StoryEditorOCM
ForumNOVE ZARAZE

U Hrvatsku stigao newyorški soj koronavirusa. Što o njemu znamo? Zarazniji je, izaziva veći broj hospitalizacija i više se širi među starijim osobama

Piše Anita Belak Krile
1. ožujka 2021. - 17:50

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 60 slučajeva oboljelih od britanskog soja koronavirusa i tri slučaja južnoafričkog, a danas je potvrđeno i da su dvije osobe oboljele od newyorškog soja. 

O newyorškom soju koronavirusa nema još puno objavljenih znanstvenih radova ni podataka, no znamo da je dosta sličan južnoafričkoj mutaciji.

Taj se soj prvo počeo širiti po New Yorku i urbanim dijelovima SAD-a i sad je tamo dominantan. Nosi u sebi mutaciju koja mijenja izgled proteina šiljka pa se čovjek koji je već prebolio wuhanski soj može nanovo razboljeti od COVID-a.

- Ovaj newyorški soj ima dvije važne mutacije - S 477 N i drugu E 484 K, koja se javlja u južnoafričkoj i brazilskoj inačici virusa. Mutacija 484, dovodi do toga da se  neutralizirajuća antitijela koja se dobivaju ili cijepljenjem ili nakon ozdravljenja, ne vezuju za virus tako stabilno pa je moguća povećana sklonost reinfekciji. Soj dominira u nekoliko američkih država i istiskuje druge sojeve, što nam govori da je zarazniji, odnosno da se brže širi. Sad se oko 15 posto svih uzoraka u New Yorku odnosi na ovaj soj – kaže nam ugledni riječki imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača.

Naglašava kako ovaj soj uzrokuje nešto teže simptome bolesti, više hospitalizacija, a najviše je detektiran kod starijih osoba.

image

Prof. dr. Zlatko Torbonjača
Matija Djanjesic/Cropix

„Jako je puno mutacija izvornog virusa kao i mutacija mutanata, odnosno sojeva. Kad nešto proglasimo sojem to znači da je drugačiji od wuhanskog virusa i da ima karakteristiku širenja, karakteristike bolesti i izbjegavanja imunosti. Ovu newyoršku mutaciju možemo nazvati novim sojem jer ima sve te karakteristike – napominje prof. dr. Trobonjača.

Krunoslav Capak ravnatelj HZJZ, kazao je da su se informacije o newyorškom soju pojavile krajem prošloga tjedna.

“Malo znamo o tom newyorškom soju, to je jedna od novih varijanti virusa, širi se brže od klasične, a udio tog soja u New Yorku sve više raste. Pratimo situaciju – kratko je pojasnio Capak.

Što se tiče južnoafričkog soja, njega su u Hrvatsku donijele tri osobe koje su bile na putovanju u Zanzibaru.

“Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca, one su završile u karanteni i nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu još čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a”, kazao je Capak. Ova je verzija otkrivena prvi put 18. prosinca u Južnoafričkoj Republici. Nazvali su je 501I.V2 i otkrili da doprinosi rastućoj stopi infekcije u Južnoj Africi u siječnju.

U međuvremenu se proširila po Europi, SAD-u i Kanadi. Prema preliminarnim rezultatima sva odobrena cjepiva protiv koronavirusa pokazuju nešto slabiju učinkovitost na ove sojeve u odnosu na uobičajenu varijantu virusa.

Kad je pak riječ o britanskom soju, koji je također znatno zarazniji od wuhanskog, i sami hrvatski epidemiolozi bili su iznenađeni zadnjim rezultatima sekvenciranja genoma virusa, budući je od 300 uzoraka koji su poslani na analizu, čak njih 60 bio britanski soj. To je dosta veliki udio od oko 20 posto. Britanska varijanta se širi oko 50 posto brže od izvorne, a pozitivno je što toj mjeri ne izbjegava imunološki odgovor kao što je to slučaj kod južnoafričke varijante.

Kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje mutacije koje povećavaju vjerojatnost izbjegavanja imunološkog odgovora, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad mogu biti podložne reinfekciji.

image
Bryan R. Smith
U Zagrebu od korone umro 40-godišnji muškarac koji je bio bez drugih bolesti

U veljači je prema službenoj statistici zabilježeno 499 umrlih osoba zaraženih SARS-CoV-2 virusom. To je približno dvostruko više nego u listopadu i dvostruko manje nego u siječnju. Trenutno s dijagnozom COVID-19 umire u prosjeku 14 osoba dnevno.

Jučer je preminulo 11 ljudi, a među njima i 40-godišnja osoba koja nije imala komorbiditeta. Riječ je o muškarac rođenom 1980. godine koji je preminuo je u KBC-u Zagreb. 

19. travanj 2024 20:46