StoryEditorOCM
ForumOBRAĆANJE STOŽERA

U Hrvatskoj 47 novozaraženih; Capak pročitao poruku koju mu je poslao Vakula, a Beroš poručio: Sljedeći tjedni će odlučiti našu sudbinu

Piše HINA
4. travnja 2020. - 14:49

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti s najnovijim informacijama u vezi epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

- U protekla 24 sata imamo 47 novih bolesnika, što znači da imamo ukupno 1126 pozitivnih bolesnika. Ukupno je učinjeno 9833 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 583, rekao je Beroš na početku.

Ministar zdravstva zatim se osvrnuo na četiri pacijenta koja su sinoć preminula u osječkoj bolnici te je rekao da je 27 osoba ozdravilo, dok ih se 39 nalazi na respiratoru. To znači da se do sada uspješno oporavilo 119 ljudi.

- Sljedeća dva i pol do tri tjedna su kritično razdoblje koje će odlučiti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere, zaključio je Beroš svoje obraćanje javnosti.

Zatim je za govornicu stao ministar Božinović koji je rekao da je do danas u 11 sati izdano 382.191 propusnica, a odbijeno nešto manje od 10.000 zahtjeva za istima.

- Točan broj ljudi koji se liječe u kućnim uvjetima vam ne mogu reći, ali onima koji imaju blage simptome ili ih uopće nemaju, preporučuje se da se liječe kod kuće - rekao je Capak i dodao da virulentnost, odnosno mogućnost prijelaza virusa s osobe na osobu, nije pala.

Zatim se javnosti obratila Alemka Markotić.

- Najmlađa osoba na respiratoru u našoj klinici je stara oko 46 godina, a većina onih koji su na respiratoru već otprije imaju problematično zdravstveno stanje - rekla je Markotić.

Božinović je javnost upoznao s planom repatrijacije hrvatskih državljana, dok je Capak rekao da će se nad svim osobama koje se vraćaju Hrvatsku obaviti epidemiološki pregled te da će biti smještene u samoizolaciju.

- Rano smo uveli mjere, a kasnije smo ih još pojačali. Koliko znamo, domovi za starije se pridržavaju mjera. Nemamo još proboja - rekao je Capak.

- Vrijeme se poboljšava, što naravno vabi ljude da izađu van. Međutim, sljedećih nekoliko tjedana su kritični, stoga pozivamo građane da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je jako važan faktor za zdravlje, ali ona se može privremeno odgoditi - poručio je Capak i za kraj pročitao stih koji mu je poslao HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Zaboravimo na avanture, čuvajmo se za zdravije ure.

25. travanj 2024 22:32