StoryEditorOCM
ForumSTOP ZLOSTAVLJAČIMA

Vatikan objavio dugo najavljivani priručnik za istraživanje zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi: Ozbiljno shvatiti i najmanje naznake nedjela!

Piše Hina
16. srpnja 2020. - 19:49
Priručnik sadrži više od 160 preporuka i trebao bi pružiti praktične smjernice biskupima i vjerskim vođamaAngelo Carconi/Ilustracija/AFP

Vatikan je u četvrtak objavio dugo očekivani priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi. 

U priručniku, koji je sastavila Vatikanska kongregacija za nauk vjere (CDF), pozivaju se crkveni lideri da ozbiljno shvate i najmanje naznake nedjela. 

Svi dokazi o mogućem zlostavljanju moraju se pažljivo istražiti, bez obzira na koji način optužbe dopiru do crkvenih lidera. Istražit će se i oni navodi koji se pojave na društvenim mrežama, navodi se u priručniku. 

Priručnik, poznat kao vade mecum, na latinskom "pođi sa mnom", sadrži više od 160 preporuka. U njemu se ponavljaju raniji pozivi Vatikana da se sva nedjela prijavljuju državnim vlastima kako bi se maloljetnike zaštitilo od daljnjeg zlostavljanja. 

image
Papa Frane je više puta obećao da će strogo kazniti zlostavljače i stati na kraj raširenom zataškavanju zločina unutar Katoličke crkve
Angelo Carconi/AFP

Priručnik također opisuje kako zaštititi prava optuženih i kako se nositi s potencijalnim dezinformacijama.

"Ovo nije pravni tekst", rekao je kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer. Dodaje da priručnik treba pružiti praktične smjernice biskupima i vjerskim vođama.

Stručnjaci su na samitu protiv zlostavljanja 2019. pozvali Vatikan da riješi sumnjive slučajeve i više surađuje s državnim istražiteljima. 

Papa Frane je više puta obećao da će strogo kazniti zlostavljače i stati na kraj raširenom zataškavanju zločina unutar Katoličke crkve. 

Unatoč brojnim nedavnim mjerama, žrtve upozoravaju da svećenici u mnogim mjestima nastavljaju ometati istrage.

16. travanj 2024 06:46