StoryEditorOCM
ForumLAKO JE TAKO

Vlasnik "Hemingwaya" i bivši dečko Maje Šuput pet godina unajmljuje tri najatraktivnija gradska prostora i ne plaća ni lipe! Duguje 3 milijuna kuna!

Piše Ana Franić
16. rujna 2019. - 00:02
bac.JPG

 

Najpoznatija splitska plaža Bačvice sa svojim kupališno-poslovnim kompleksom idealno je mjesto za razvoj biznisa.

Plaža je prepuna kupača praktički tijekom cijele godine, tako da zakupci poslovnih prostora vrte velik novac.

Gradska tvrtka "Splitska obala" upravlja prostorima i dijelom kompleksa "Bačvice" temeljem ugovora s Gradom Splitom, sklopljenim 2014. godine, kao vlasnikom nekretnine.

No, ne funkcionira sve baš idealno. "Splitska obala" već godinama ne može naplatiti korištenje triju, možemo reći najatraktivnijih poslovnih prostora u prizemlju zgrade.

To je prostor krajnje sjeverno, ispod kluba "Tropic", u kojemu djeluje pizzerija "Forno", zatim po sredini objekta "Papa's" bar, te krajnje južno, prema Ovčicama, azijski restoran "Chang". Iako su sva tri ugostiteljska objekta stalno puna gostiju i njihovi vlasnici nesumnjivo imaju velike prihode, istovremeno, kažu nam u "Splitskoj obali", ni lipe ne plaćaju za najam.

- Već petu godinu zaredom koriste naše prostore potpuno besplatno, a dug im se do danas s kamatama popeo do tri milijuna kuna. Najtragičnije je da im ne možemo ništa. Iako imamo pravo upravljanja i gospodarskog korištenja, ruke su nam vezane. Ne možemo ući u svoje prostore, a zakupci uredno rade i zarađuju.

Sva tri objekta vodi isti čovjek, Mario Kovačević, poznat kao vlasnik lanca barova "Hemingway". Sve su to njegovi barovi i restorani, samo se imena tvrtki mijenjaju kako mu odgovara - govori nam Dražen Delić, direktor "Splitske obale".

Široj javnosti Mario Kovačević bit će poznat i kao bivši dečko pjevačice Maje Šuput. No, kako je do ovog bizarnog slučaja uopće došlo?

Prije četiri godine, 24. veljače 2015., objavljen je natječaj za zakup poslovnih prostora u sklopu KPK Bačvice, a za spomenuta tri prostora kao najpovoljniji ponuditelj izabrana je Kovačevićeva tvrtka “Sunčana oaza” iz Opatije s kojom je 30. travnja te godine potpisan ugovor o zakupu, kao i izvršena primopredaja.

- "Splitska obala" nakon toga uredno šalje mjesečne račune koji su iznosili otprilike 57 tisuća kuna za sva tri prostora, a zatim i opomene koje su ignorirane. Zakupac nikada nije platio ni jedan ispostavljeni račun za zakup bilo kojeg od tri prostora u prizemlju pa im je 24. kolovoza 2016. godine otkazan ugovorni odnos - objašnjava Delić, koji je preuzimanjem dužnosti direktora zatekao opisanu situaciju i već tada poduzeo sve po zakonu osnovane radnje da se situacija razriješi.

Pokreće sve moguće pravne postupke, i to konkretno: postupak radi naknade štete, iseljenja, privremenu mjeru, kazneni postupak protiv odgovornih osoba, isključenje vode i struje te prijavu potraživanja u predstečajnom postupku.

Delić nastavlja kako je najbizarnije od svega što je "Sunčana oaza" 5. veljače 2018. godine sklopila ugovor o podzakupu poslovnih prostora s tvrtkom "Funky bar", isto u vlasništvu Kovačevića, bez suglasnosti gradske tvrtke.

- Pozivali su se na ugovorni članak da ne trebaju našu suglasnost ako se radi o stopostotnim vlasnički povezanim tvrtkama, što ovdje svakako nije bio slučaj te se u navedenim prostorima do danas nalazi "Funky bar". No, 19. veljače 2018. pokreće se predstečajni postupak u odnosu na "Sunčanu oazu" pred Trgovačkim sudom u Splitu, koji je obustavljen i doneseno je rješenje da se smatra kao da je podnesen prijedlog za stečaj.

Dok se čekala pravomoćnost ovog rješenja radi ulaganja žalbe od strane “Sunčane oaze” i njezina odlaska u stečaj, ona mijenja sjedište iz Splita u Zagreb te je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje da se "Sunčana oaza" pripaja novoosnovanoj tvrtki "Sunčana plaža", ignorirajući da se radi o tvrtki u odnosu na koju je pokrenut stečajni postupak. Na takav način izbjegao se odlazak u stečaj - prepričava nam Delić pravne akrobacije kojima je jedini smisao izbjegavanje plaćanja najma.

"Splitskoj obali" nije preostalo ništa drugo pa su lani u svibnju pred Trgovačkim sudom u Splitu pokrenuli tužbu protiv "Funky bara" zbog iseljenja i naknade štete te je u istom postupku predložena i privremena mjera radi osiguranja nenovčane tražbine. Namjera im je bila da spriječe "pojavljivanje" neke nove Kovačevićeve tvrtke.

Postupak se uredno vodi te je sljedeće ročište zakazano ovog mjeseca.
- Blokirali smo račun "Sunčane plaže" i do današnjeg dana naplaćeno je samo pet tisuća kuna. Ni sami ne znamo kako je to uspjelo gledajući da nemaju ništa vezano za tvrtku, dok je s druge strane "Sunčana oaza" kao takva brisana iz sudskog registra - kaže Delić.

Objašnjava kako je u ožujku ove godine pokrenut predstečajni postupak nad "Sunčanom plažom" pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, gdje "Splitska obala" nije bila navedena u popisu vjerovnika, na što su prigovorili, dostavili urednu prijavu koju je stečajni upravitelj priznao u cijelosti.

- Očigledno je da se radi o izbjegavanju plaćanja obveza za najam poslovnih prostora. Vrlo jednostavnom matematikom možemo izračunati da je od svibnja 2015. godine do danas neplaćanjem najma netko sebi pribavio korist od gotovo 3 milijuna kuna. Čak smo tražili i isključenje vode i struje, što se i dogodilo, ali pred sezonu im je opet sve uključeno iako postoje dugovanja “Sunčane plaže” kako prema HEP-u, tako i prema "Vodovodu", koja su uredno prijavljena u predstečajnom postupku.

Pored dugovanja HEP je ipak uključio struju temeljem privremene mjere od nadležnog suda, a "Vodovod i kanalizacija" osigurali su pristup vodi – govori Delić, napominjući kako sva dugovanja “Sunčane oaze”, odnosno sada “Sunčane plaže” također neće biti moguće naplatiti jer se tvrtka nalazi u predstečajnom postupku, nema nekretnina ni novca na računu, a iz dosadašnjeg ponašanja se vidi da je riječ o uhodanoj praksi izbjegavanja plaćanja obveza.

- Sudski procesi traju, a mi svakoga dana gubimo ogroman novac - nemoćan je Delić.

Zajednički nazivnik svih ovih tvrtki je Mario Kovačević, koji je u pravilu direktor i jedini član. Njegov komentar pokušali smo dobiti preko nekoliko njegovih dostupnih telefonskih brojeva, ali ni na jedan od njih nismo ga uspjeli dobiti.

19. travanj 2024 10:46