StoryEditorOCM
ForumTREĆI SVJETSKI RAT?

Usprkos upozorenjima Pekinga, Pelosi sletjela u Taipei, Kinezi digli borbene avione: ‘Amerika se opasno kocka!‘; Oglasili se i Rusi...

Piše Snježana Pavić/JL, Hina
2. kolovoza 2022. - 22:29

Predsjednica američkoga Kongresa Nancy Pelosi doputovala je u utorak na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini.

Boeing C-40C američkih vojnih snaga kojim je doputovala Pelosi sletio je u zračnu luku Songshan u Taipeiju. To je početak treće, i najkontroverznije, etape njezine azijske turneje po pet zemalja.

Pelosi i članovi njezina izaslanstva, zastupnici Demokratske stranke sastali su se s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i Sandrom Oudkirk, ravnateljicom Američkog instituta na Tajvanu, koji de facto služi kao američko veleposlanstvo.

Posjet je realiziran unatoč žestokom protivljenju Pekinga, koji polaže pravo na suverenitet nad tim otokom te u dogledno vrijeme kani preuzeti upravu na teritoriju Tajvana.

Kina je ubrzo nakon dolaska visoke američke dužnosnice osudila "ekstremno opasan" stav Sjedinjenih Država.

"Sjedinjene Države (...) pokušavaju iskoristiti Tajvan da bi obuzdale Kinu", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da Washington "i dalje iskrivljuje i zamagljuje načelo o jednoj Kini kako bi intenzivirao svoje službenu razmjenu s Tajvanom i da bi potaknuo separatističke aktivnosti Tajvana i želju za neovisnošću. Ovi su potezi poput igranja vatrom i iznimno su opasni".

NOVO 

21:59 "Nema potrebe pretvarati posjet Tajvanu u krizu", poručuje SAD na briefingu za novinare u Bijeloj kući.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je novinarima da je posjet Nancy Pelosi u skladu s politikom "Jedne Kine". 

Dodaje da Amerika još uvijek ne podržava neovisnost Tajvana.

Dodaje da su SAD protiv bilo kakvih promjena statusa quo i da se sve razlike trebaju riješiti mirnim putem.

21:38 Bonnie S. Glaser, direktorica azijskog programa pri German Marshall Fundu u Washingtonu, nazvala je posjet Pelosi neprimjerenim i zaključila da će Bidenovoj administraciji nakon njega biti vrlo teško obnoviti odnose s Kinom.

image
Handout/AFP

Ona zaključuje da će Kina aktualnog američkog predsjednika ​Joea Bidena ​vjerojatno sve više gledati kao "hromog patka".

Kineskom čelniku Xi Jinpingu neće promaknuti ni drugi planirani posjeti Tajvanu, posjeti visokih republikanskih dužnosnika poput Mikea Pompea, bivšeg državnog tajnika, i Marka Espera, bivšeg ministra obrane, koji najavljuju da će SAD priznati Tajvan i osmisliti novu politiku prema Kini.

Podrška Tajvanu također raste u Kongresu SAD-a, a Xi je "možda zabrinut da ova administracija ide prema podupiranju neovisnosti Tajvana", napominje .

- Mislim da žele zaustaviti ovo klizanje prema neovisnosti Tajvana, i mislim da se osjećaju prisiljeni ojačati svoje crvene linije kako bi Sjedinjenim Državama dali do znanja da se ne šale. Vrlo su ozbiljni u pogledu sprječavanja neovisnosti Tajvana prije nego što dođe do točke da postane stvarno, stvarno opasno - dodala je ona.

Američki saveznici u Aziji i Europi također su zabrinuti zbog kineske reakcije na posjet, rekli su ona i drugi analitičari.

​Francuski politolog Antoine Bondaz upozorio je na Twitteru da "zaboravljamo pravo pitanje - hoće li sigurnost i prosperitet Tajvanaca ojačati ili opasti u nadolazećim tjednima?".

image

Onlookers take pictures as the plane of Speaker of the US House of Representatives Nancy Pelosi approches Sungshan Airport in Taipei on August 2, 2022. (Photo by Sam Yeh/AFP)

Sam Yeh/Afp

I dok se imidž Kine u Europi pogoršao zbog njezinih odgovora na pandemiju koronavirusa i rusku invaziju u Ukrajini, Peking je i dalje moćan na kontinentu, napisao je Philippe Le Corre, francuski proučavatelj Kine te viši suradnik na Harvardskoj školi Kennedy.

"Europske vlade i tvrtke ne naginju 'odvajanju' od kineskog gospodarstva", koje ima jedinstvenu prednost "relativno integriranog tržišta od 1,4 milijarde potrošača", napisao je on.

Pravo pitanje za Europu, dodao je on, je budućnost demokracije i težina koju Europa daje demokraciji poput Tajvana, "čijih je 23 milijuna stanovnika dokazalo - poput Ukrajinaca - da mogu izgraditi demokraciju u neprijateljskom okruženju", navodi Le Corre.

21:18 Kina bi na Američku "provokaciju" mogla uzvratiti pružanjem podrške Rusiji u Ukrajini, kaže Margaret MacMillan, emeritus profesorica međunarodne povijesti na Sveučilištu Oxford.

Dok je trajao prijenos slijetanja američkog zrakoplova u glavni grad Tajvana, zapadni svijet "zadržavao je dah".

- Nadajmo se da to nije jedan od onih povijesnih trenutaka na koji ćemo se svi osvrnuti i reći: 'o, to je stvarno bio početak nečega' - rekla je MacMillan za BBC.

20:58 Rusija je upozorila da je dolazak američke delegacije u Tajvan "jasna provokacija" i da riskira sukob, javlja BBC.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je "sve u vezi s ovom turnejom i mogućim posjetom Tajvanu čista provokacija".

Moskovsko ministarstvo vanjskih poslova smatra da Kina ima pravo "poduzeti mjere za zaštitu svog suvereniteta". 

18:16 "Posjet našeg izaslanstva Tajvanu odaje počast američkoj nepokolebljivoj predanosti podršci živahnoj tajvanskoj demokraciji. Naši razgovori s vodstvom Tajvana ponovno potvrđuju podršku našem partneru i promiču naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije", napisala je Pelosi na Twitteru.

17:02 Tajvanski mediji objavili su snimke izlaska Pelosi iz aviona. U Taipeiju ju je dočekala manja delegacija na čelu s tamošnjim šefom dipklomacije.

Šefica Zastupničkog doma američkog Kongresa na Twitteru je istovremeno izdala kratko priopćenje.

- Posjet naše delegacije Tajvanu potvrđuje američku predanost podršci tajvanskoj vibrantnoj demokraciji. Naši razgovori s tajvanskim vodstvom još su jedna potvrda naše podrške našim partnerima i služe promicanju naših zajedničkih interesa, što uključuje i unapređivanje slobodne i otvorene indopacifičke regije. Američka solidarnost s 23 milijuna stanovnika Tajvana danas je važnije nego ikada, u trenutku kada je svijet suočen s izborom između autokracije i demokracije, napisala je Pelosi na Twitteru.

- Naš posjet je jedan u nizu posjeta delegacija Kongresa i ni na koji način nije u kontradikciji s dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, dodala je Pelosi i napomenula da se Amerika nastavlja protiviti jednostranim naporima s ciljem promjene statusa quo.

16:50 Američki vojni avion na kojem je, kako se vjeruje, bila Nancy Pelosi, sletio je u Taipei, javlja BBC.

image
Sam Yeh/AFP

16:45 Kineski državni mediji javljaju da su borbeni avioni kineskog ratnog zrakoplovstva krenuli prema Tajvanskom tjesnacu. Navodno je, kako prenosi BBC, riječ o lovcima tipa Su-35.

16:45 Kineski državni mediji javljaju da su borbeni avioni kineskog ratnog zrakoplovstva krenuli prema Tajvanskom tjesnacu. Navodno je, kako prenosi BBC, riječ o lovcima tipa Su-35.

Zasad nema informacija o njihovim namjerama.

16:23 Prema najavama, avion Nancy Pelosi u Taipei bi trebao sletjeti oko 16:45 po hrvatskom vremenu. Najnovije informacije govore da je letjelica ušla u tajvanski zračni prostor.

15:30 Američki avion u kojem je Nancy Pelosi prošao je s istočne strane Filipina i ide prema Tajvanu. Očekuje se da će šefica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a uskoro sletjeti u Taipei.

13:25 Oba kineska nosača aviona, Liaoning i Shandong, isplovila su iz svojih luka, piše kineski Global Times.

12:30 Opasno kockanje Nancy Pelosi: provokacija s Tajvanom vodi SAD i svijet u doba nereda i nestabilnosti, upozorava kineski državni list Global Times.

U odnosima Kine i SAD još od izbora Donalda Trumpa za predsjednika u studenom 2016. predvidljivost je zamijenjena neizvjesnošću, povjerenje je isparilo. Situacija je vrlo opasna, zaštitne ograde koje bi spriječile da odnosi iznenada skrenu s pravca više nisu na mjestu, kao što se dramatično vidi posljednjih tjedan dana, piše Martin Jacques, profesor na kineskim sveučilištima Tsinghua i Fudan, donedavno viši suradnik na Odsjeku za politiku i međunarodne studije na Sveučilištu Cambridge. Trumpov izbor prekinuo je četiri desetljeća stabilnosti, a nemoguće je predvidjeti tko bi mogao biti predsjednik SAD-a 2024. Ušli smo u doba nereda i nestabilnosti, kako u samom SAD-u, tako i u svijetu, što je smrtna prijetnja globalnom miru. "U samo nekoliko godina jezik rata, osvajanja i sukoba zamijenio je jezik suradnje i mira. Ideja rata postupno se normalizira. To znači da postoji sve veća vjerojatnost da se to stvarno dogodi", piše profesor za glavni kineski list na engleskom jeziku.

Kako odnosi između Kine i SAD-a postaju sve nepredvidljiviji, Tajvan je postao daleko najopasniji izvor napetosti i sukoba.

Opasnost od vojnog sukoba oko Tajvana sada je daleko veća nego u bilo kojem trenutku od 1970-ih, upozorava on. Svaki takav sukob bio bi danas daleko ozbiljniji, jer je Kina sada ravnopravna SAD-u i daleko jači vojni protivnik. To je sukob koji obje strane moraju nastojati izbjeći pod svaku cijenu.

Nije slučajno da je žarište Tajvan. Jedan od prvih Trumpovih poteza bio je telefonski razgovor s tajvanskom lidericom Tsai Ing-wen. To je bilo prvi put od 1979. da je američki predsjednik razgovarao s tajvanskim čelnikom. Jedno od velikih postignuća približavanja Nixona Maoa sedamdesetih bio je niz dogovora na kojima će se sljedećih 40 godina temeljiti američko-kineski odnosi po pitanju Tajvana. Nakon što je Trumpov dolazak poremetio stare odnose, bilo je neizbježno da problem Tajvana ponovno postane vruće pitanje, piše Global Times.

Za Kinu ništa nije važnije od povratka izgubljenih teritorija i ponovnog ujedinjenja Kine. To je za Kinu egzistencijalno pitanje. Kina je pokazala veliko strpljenje od Čang Kaj Šekove okupacije otoka 1949.

Mao je Kissingeru jasno dao do znanja da će Kina biti strpljiva, pod uvjetom da se politika jedne Kine strogo poštuje, odnosno da tajvanska vlada ne proglašava neovisnost. Prema Kissingeru, Mao je rekao da zasad mogu bez Tajvana, i nakon sto godina.

No posljednjih pet godina SAD je zadirao u te dogovore povećavajući prodaju oružja Tajvanu, jačajući vojno prisustvo u regiji i dajući diplomatsku potporu otoku kroz posjete američkih političara, piše kineski list. Posjet Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, označio bi jaču provokaciju. Od 1997. Amerikanac njezinog ranga nije posjetio otok, upozorava Martin Jacques.

11:28 S kineskim ratnim zrakoplovima koji gotovo svakodnevno preletavaju Tajvan, ni prijetnje napadom više nisu velika vijest, komentira tajvanska stručnjakinja za Kinu Poyu Tseng. Istaknula je da se očekuje da će posjet Nancy Pelosi Tajvanu pokazati solidarnost Washingtona s tom zemljom u obrani demokracije, prenosi WSJ.

Iskreno govoreći, zastrašivali su me 30 godina, kaže 30-godišnja Tseng. Wen Lii, šef vladajuće Demokratske progresivne stranke na otocima Matsu, samo desetak milja od obale kineske provincije Fujian, kaže da su svjesni dugoročne prijetnje kineske vojske, no da većina misli da nema neposredne opasnosti.

"Narod Tajvana uvijek je spreman na kineske akcije, ali ljudi ne paničare zbog medijskih napisa ili verbalnih prijetnji, koje su tu desetljećima", rekao je Wen Lii.

Mnogi misle da Tajvan ne bi trebao izazivati Kinu.

Wen-ti Sung, stručnjak za Tajvan s Australskog nacionalnog sveučilišta, kaže da bi službeni poziv Nancy Pelosi da posjeti Tajvan imao posljedicu da ta zemlja bude još većoj mjeri meta za Kinu. Službeni Taipei pokušao je biti što je moguće suzdržaniji i izbjeći javno komentiranje, tumači Sung. Alexander Huang, voditelj odjela za međunarodne poslove oporbenog Kuomintanga, kritizirao je vladajuću stranku zbog nepostojanja formalne linije komunikacije s Pekingom za deeskalaciju napetosti.

“Prevencija krize, kontrola eskalacije vrlo je važna. A za to moramo imati komunikacijske linije,” rekao je Huang. Njegova stranka bi htjela razgovarati s Pekingom o dolasku Nancy Pelosi kako bi uvjerila kineske čelnike da Tajvan neće tu posjetu koristiti za “nepotrebnu propagandu”.

10:33 Kineska vojna reakcija ne mora se nužno odnositi na rat, nego bi mogla imati oblik izuzetno snažnog vojnog pritiska, izjavio je Hu Xijin, bivši glavni urednik kineskog lista Global Times. "Moramo odustati od svih iluzija i pripremiti se za korištenje jedinog jezika koji SAD i Tajvan razumiju", napisao je Hu na društvenim mrežama.

U ponedjeljak je obilježena 95. obljetnica kineske vojske. Na prijemu u nedjelju u povodu obilježavanja godišnjice, kojem je nazočio čelnik Xi Jinping, ministar obrane Wei Fenghe obećao je izgraditi čvrstu nacionalnu obranu i moćne oružane snage koje će pomoći u "realizaciji velikog pomlađivanja kineske nacije", pozivajući se na omiljena fraza gospodina Xija.

10:30 Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi sastala se jutros u Kuala Lumpuru s predsjednikom malezijskog parlamenta Azharom Azizanom Harunom tijekom kratkog posjeta toj zemlji u sklopu svoje azijske turneje. Sastat će se i s predsjednikom, nakon što je dan provela u Singapuru.

Nancy Pelosi (82) u posjeti je glavnim američkim partnerima u Aziji. Planira posjetiti Južnu Koreju i Japan, a putovanje demokratkinje mediji intenzivno prate zbog očekivanja da bi mogla posjetiti Tajvan, otočnu državu koju Kina smatra svojim teritorijem. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da kineska vojska neće ostati skrštenih ruku ako Pelosi posjeti Tajvan.

Vijest da će Pelosi svratiti u Tajvan tijekom svoje azijske turneje ovog tjedna objavilo je nekoliko tajvanskih i američkih medija.

Kinesko vojno zapovjedništvo koje nadzire snage smještene najbliže Tajvanu na društvenim medijima objavilo je u utorak rano ujutro snimku nedavne vojne vježbe u blizini obale jugoistočne provincije Fujian, okrenute prema Tajvanu, prenosi Wall Street Journal. Snimku su objavili uz oznaku: #Uvijek spremni za borbu.

10:25 Sudeći prema video snimkama koje se šire Twitterom, Kina šalje vrlo velik broj amfibijskih vozila Tip 63A u provinciju Fujian, koja se nalazi točno uz Tajvanski tjesnac, nekih 200 km udaljena od Tajvana.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi trebala bi u utorak stići na Tajvan, navode dobro obaviješteni izvori, dok je nekoliko kineskih ratnih zrakoplova letjelo blizu središnje crte koja dijeli Tajvanski tjesnac, navodi agencija Reuters.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njezin, a Sjedinjene Države su u ponedjeljak poručile da se neće prestrašiti kineskim "zveckanjem oružjem" zbog posjeta.

Osim kineskih zrakoplova koji su u utorak ujutro letjeli blizu središnje linije osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedjeljka blizu neslužbene linije razdvajanja, rekao je izvor za Reuters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i zrakoplovi dotaknuli su u utorak ujutro središnju liniju tjesnaca, što je opisano kao neobičan i "vrlo provokativan" potez.

Po istim navodima, kineski zrakoplov je u utorak ujutro više puta izveo taktičke poteze kratkog "dodirivanja" središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu tjesnaca, dok su tajvanski zrakoplovi bili u pripravnosti u blizini.

Zrakoplovi niti jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

Tajvansko ministarstvo obrane "pojačalo" je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena otočka središnja novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima bliskim Pelosi većina njezinih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, zakazana je za srijedu, te je moguće da njezino izaslanstvo stigne u Tajvan rano u srijedu.

Tajvanski list Liberty Times navodi da izaslanstvo Nancy Pelosi treba stići u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Nakon što je u ponedjeljak započela svoju azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posjetila Singapur. Njezin ured najavio je i posjet Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao posjet Tajvanu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u ponedjeljak je na redovitom dnevnom brifingu rekao da bi bilo "grubo miješanje u unutarnje poslove Kine" ako Pelosi posjeti Tajvan, te upozorio da "kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku".

Posjet Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred sve lošijih veza između Washingtona i Pekinga.

Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indopacifičkoj regiji u posjetu Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi trebala bi u utorak stići na Tajvan, navode dobro obaviješteni izvori, dok je nekoliko kineskih ratnih zrakoplova letjelo blizu središnje crte koja dijeli Tajvanski tjesnac, navodi agencija Reuters.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njezin, a Sjedinjene Države su u ponedjeljak poručile da se neće prestrašiti kineskim "zveckanjem oružjem" zbog posjeta.

Osim kineskih zrakoplova koji su u utorak ujutro letjeli blizu središnje linije osjetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedjeljka blizu neslužbene linije razdvajanja, rekao je izvor za Reuters.

Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i zrakoplovi dotaknuli su u utorak ujutro središnju liniju tjesnaca, što je opisano kao neobičan i "vrlo provokativan" potez.

Po istim navodima, kineski zrakoplov je u utorak ujutro više puta izveo taktičke poteze kratkog "dodirivanja" središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu tjesnaca, dok su tajvanski zrakoplovi bili u pripravnosti u blizini.

Zrakoplovi niti jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.

Tajvansko ministarstvo obrane "pojačalo" je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena otočka središnja novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima bliskim Pelosi većina njezinih planiranih sastanaka, uključujući i s predsjednicom Tsai Ing-wen, zakazana je za srijedu, te je moguće da njezino izaslanstvo stigne u Tajvan rano u srijedu.

Tajvanski list Liberty Times navodi da izaslanstvo Nancy Pelosi treba stići u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Nakon što je u ponedjeljak započela svoju azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posjetila Singapur. Njezin ured najavio je i posjet Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao posjet Tajvanu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u ponedjeljak je na redovitom dnevnom brifingu rekao da bi bilo "grubo miješanje u unutarnje poslove Kine" ako Pelosi posjeti Tajvan, te upozorio da "kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sjediti prekriženih ruku".

Posjet Pelosi, koja je druga u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodit će se usred sve lošijih veza između Washingtona i Pekinga.

Pelosi predvodi izaslanstvo Kongresa u indopacifičkoj regiji u posjetu Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

25. travanj 2024 14:50