StoryEditorOCM
ForumRUTA KRETANJA

Užas na Markovom trgu trajao je 21 sekundu, a jedan detalj dokazuje da je Bezuk bio utreniran

Piše Jutarnji list
17. listopada 2020. - 23:20

Danijel Bezuk u ponedjeljak u 8 sati sati ujutro iskazao je motiviranost, hladnokrvnost, čvrstoću i vještinu baratanja oružjem u napadu na policijsko osiguranje ispred glavnog ulaza u Vladu na Markovu trgu - piše Jutarnji list.

Vidi se to na snimkama koje su toga jutra snimile nadzorne kamere, a policija ih je u subotu konačno podijelila s javnošću. Cijeli napad trajao je 21 sekundu. Bezuk je prema zgradi Vlade došao pješice iz Mletačke ulice. U desnoj ruci pripijen uz tijelo držao je kalašnjikov AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm.

Prešao je ulicu i hodao uz sam zid zgrade Vlade. U jednom trenutku podigao je pušku i zapucao na policajca koji je stajao na ulazu u zgradu. Policajac ranjen pao na tlo i pokušao otpuzati, a Bezuk je nastavio pucati u njega.

Netom prije pucnjave iz zgrade je izašla civilna osoba koja je u kolicima vozila Vladine dokumente. No, Bezuka on ne zanima.

Rafalna paljba

On rafalnom paljbom rešeta ulaz u Vladu. Kada je ostao bez streljiva, pobjegao je prema Mletačkoj ulici i u trku promijenio okvir na pušci te se vratio prema ulazu u zgradu Vlade. No, policajci su zapucali prema njemu pa je odustao od novog napada i pobjegao natrag u Mletačku ulicu.

- Opsežna istraga još traje tako da u ovom trenutku ne mogu ni potvrditi ni demantirati je li želio ući u zgradu Vlade - kazao je je u Ravnateljstvu policije glavni ravnatelj policije Nikola Milina nakon prezentiranja snimke napada. Prema njegovim riječima, na snimci se vidi da su policajci spremno odgovorili na napad.

Ovaj napad se i dalje ne može tretirati kao teroristički, tvrde ravnatelj Milina i zagrebački županijski odvjetnik Jurica Iličić jer još nisu poznati ni namjera, ni motiv napadača. Prema njihovim riječima, napad zasad kvalificiraju kao trostruki pokušaj teškog ubojstva trojice policajaca s elementima terorizma.

Milina je odbio reći bilo koji detalj iz istrage. Nije odgovorio na pitanje kojom se rutom napadač kretao Zagrebom, kako je došao iz Kutine i je li na svom računalu pregledavao lokacije zgrade Vlade i Ureda predsjednika te kretanje premijera i predsjednika. Čak je odbio otkriti i tip oružja iz kojeg je pucano, a koje se vidi na snimci. Ipak je kazao kako se smatra da se Bezuk nije dugo pripremao za napad.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji, Bezuk je u nedjelju, 11. listopada, u večernjim satima iz Kutine stigao u Zagreb i prespavao u jednom hostelu. U ponedjeljak je taksijem krenuo prema Gornjem gradu. Iako je autom mogao stići do same zgrade Vlade, taksistu je rekao da ga doveze do konobe "Didov san" na uglu Demetrove i Mletačke ulice te mu kazao da ide u zgradu Vlade, a na pitanje radite li tamo, Bezuk je odgovorio: "Ne, idem u posjet". Po izlasku iz taksija pješice je krenuo Mletačkom ulicom prema Markovu trgu. Trebalo mu je samo nekoliko minuta da dođe do svog cilja.

Isplanirani bijeg

Prema svemu sudeći, jako je dobro znao gdje je krenuo jer taksistu nije kazao da ga ostavi odmah kraj zgrade Vlade već nekoliko stotina metara dalje. Na lokaciji gdje nema policajaca i gdje je potpuno zaklonjen od osiguranja. Tih nekoliko stotina metara koje je propješačio Mletačkom ulicom Bezuk je vjerojatno iskoristio da se koncentrira na ono što slijedi.

Sve ovo govori da je prilično dobro isplanirao rutu kretanja te su policijski istražitelji pregledavajući njegovo računalo vjerojatno u njemu pronašli plan Gornjega grada. Moguće da je unaprijed isplanirao i rutu bijega s Markova trga. Nakon razmjene vatre s pripadnicima osiguranja ponovno je ušao u Mletačku ulicu i pobjegao prema Demetrovoj, gdje je skrenuo desno prema Ilirskom trgu i ušao u park kojim se spustio prema Dubravkinu putu.

U bijegu je odbacio kalašnjikov te negdje kod restorana Dubravkin put pobjegao prema Jabukovcu. Desetak minuta nakon napada stao je i preko mobitela na svom Facebook profilu ostavio posljednju poruku. Dvadeset pet minuta poslije napada ubio se iz pištolja ispred jedne kuće na Jabukovcu.

19. travanj 2024 18:45