StoryEditorOCM
ForumCOVID 19

U Đakovu zaraženo 10 časnih sestara, zatvoren i vrtić! U Zagrebu 12 novih slučajeva, u Istri troje novooboljelih

Piše PSD
23. lipnja 2020. - 11:37

Osječko-baranjska županija, prema neslužbenim informacijama, danas broji 12 novooboljelih od Covida-19, a među njima je čak desetero časnih sestara iz samostana "Milosrdnih sestara svetog Križa" u Đakovu, prenosi Jutarnji list.

Potvrdila je to za Radio Đakovo i njihova provincijalna poglavarica, sestra Valerija. Prema njenim riječima, u nedjelju poslijepodne tri sestre su dobile temperaturu, nakon čega su se javile svojoj liječnici koja je izvijestila epidemiologa, a testiranje odrađeno u ponedjeljak pokazalo je da ih je zaraženo 10 od 12 testiranih.

Iz preventivnih razloga u utorak je zatvoren i dječji vrtić "Sunčev sjaj Nazaret", a zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se, doduše, mise ni ranije nisu održavale.

U samostanu je inače oko 180 sestara i od sada su u samoizolaciji. Više o izvoru zaraze trebalo bi se doznati na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije najavljene za 11 sati.

U Zagrebu 12 novih slučajeva

U Zagrebu je 12 novih koronavirusom zaraženih osoba, izjavio je u utorak Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"U protekla 24 sata je 12 novozaraženih koronavirusom. Njih devet je dijagnosticirano u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar"', a tri u Klinici za zarazne bolesti", istaknuo je Šostar.

Tako sada Zagreb ukupno broji 49 aktivnih slučajeva zaraze, kazao je i dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 451 osobu, od toga jučer za njih 82.

Šostar je naglasio i kako su "polovljeni" svi kontakti novozaraženih, pa zato i ima toliko puno osoba u samoizolaciji.

Rekao je i kako je u zagrebačkom Domu sportova i dalje jedna zaražena osoba, a u osnovnoj školi koju je pohađao jedan oboljeli dječak sva su djeca negativna. 

"Sve osobe s kojima je oboljeli zaposlenik Doma sportova bio u bliskom kontaktu i dalje su u usamoizolaciji, kao i sva djeca iz razreda oboljelog dječaka", naveo je.

Također, dodao je Šostar, na koronavirus testirana su sva djeca koja su bila na dječjem rođendanu gdje je bio taj oboljeli dječak i sva su djeca negativna, osim oca jednog djeteta koji se pokazao pozitivnim na virus.

U Istri troje novooboljelih

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizom uzoraka briseva potvrđena je zaraza koronavirusom kod tri osobe. Riječ je o uvezenim slučajevima. 

Jedna osoba je strani državljanin, turist iz Republike Srbije, koja je ostvarila kontakt s pozitivnom osobom u Beogradu. Sukladno protokolu, turist se nalazi u privatnom smještaju, a posredstvom HZJZ-a i IHR sustava, dogovara se povratak u matičnu zemlju.

Druge dvije osobe, zarazile su se tijekom boravka u BiH, na području Živinica, navodi se u priopćenju što ga potpisuje načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Capak: U Đakovu potrebna hitna reakcija

O slučaju u Đakovu oglasio se i šef HZJZ Krunoslav Capak koji je u samoizolaciji.

- Dvije časne sestre iz tog samostana boravile u inozemstvu i nakon povratka očito se nisu pridržavale mjera i dogodilo se da je zaraženo 10 časnih sestara u ovom trenutku, s time da će epidemiološka obrada pokazati detalje, rekao je Krunoslav Capak za N1.

Istaknuo je da ne znaju detalje slučaja u Đakovu. 

- Epidemiolozi će izdvojiti sve koji su u riziku da se zaraze. Pozitivno je 10 sestara, a tamo 300 ljudi dnevno dolazi i to je svojevrsni gerontološki centar, tu je potrebna brza, hitna, dobra epidemiološka obrada, da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom trenutku, rekao je Capak za N1.

U đakovačkom samostanu ne znaju kako je došlo do zaraze

Đakovački samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u utorak je potvrdio da je deset sestara pozitivno na koronavirus, ali ne zna na koji način je došlo do zaraze.

U nedjelju 21. lipnja četiri sestre  dobile su temperaturu o čemu su obavijestile svoju liječnicu koja je potom izvijestila epidemiologa. Nakon toga testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno, priopćio je samostan.

"Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, jer su se cijelo vrijeme epidemije sestre pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra "Amadea" i Dječji vrtić "Sunčev sjaj Nazaret", izvijestili su iz samostana.

Napominju kako je u samostanu trenutno oko 180 sestara, a prosječna dob je 69 godina.

"Ovim putem molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupat ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.", poručili su iz đakovačkog samostana Milosrdnih sestara sv. Križa.

Osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite za 12 sati najavio je konferenciju za novinare. 

17. travanj 2024 18:24