog bilježnika. Prije nikada nismo surađivali s ovom tvrtkom, no ništa nam nije bilo sumnjivo. Farma za tov je bila novouređena s videonadzorom - kaže nam član Uprave Vajde Vilim Simon.

Prema njegovim riječima, nakon što su iskazali interes za tov odojaka, javila im se gospođa Štefica Vincek, nevjenčana supruga Igora Vukovića, koja je navela da je zainteresirana za ovaj posao te su tako preko nje došli do tvrtke Eko Farma Ves j.d.o.o i Igora Vukovića.

Vuković je Vajdi priložio i bjanko zadužnicu kao i Štefica Vincek kao njegova sudužnica. Prema ugovoru, Vajda kooperantu osigurava svinje i hranu, a kooperant ih je dužan hraniti te brinuti se o njihovom gojidbenom i zdravstvenom stanju, veterinarskom nadzoru te ih kad dosegnu 120 kilograma vratiti Vajdi.

Dana 12. svibnja mlade svinje su isporučene na farmu u Martinskoj Vesi kod Siska.

- Naša je politika da redovito kontroliramo kooperante, stanje na farmama, pregledavamo stoku. Osim toga, tu su redovne veterinarske inspekcije. U slučaju g. Vukovića sve je uvijek bilo u redu - ističe Simon.

Sve je bilo u redu do 7. kolovoza kada su Vukovića iz Vajde nazvali kako bi dogovorili posjet farmi i uzimanje uzorka na salmonelu, no Vuković se ne javlja. Pokušavaju ga kontaktirati i dan kasnije, no ponovno neuspješno. Nakon nekoliko pokušaja uspijevaju dobiti Šteficu Vincek koja im tvrdi kako ništa ne zna. Tog istog 8. kolovoza na farmu dolazi kamion s hranom za svinje. Vozač u šoku telefonom javlja da je farma prazna te da nema svinja ni ikoga drugog i da mu se Vuković ne javlja na pozive. U Vajdi nastaje uzbuna.

- Naši ljudi su odmah otišli na farmu te su ustanovili da svinja zaista nema. Susjedi im govore kako su nekoliko dana ranije vidjeli da se utovaruju svinje. Radnika koji je radio na farmi također nismo mogli kontaktirati jer je i on nestao - objašnjava nam član Uprave Vajde.

Kaže kako su odmah pokušali kontaktirati Vukovića, ali on se ne javlja na telefon. Javila im se Štefica Vincek koja im je tvrdila da već dva mjeseca nije bila s Vukovićem i da ništa ne zna. Jučer smo i mi nazvali Igora Vukovića, ali mu je mobitel isključen, a Štefica Vincek se zahvalila na pozivu i rekla da i ovako ima previše problema te je prekinula razgovor.

Simon tvrdi da su krađu u Policijskoj upravi Čakovec prijavili 8. kolovoza.

- Oni su nas tražili specifikaciju svih troškova, sve ugovore i dokumentaciju. Kad smo to pribavili, otišli smo jučer u krim policiju. No, oni rade samo do 15 sati, pa smo prijavu uspjeli predati tek jučer. Tako smo saznali kako do jučer uopće nisu izašli na teren iako smo prijavu podnijeli dva dana ranije. Njima je jedino bilo važno da podnesemo odštetni zahtjev i sugerirali su nam da kaznenu prijavu podnesemo i Državnom odvjetništvu - otkriva Simon.

A tu nastaje nova zavrzlama jer se otvorilo pitanje koje je državno odvjetništvo nadležno. Nakon nekoliko sati ipak se utvrdilo da je nadležno ono u Čakovcu pa je kaznena prijava zaprimljena. I dok su trajala natezanja s policijom i Državnim odvjetništvom, kamioni sa svinjama su najvjerojatnije završili u nekoj od ilegalnih klaonica, a Igor Vuković je netragom nestao.

Da je riječ o unaprijed smišljenom planu, pokazuje i podatak s Poslovne Hrvatske. Naime, 7. kolovoza, onog dana kada iz Vajde bezuspješno pokušavaju kontaktirati Vukovića, on vlasništvo nad tvrtkom Eko Farma Ves j.d.o.o. prebacuje na izvjesnog Damira Tomića, koji je sada jedina osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke.

Uz to, Vuković je morao imati unaprijed organiziran prijevoz i ljude za utovar te krajnje mjesto istovara.

Prema mišljenju g. Simona, za prijevoz ovolikog broja svinja potrebno je pet do šest kamiona. Istovar je morao biti brz s obzirom na to da je vrlo riskantno prevoziti toliko svinja bez valjane dokumentacije o inspekcijskom pregledu, putnog lista, svjedodžbe o zdravstvenom stanju i ostale potrebne dokumentacije.

U Vajdi ističu kako je bez prateće dokumentacije nemoguće svinje prevesti preko granice niti isporučiti u klaonice i dalje na tržište. Kako su navedene svinje u sljedećih mjesec dana trebale biti isporučene Vajdi, koja bi ih potom isporučila na klanje u svoje klaonice i zatim na daljnju preradu, u Vajdi sumnjaju na to da će se svinje uskoro isporučiti u ilegalne klaonice te tako završiti na sivom tržištu, bez važeće dokumentacije, nužnih provjera i inspekcija, a naposljetku i bez plaćanja PDV-a državi.

16. travanj 2024 11:21