StoryEditorOCM
ForumISTRAŽIVANJE

Većina oboljelih s teškim simptomima umire iz istog razloga, ovo bi moglo biti rješenje, kao i odgovor zašto koronavirus neke pogađa blaže

Piše T.S.M.
16. travnja 2020. - 02:10

Akutni respiratorni distres sindrom, glavni uzrok smrti kod zaraze koronavirusom mogao bi se spriječiti redovitim vježbanjem, tvrdi ugledni liječnik Zhen Yan sa sveučilišta University of Virginia School of Medicine. Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) nastaje kada se tekućina nakuplja u plućnim alveolama. Više tekućine u plućima znači manje kisika koji može doći u krvotok, što ostavlja organe bez kisika potrebnog za rad.

Prema podacima američkog CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention), 20 do 40 posto hospitaliziranih zbog covida-19 dobije ARDS, dok se kod onih koji završe na intenzivnoj njezi razvije i u do 85 posto slučajeva. Istraživanja provedena prije pandemije pokazala su da oko 45 posto osoba kod kojih dođe do ovog sindroma umire.

- Približno 80 posto zaraženih koronavirusom ima tek blage do srednje teške simptome i ne treba im pomoć pri disanju. Pitanje je zašto je tako. Naše istraživanje otvara vrata odgovorima, a daje i mogućnost novih terapija za liječenje ARDS-a uzrokovanog covidom-19 - rekao je dr. Yan.

Yan i njegov tim usredotočili su se na enzim izvanstaničnu superoksidazu dismutazu (EcSOD ili extracellular superoxide dismutase), snažan antioksidans koji štiti tkiva i pomaže spriječiti nastanak bolesti. Naši ga mišići stvaraju i otpuštaju u krvotok, odakle dospijeva do organa. Njegovo stvaranje, pokazalo se, potiče tjelovježba.

Nedostatak ovog enzima povezuje se uz bolesti i stanja kao što su akutna upala pluća, ishemijske bolesti srca i zatajenje bubrega. Yanovo istraživanje na miševima pokazalo je da blokiranje sinteze ovog enzima pogoršava probleme sa srcem, dok njeno poticanje ima povoljan utjecaj. Isto se pokazalo i u pokusima na miševima s bubrežnim problemima.

Istraživanje koje su proveli dr. Yan i suradnici pokazalo je da čak i jednokratno vježbanje podiže razinu ovog važnog enzima, zbog čega znanstvenik smatra kako bi se i u izolaciji zbog pandemije trebalo voditi računa o tjelovježbi.

- Redovito vježbanje ima daleko više korisnih učinaka nego što nam je poznato. Zaštita od teških bolesti dišnog sustava je samo jedna od njih - mišljenja je liječnik.

Dr. Yan smatra da je podizanje razine enzima EcSOD ključno u liječenju ARDS-a i niza drugih oboljenja i da će se jednog dana na njega utjecati genskom terapijom, što bi značajno popravilo stanje u oboljelih od covida-19. Dok to ne bude moguće, preporučuje vježbanje kao preventivu.

- Često se kaže da redovita tjelovježba liječi. Ovo je savršen primjer - poručio je dr. Yan.

17. travanj 2024 21:43