StoryEditorOCM
ForumOD RANOG JUTRA

Velike gužve na cestama, vozi se u kolonama. Policija najavila kontrole, objavili i gdje, provjeravat će brzinu, alkoholiziranost...

Piše Hina, PSD
23. srpnja 2022. - 09:25

Pojačan je promet na zagrebačkoj obilaznici, autocestama prema moru, ali i kopnu te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Promet je pojačan na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera čvorova Buzin i Lučko u smjeru naplate Lučko, autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru juga, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, na A7 Rupa-Rijeka u smjeru Rijeke.

Pojačan je promet i na riječkoj obilaznici te otoku Krku i Krčkom mostu povremeno u oba smjera, Jadranskoj (DC8) i Ličkoj magistrali (DC1), na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija i na pojedinim graničnim prijelazima.

Kolona vozila na zagrebačkoj obilaznici iz smjera čvora Jankomir prema naplati Lučko je oko šest kilometara a iz smjera Buzina oko dva kilometra.

image
Matija Djanješić/Cropix

Na A1 povećana je gustoća prometa u smjeru Dubrovnika, posebice između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II gdje se vozi u kolonama u pokretu uz zastoje. Povećana gustoća i usporen promet je i na naplati Lučko u smjeru Dubrovnika; na naplatama Demerje i Lučko na izlazu s autoceste u smjeru Zagreba trenutno nema dužih čekanja.

Na A2 kolona vozila na čvoru Jankomir u smjeru Zagreba je oko jednog kilometra.

Kolona vozila na A4 na naplati Sveta Helena u smjeru Zagreba duga je oko jednog kilometra, a između graničnog prijelaza Goričan i naplatne postaje Goričan u smjeru Zagreba oko tri kilometra.

Na A7 kolona vozila na naplatnoj postaji Rupa u smjeru Krka je oko jednog kilometra.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju vrijedi danas do 14 sati te u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

U putničkom prometu na izlazu iz zemlje na graničnom prijelazu Bajakovo prema Srbiji čeka se dva sata, a na ulazu u zemlju iz Slovenije do jedan sat čeka se na prijelazima Macelj, Bregana, Jurovski Brod i Lupinjak.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Policijske upute

Policija je sinoć objavila upute vozačima koji ovog vikenda, koji bi u turističkom smislu trebao biti udarni, kreću na godišnji odmor.

"Ovoga vikenda, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, očekuju se prometne gužve na prometnicama koje vode prema moru", objavila je policija.

"Osim toga, povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno - represivnih aktivnosti.

 Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama", objavio je MUP.

"U provođenje ovih aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada planirati na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici će se raspoređivati na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge)", stoji u objavi. 

"Tom prilikom, posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji "iskaču" iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine "četiri glavne ubojice u prometu" – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista", stoji u priopćenju MUP-a.

19. travanj 2024 09:13