StoryEditorOCM
ForumTOTALNI APSURD

Vijećnici jednoglasno izglasali Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, iako on ne želi tu poziciju

Piše Hina
26. ožujka 2021. - 17:37

Vijećnici u gradskom vijeću Sarajeva u petak su izglasali odluku kojom Bogića Bogićevića imenuju za novog gradonačelnika unatoč činjenici da je on ranije ovog tjedna poručio kako ne želi obnašati tu dužnost.

Bogićević je za gradonačelnika Sarajeva izabran jednoglasno i to kao jedini kandidat jer su za njega bili ne samo zastupnici iz stranačkog bloka bliskog SDP-u BiH, koji ga je ranije predložio za tu dužnost, nego i oporbe, odnosno Strake demokratske akcije (SDA) i neovisni vijećnici.

Gradskim je statutom predviđeno da se izabrana osoba nakon glasanja očituje o tome prihvaća li dužnost no Bogićević nije bio u dvorani gdje je vijeće zasijedalo niti je došao naknadno pa je ostalo nejasno je li spreman promijeniti stav iznesen u srijedu. U takvim je okolnostima predsjedatelj gradskoj vijeća Jasmin Ademović mogao samo prekinuti sjednicu dok Bogićević ne odgovori na poziv da se očituje.

"Kako nemamo očitovanja a ni drugog kandidata ostaje mi prekinuti sjednicu a ona će biti nastavljena naknadno", rekao je Ademović.

Bogićević je u srijedu posebnim pismom izvjestio predsjednika SDP-a Nermina Nikšića kako odustaje od kandidature koju je ranije prihvatio. Istaknuo je kako ne želi biti predmetom "nedoličnih političkih igara".

On je tako komentirao ishod konstituirajuće sjednice gradskog vijeća na kojoj se ispostavilo kako ne postoji jasna većina koja bi ga poduprla a istodobno su se pojavile tvrdnje kako SDA kupnjom nekih vijećnika pokušava osigurati da njen Abdulah Skaka ostane na mjestu gradonačelnika.

Nakon Bogićevićeva odustajanja od kandidature uslijedila su brojna javna reagiranja u kojima ga se pozivalo da promijeni svoju odluku što je bilo i očekivano jer je riječ o osobi koja uživa iznimni javni ugled u BiH a posebice u Sarajevu. Na sarajevskim su ulicama osvanuli i brojni posteri s Bogićevićevom fotografijom i porukom "Ti si naš gradonačelnik".

Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke (NS) koja zajedno sa SDP-om i Narodom i pravdom (NiP) čini blok koji je stao iza Bogićevićeve kandidature, kazao je u petak nakon okončanog glasanja u gradskom vijeću kako se nada da će Bogićević ipak promijeniti mišljenje.

Potvrdio je kako su iz ovog bloka s Bogićevićem razgovarali pa je i prekid sjednice gradskog vijeća nakon okončanog glasanja za gradonačelnika rezultat te činjenice.

"Nadam se da će shvatiti da njega kao gradonačelnika žele stotine tisuća ljudi ovog grada a na tom su mu se putu ispriječile kriminalne metode", kazao je Kojović.

19. travanj 2024 20:58