StoryEditorOCM
ForumSIGURNOST PROSTORA

U ‘novom normalnom’ imamo i ‘novo čisto’: donosimo pravila higijene koja ove sezone moraju usvojiti svi iznajmljivači, bitan je svaki detalj

Piše Anja Popović/PSD
27. svibnja 2020. - 18:34

Iako je čistoća apartmana i do sada bila visoko na listi prioriteta prilikom rezervacije smještaja, ova bi kategorija sada mogla dobiti potpuno novu dimenziju. U vrijeme pandemije koronavirusa gosti će jednako, a možda i više od idiličnog pogleda na more i grad cijeniti - sigurnost prostora u kojemu borave, piše Slobodna Dalmacija.

Iz obrta za usluge čišćenja i održavanja Mig-Mig poručuju nam kako nakon svakog čišćenja obavezno, bez iznimke, treba uslijediti dezinfekcija. Kako nam kažu, posla još uvijek gotovo pa nema, ali primjećuju i da se stvari ipak polako pokreću pa tako ovog ljeta očekuju barem skromnih tridesetak posto poziva u odnosu na one prošlogodišnje.

Odlučili smo stoga napraviti vodič za vlasnike apartmana koji će ove sezone ipak ugostititi strane, ali i domaće goste.
Važnost održavanja osobne higijene, vjerujemo, više ne treba posebno naglašavati. Redovito pranje ruku u toploj vodi u trajanju od dvadeset sekundi te izbjegavanje diranja lica preporučuje se, kako vlasnicima, tako i gostima koji, unatoč tomu što su na odmoru, ne bi trebali zabraviti na opasnost od zaraze.

Oprema je bitna

Prije samog čišćenja apartmana treba pripremiti punu opremu, odnosno maske i rukavice koje se nakon rada trebaju staviti u vrećicu i baciti u smeće te radnu odjeću koja će se odmah nakon čišćenja staviti na pranje.

Redoslijed održavanja prostora uvijek mora biti isti – čišćenje pa tek onda dezinfekcija. Iako se o važnosti dezinfekcije neprestano priča, to nipošto ne znači da je prethodni korak čišćenja postao manje važan.

- Dezinficijensi ne funkcioniraju ako ih samo nanesete uokolo. Oni ne mogu doprijeti kroz prljavštinu i organske materijale koji su se zadržali na površinama zato dezinfekciji obavezno treba prethoditi čišćenje - upozorio je australski profesor Brett Mitchell prilikom gotovanja na ABC Radio Sydney. Idealni recept za čišćenje su topla voda, sapun i deterdžent, a za dezinfekciju treba koristiti proizvode koji sadrže barem 70 posto alkohola.

Na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalazi se popis registriranih dezinfekcijskih sredstava koja djeluju na viruse. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) tako sugerira sredstva na bazi etanola, natrijeva hipoklorita, glutaraldehida, izopropanola, benzalkonijeva klorida i natrijeva klorita.

Ne zaboravite provjetravanje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava i na važnost redovitog provjetravatanja prostora kao i na to da se prilikom dezinfekcije ne bi trebala koristiti pakiranja dezinficijensa s raspršivačem jer na taj način “može doći do prskanja koja mogu dalje širiti virus”. Također, sav otpad koji se skupi prilikom čišćenja treba što prije baciti u kantu za smeće.

Na ono što bi se u normalnim okolnostima moglo previdjeti tijekom čišćenja, sada treba obratiti posebnu pažnju. Daljinski upravljači i igraće konzole obavezno se trebaju dezinficirati kao i prekidači za svjetlo. Što se posteljine tiče, ove bi se sezone mogla više pažnje trebalo obratiti na praktičnost nego estetiku. Posteljina i krpe koje su se koristile za čišćenje trebaju se prati na devedeset stupnjeva, pa osjetljivi materijali ove sezone neće biti najopoželjniji komadi.

Sama tehnika čišćenja također igra ulogu u prevenciji zaraze pa tako autralski mediji već dulje vrijeme prenose uputu ranije spomenutog doktora Bretta Mitchella prema kojemu bi se površine trebale čistiti u obliku slova “S” kako bi se spriječila ponovna kontaminacija.

Gostima ostavite dezinficijens


U cijeloj situaciji ulogu će odigrati i sami turisti. Poželjno bi bilo gostima ostaviti na raspolaganju sredstvo za dezinfekciju kojim mogu prilikom ulaska u apartman očistiti kvake kao i ostale dijelove kućanstva koje su eventualno dotaknuli.

18. travanj 2024 04:29