StoryEditorOCM
ForumŠTO ČINITI?

Umirovljenici ljutiti zbog cijepljenja AstraZenecom: Šalju nas u ambulante, a tvrde da nema dovoljno podataka o učinkovitosti na nama starijima

Piše Anita Belak Krile /SD
7. veljače 2021. - 12:47

Mnogi su hrvatski umirovljenici i osobe starije dobi nezadovoljne i zabrinute odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je dopustilo da se i stariji od 65 godina cijepe AstraZenecinim cjepivom. Hrvatska je, podsjetimo, naručila najviše upravo ovog cjepiva, a cijepljenje njime počinje sutra. U subotu je  pristiglo prvih 16.800 doza, a do kraja mjeseca očekuje se  isporuku 150 tisuća doza cjepiva. Hrvatska će za razliku od niza drugih zemalja AstraZenecinim cjepivom cijepiti i starije od 65 godina.

Upravo zato medijima su se danas obratile dvije najveće umirovljeničke udruge: Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, koje od Stožera zahtijevaju da ograniče cijepljenje s cjepivom AstraZeneca na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina starosti, zato što je do sada tako odlučio velik dio europskih zemalja. Kao što je poznato takve odluke donesene su u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Belgiji, Poljskoj, dok je Švicarska s njim privremeno otklonila cijepljenje svih dobnih skupina.

„I hrvatskim vlastima je poznato da su sve te zemlje naručene i isporučene količine ovog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za one zaposlene u javnim službama, jer za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob. Cjepivo protiv COVID-a AstraZenece testirano je na samo 660 osoba od 65 i više godina, te se ne smatra dovoljno provjerenim i efikasnim za tu dobnu skupinu – navode dvije umirovljeničke sindikalne središnjice.

Zamjeraju da su u drugim zemljama odgovornost za osiguranje najboljeg i najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele njihove vlade i službene institucije, dok se Hrvatskoj putem medija šalje poruka i  odgovornost grubo prebacuje na pojedince, koje se čak zastrašuje kako je pitanje, odbiju li biti cijepljeni AstraZenecom, hoće li uopće i kada doći do provjerenog cjepiva poput Pfizera, Moderne ili Sputnika V., koja sva imaju učinkovitost višu od 90 posto.

image
Handout

Navode, kako se starije građane poziva da uzmu ono što je trenutno dostupno, umjesto da Vlada RH preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva. „Točno je da se od korone umire svakodnevno, a žrtve su najviše stari i bolesni. Istina je da vrijeme označava spašene živote, no neprihvatljivo je kako hrvatski epidemiolozi hladnokrvno priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti AstraZenece, ali da će i to cjepivo ipak spriječiti teži oblik bolesti ili smrt, te ih čak upozoravaju da ako odbiju to cjepivo, načekat će se zadnji na listi za drugo cjepivo – ljute se sindikati umirovljenika.

Ukazuju kako eksponencijalni rast rizika od smrti iznad dobi od 65 na više daje za pravo starijim osobama da, kao i u drugim europskim zemljama, očekuju posebnu skrb i tretman, a ne da ih se uvjerava da je bolje išta, nego ništa, da to cjepivo nije štetno, ali možda nije niti dovoljno korisno.

„U očekivanju da će predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik Vlade RH poduzeti žurne mjere kako bi se spriječilo eksperimentiranje s hrvatskim građanima starije dobi, barem dok AstraZeneca provodi dodatna istraživanja o učinkovitosti - apeliraju. 

Britanski proizvođač u subotu je objavio kako se čini da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante COVID-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.

Studija južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand i sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je list Financial Times.

18. travanj 2024 10:42