StoryEditorOCM
ForumŠKOLE SU SIGURNE

Učenici nižih razreda od danas moraju na nastavu. Roditelji, ne zaboravite djeci izmjeriti temperaturu svaki dan

Piše PSD
25. svibnja 2020. - 07:33

U školama se danas očekuje povratak znatno većeg broja djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nego što je to bilo prije dva tjedna, kada su epidemiološke mjere bile prilično rigorozne, kažu u školama i nadležnim uredima za obrazovanje.

Iako dio roditelja, učitelja te pojedinih javnih dužnosnika i dalje upozorava kako su poruke o obvezi dovođenja djece u škole nejasne i kontradiktorne, resorna ministrica Blaženka Divjak posljednjih je dana više puta ponovila kako svi učenici tog uzrasta od danas trebaju biti u učionicama, inače roditelji moraju opravdati izostanak.

Roditelje je pozvao da se ohrabre i dovedu djecu na nastavu i premijer Andrej Plenković, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u posebnim su savjetima za roditelje naglasili kako su, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, škole sigurne te da je situacija povoljna pa se djeca mogu vratiti u učionice, a najmlađi u vrtiće.

Prirodno okruženje

Koliko će taj povratak uistinu biti masovniji u konkretnim brojkama, zasad je teško govoriti jer ovaj put u mnogim školama nije bilo posebnog anketiranja roditelja. Konkretne brojke ili, pak, prognoze nemaju ni u resornome Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO).

– Ovaj put roditelji neće morati potpisivati izjave, a postoji i mogućnost da djecu ne dovedu na nastavu odmah od ponedjeljka, nego i naknadno idućih dana, u već formirane grupe. Moguće je da se netko izjasni kako neće dovesti dijete u školu, a onda se preko vikenda predomisli. Zato nismo tražili podatke unaprijed, o odazivu u škole povratne ćemo informacije tražiti od ponedjeljka – najavljuju iz MZO-a.

U dalmatinskim školama dolazak djece sigurno će biti brojniji nego što je to bilo prije dva tjedna, uvjereni su ravnatelji s kojima smo razgovarali, a određene procjene u tom smislu navodi i Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

– Nismo provodili posebne ankete, ali se pripremamo kao da svi dolaze i kao da će se nastava održavati normalno. Ipak, prema informacijama iz obrazovnih ustanova, očekujemo da će se na nastavu u osnovnim školama u županiji vratiti više od 50 posto djece od prvog do četvrtog razreda – ističe Đonlić.

Učitelji su spremni

– Prirodno okruženje za djecu je škola, ona je važna i za socijalizaciju. U interesu je djece da nastava u učionicama profunkcionira – smatra Đonlić.

– Nemamo još potpune podatke, ali u našoj školi velika većina učenika će doći. Imamo 396 djece od prvog do četvrtog razreda, prosjek učenika po razredu je 20-21. Škola ima učionice različite veličine u koje može stati i više od 20 djece, uz poštovanje propisanog razmaka od 1,5 metara između učenika, tako da problema ne bi trebalo biti – prenosi Davor Barić, ravnatelj Osnovne škole “Zadarski otoci” i predsjednik ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije.

– Ako su s radom počeli sportski klubovi u kojima istodobno može trenirati i po 40 djece, dobro je da se vrate i u škole. Neka se djeca te dobi druže, a i učitelji su uglavnom spremni i željni rada s djecom u učionicama – kaže ravnatelj Barić.

Iz Grada Šibenika također poručuju kako od ravnatelja još uvijek nisu dobili povratne informacije o broju djece koja će doći na nastavu, te da će se konkretnije brojke znati danas. “Neki se roditelji još uvijek nećkaju”, ističu iz šibenskog ureda.

U Zagrebu, u kojemu je situacija specifična i zbog oštećenih školskih objekata, čiji će se učenici privremeno na nastavu preseliti u druge gradske škole, ističu kako su za te učenike organizirali prijevoz, a za upite roditelja otvorene su telefonske linije.

Također, u priopćenju navode kao su u školama osigurani svi preduvjeti za povratak sukladno preporukama HZJZ-a i resornog ministarstva.

– Ankete o povratku u školu provodili smo samo među roditeljima za čiju djecu moramo osigurati prijevoz, tako da ne bih licitirao s ukupnim brojem povratnika u škole od ponedjeljka. Očekujemo da će na području grada taj broj biti veći jer mnogo roditelja radi. Međutim, i mi osnivači, kao i roditelji, zbunjeni smo nejasnim uputama, tako da se za sve procjene treba obratiti Ministarstvu obrazovanja – poručuje Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

Bolest ukućana, nedostatak prijevoza...


Ako dijete od danas ne krene u školu, podsjetimo, roditelji će morati opravdati izostanak. Razlozi izostanka mogu biti objektivni i subjektivni. Djeci će se uvažavati ako su, primjerice, izmještena u druge sredine zbog potresa u Zagrebu, ako su bolesna, ako osnivač ne može odmah osigurati prijevoz, ako postoji lokalno žarište epidemije kao što je to bilo na Braču, a čiji je krizni stožer najavio povratak djece u škole od srijede, 27. svibnja.

Opravdani razlozi izostanka mogu biti i strah roditelja za djecu, suživot u kućanstvu s teško bolesnom osobom i sl. Ponovimo i kako se nastavlja mješoviti model nastave, to jest djeca koja ostaju kod kuće moći će i dalje pratiti nastavu na HRT 3, ali ona se prekida početkom lipnja, odnosno nakon obrade svog novog gradiva.

​Mjeriti temperaturu svaki dan


– Roditelji djetetu mjere temperaturu svaki dan prije dolaska u ustanovu i upisuju u bilježnicu.
– Na ulazu u škole i na više lako dostupnih mjesta u školama moraju biti dostupni dozatori s dezinficijensima za ruke.
– Skupine/razredi s 15 do 20 učenika (dopušteno i više).
– Klupe u učionicama trebaju biti razmaknute tako da je udaljenost između osoba 1,5 metara.
– Ako je broj učenika u razredu znatno veći od 20, moguće ih je podijeliti u dvije skupine; dopušteno je dodatno zapošljavanje učitelja na određeno.
– Smanjiti bliske kontakte djece iz različitih skupina.
– Djeca u škole dolaze samostalno, prijevozom ili u pratnji jedne odrasle osobe.
– Na nastavu mogu dolaziti djeca s teškoćama i ona koja imaju asistente.
– U škole ne dolaze učenici i djelatnici s povišenom temperaturom, kašljem, oboljeli od COVID-19 i osobe u samoizolaciji.

24. travanj 2024 03:40