StoryEditorOCM
ForumMINISTAR ZDRAVSTVA

VILI BEROŠ PROGOVORIO O KOBNOM LETU IZ FRANKFURTA ‘Ne bih rekao da je došlo do zbrke, svih 115 putnika je pronađeno, evo koliko je pozitivnih‘

Piše Jutarnji.hr
17. svibnja 2020. - 22:09

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV te je tom prigodom govorio i o zamjeni pacijenata u KBC-u Split.

- Zdravstveni nadzor je izvršen. Uzeta je sva dokumentacija i dopis Hitne koja je vraćala pacijenticu. U tijeku je analiza svih tih dokumenata, jer doista je riječ o velikoj pogrešci. Netko će odgovarati, ako se tako utvrdi, rekao je.

Razjasnio je i misterij "viška" putnika u famoznom avionu iz Frankfurta. Objasnio je kako je došlo do ovakve greške i jesu li svi putnici spornoga leta pronađeni.

- Ne bih rekao da je došlo do zbrke. Brojka je bila prva i preliminarna jer su se putnici obrađivali po skupinama. Do kolege Capaka došla je prva brojka, a kasnije su obrađeni svi putnici, popodne su obrađeni svi putnici i tako se došlo do konačne brojke. S tog leta nemamo puno dodatnih kontakata oboljelih. Svih 115 putnika je pronađeno, pozitivnih je 14 - kazao je Beroš.

Ministar je uvjeren kako je naš zdravstveni sustav spreman za ljeto.

- Naš zdravstveni sustav do sada je savršeno odradio svoju ulogu, no morat ćemo unaprijediti zdravstveni sustav na području naše obale. Imat ćemo sastanak s Ministarstvom turizma idući tjedan.

Najavio je kako je moguće da u svakom hotelu bude zdravstveno osoblje koje bi bilo zaduženo za turiste.

- To se nalazi i u dokumentu Europske komisije. Naš zdravstveni sustav je potpuno spreman prilagoditi se novim okolnostima - rekao je i objasnio što će se dogoditi s turistima koji dođu kod nas na odmor i koji se zaraze, gdje će se taj pacijent liječiti i tko će snositi troškove liječenja.

- Odgovor na to pitanje ovisi o bilateralnim dogovorima s pojedinim zemljama. Postoje modaliteti, ovisit će o kliničkoj slici. Napravit ćemo dogovor sa svakom zemljom - kazao je.

Govorio je i o mjerama za izbore i što ako recimo neko mjesto ili županija bude moralo u karantenu za vrijeme parlamentarnih izbora.

- Sada je nemoguće predviđati što i kako, ali mjere za izbore su distanca i higijena. Možda na izbore ne s rukavicama, teško će biti potpisati se, ali...

Odgovorio je i hoće li biti na listi HDZ-a.

- Ja jesam član HDZ-a, jesam član HDZ-ove vlade i bit ću počašćen ako budem među njima - rekao je misleći na ljude koji će se naći na listama.

Ministar je objasnio i kako je moguće da su neki liječnici dobili umanjene plaće za travanj.

- Početkom travnja izdali smo jasnu uputu koja se odnosi na obračun plaće i korištenje godišnjih odmora. Vrlo jasno je napomenuto da nije moguće retroaktivno aktivirati godišnji odmor. Poslodavac mora isplatiti sate, a kad je riječ o prekovremenima, pitanje je da li ih je bilo toliko puno. Do sutra u 12 dobit ću izvješće od doktora Ćorušića s konkretnim podacima o konkretnom slučaju - napomenuo je.

19. travanj 2024 08:25