StoryEditorOCM
ForumDIVERZIJA U MOSKVI

U bombaškom napadu raznesena kći Aleksandra Dugina, Putinovog ‘Rasputina‘ i ideologa ruskog napada na Ukrajinu

Piše Anita Belak Krile
21. kolovoza 2022. - 09:01

Ruska novinska agencija TASS u nedjelju je izvijestila kako je u eksploziji autobombe ubijena tridesetogodišnja Darija Dugin, kćer čuvenog i utjecajnog ruskog ultranacionalista, geopolitičara, filozofa i sociologa Aleksandra Dugine. Poginula je u subotu u 22 sata kad je u zrak dignut automobil Toyota Land cruiser prado. Smrt Darije Dugin potvrdio je i Andrej Krasnov, lider društvenog pokreta “Ruski horizont”.

„Kada je Darija skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio“, rekao je Krasnov za TASS.

"Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozilo velikom brzinom i odletjela je na suprotnu stranu ceste", dodao je Krasnov te objasnio kako je automobil koji je vozilo pripadao njezinom oku. Smatra da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

“Daša inače vozi drugi auto, ali ono je danas vozilo njegov automobil, a Aleksandar je otišao odvojeno – izjavio je.

Dugin i njegova kći bili su na festivalu koji se održao nedaleko Moskve i zajedno su se trebali vratiti u grad, no u trenutku su zadnji odlučili da će svatko ići svojim putem. Na video snimci koja se proširila društvenim mrežama vidi se Dugin kako u očaju stoji pokraj zapaljenog automobila.

Aleksandar Dugin poznati je publicist ultrakonzervativnog smjera, na ruskog predsjednika Vladimira Putina ima izniman utjecaj pa ga nazivaju i Putinovim "Rasputinom".

On je još u ljeto 2014. za BBC izjavio kako je rat između Rusije i Ukrajine neizbježan i pozvao je Putina da vojno intervenira u istočnoj Ukrajini "kako bi spasio moralni autoritet Rusije". Na aneksiju Krima pozivao je još 2008. godine. Zaslužan je za davanje novog života izrazu Novorosija (Nova Rusija), koji je usvojio Putin kako bi opravdao svoju aneksiju Krima – nakon što ga je Dugin naširoko koristio 2013. i 2014. godine.

Dugin je bio organizator i prvi vođa ultranacionalističke Nacional-boljševičke stranke od 1993. do 1998. i Euroazijske stranke, čija filozofija spaja neopaganizam, slavenski nativizam, gnosticizam, hermetizam i istočno-pravoslavne tradicije te se oslanja na određene mistične tradicije, a cijeli ovaj ideološki kupus Dugin je oblikovao u svoju “Četvrtu političku teoriju”.

image

Aleksandar Dugin 

SHUTTERSTOCK

Autor je više od 30 knjiga, među kojima su Osnove geopolitike i Četvrta politička teorija. Ove knjige dale su teorijsku podlogu ruske invazije na Ukrajinu i Putinovim pokušajima obnove ruskog carstva na prostorima koje je nekoć kontrolirao Sovjetski savez. Vladimir Putin inzistirao je da Duginove “Osnove geopolitike” objavi službeni udžbenik za Akademiju Glavnog stožera ruske vojske i na neki način je je smatraju ruskom verzijom Hitlerovog Mein Kampfa.

Denis Pušilin, čelni čovjek Donjecke Narodne Republike, samoproglašene paradržave na području Donjecke oblasti, napisao je na svom kanalu na platformi Telegram da je Darija Dugin ubijena, a za njezino je ubojstvo okrivio Vladu Ukrajine.

- Gnjusni zločinci! Teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući eliminirati Aleksandra Dugina, raznijeli su njegovu kći... u automobilu. Blagoslovljeno bilo sjećanje na Dariju, ona je prava Ruskinja! - napisao je Pušilin.

25. travanj 2024 23:00