StoryEditorOCM
ForumODLUKOM VIŠEG SUDA POSTUPAK VRAĆEN NA POČETAK

Ukinuta presuda kojom je Željka Markić proglašena krivom za klevetu zadarske književnice Mime Simić

Piše JL
7. rujna 2019. - 20:52
katolicko_sveuciliste23-030619

Županijski sud u Varaždinu početkom lipnja je ukinuo presudu Općinskog suda u Zagrebu donesenu lanjskog siječnja, kojom je Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, proglašena krivom za klevetu LGBT aktivistice Mime Simić, te je predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred drugim sucem.

Podsjetimo, književnica rođena u Zadru Mima Simić je tužila Markić jer je Markić u intervjuu Jutarnjem listu objavljenom 2016., komentirajući ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije, izjavila da je njezina udruga nadležnima dostavila "brojne primjere sukoba interesa", poput onog Mime Simić, LGBT aktivistice, koja je "tri godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica".

"I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva...U ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija", rekla je u intervjuu Markić.

Varaždinski je sud zaključio da je prvostupanjski sud krivo utvrdio činjenično stanje, a opomenuo je sud i zbog zaključka da "Markić nije dokazala da nije kriva za ono što je optužuje Simić", upozoravajući da krivnju kod klevete mora dokazati tužitelj, a ne optuženik.

23. travanj 2024 11:54