StoryEditorOCM
ForumSPORNI PROPISI

Ukrajinci moraju napustiti Međugorje: ‘Sjeli su u autobuse razočarani jer su očekivali da će se ovdje moći skloniti od rata‘

Piše Hina
31. ožujka 2022. - 18:29

Prva skupina ukrajinskih izbjeglica morala je nakon provedenih 30 dana napustiti Međugorje gdje je bila smještena nedugo nakon početka ruske agresije na njihovu zemlju budući da vlasti Bosne i Hercegovine nisu promijenile propise i omogućile im dulji boravak po uzoru na EU.

Po riječima predsjednika udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba iz Međugorja Davora Ljubića to katoličko hodočasničko mjesto napustila je 21 žena i dijete te su otputovali u Poljsku.

Prije mjesec dana na poziv ove udruge u Međugorju udomljene su izbjeglice iz Ukrajine i u međuvremenu ih je stiglo oko 300.

Ljubić navodi da Ukrajinci odlaze razočarani jer su očekivali da će ostati ondje dok se ne završi rat u njihovoj domovini.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević je prije 20 dana zatražila od ministarstva sigurnosti BiH da promijeni propise i po uzoru na Europsku uniju omogući iznimku kako bi ukrajinske izbjeglice u BiH mogle ostati više mjeseci.

No, takva odluka još nije donesena te ukrajinski izbjeglice imajuh status turista kojima je boravak u BiH ograničen na 30 dana.

Predsjednik udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba iz Međugorja Davor Ljubić najavio je da će u petak Međugorje napustiti jedan autobus s državljanima Ukrajine.

Dio njih planira ostati u Dubrovniku, a ostali će se vratiti u područje Ukrajine uz granicu s Poljskom i Mađarskom koje nije zahvaćeno ratnim događanjima.

Prema istome izvoru azil za ostanak u BiH zatražile su tri ukrajinske obitelji.

19. travanj 2024 02:26