StoryEditorOCM
ForumNEPOPRAVLJIVI?

Tri sina, niz prijava: Problematični potomci jednog od najmoćnijih HDZ-ovaca

Piše JL
21. lipnja 2020. - 19:26

- Znate li vi tko sam ja? Svi ćete dobiti otkaz - prijetio je Tomislav Đakić, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika i šefa Hvidre Josipa Đakića, policajcima koji su ga pokušali smiriti nakon incidenta koji se u srijedu poslijepodne dogodio pred zagrebačkim restoranom Trnjanka. Tamo se sukobilo više muškaraca, a Đakić mlađi, kako su mediji izvijestili, vidno pijan, izvrijeđao je i policajce koji su došli na intervenciju. Jednog je, navodno, i pljunuo. Nakon toga je završio u pritvoru, a prijavljen je zbog prijetnji upućenih četvorici policajaca.

Najmlađi sin utjecajnog HDZ-ovca Josipa Đakića, kojeg je šef stranke Andrej Plenković stavio na drugo mjesto na listi u četvrtoj izbornoj jedinici za predstojeće izbore, nije jedini u toj obitelji koji je imao posla s policijom. Sukobe sa zakonom imali su i njegova starija braća Hrvoje i Ivan, ali i otac Josip, s tim da se i Ivan često volio pozivati na svog poznatog oca. Ivan je, inače, prošle godine na Općinskom sudu u Virovitici pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, i to za dva kaznena djela - za prijetnju te javno poticanje na nasilje i mržnju. Prijetio je virovitičkom novinaru Ivanu Žadi jer mu se nije sviđalo kako je on pisao o njegovu ocu Josipu, dok se drugo kazneno djelo odnosilo na njegovu objavu na Facebooku za pravoslavni Božić. Ivan Đakić tom je prilikom na Facebooku napisao: "Svim prijateljima srbićima sretan Božić", te je uz to objavio fotografiju na kojoj se vidi kako ustaša u ruci drži odrubljenu glavu nekog četnika. Ivan Đakić, prema pisanju lokalnih portala, poznat je i po divljoj vožnji po gradskim ulicama, a portal Virovitica.net pisao je da je 2019. skrivio dvije prometne nesreće - jednu kad je zbog oklade po naseljenom mjestu vozio brzinom 150 kilometara na sat, nakon čega je udario u betonski most, a drugi kada je također u naseljenom mjestu, gdje je brzina bila ograničena na 50 km/h, vozio 134 km/h.

Zlatna mladež

Stariji Đakićev sin Hrvoje, pak, na sudu se našao zbog slučaja od prije desetak godina, kada je u Preku na otoku Ugljanu pokušao pregaziti Zadranina Predraga Vukčevića. Prethodila je tome svađa pred jednom zadarskom diskotekom, nakon čega se Hrvoje Đakić u alkoholiziranom stanju više puta automobilom zaletio u Vukčevića...

Josip Đakić, kojeg stranačke kolege i oni bliži zovu nadimkom Jopa, iza sebe ima dva braka i četvoricu sinova. U prvom braku dobio je Marka i Hrvoja, a u drugom Ivana i Tomislava. Kako kažu oni koji bolje poznaju Đakića, najmirniji od njih je Marko koji je zaposlen kao vozač kola hitne pomoći.

- Nekako se drži po strani, a čini mi se da se i Hrvoje zadnjih godina smirio - kazao je jedan od naših sugovornika, dodajući da Đakić najviše problema ima s dvojicom mlađih sinova.

- Oni su tipični pripadnici zlatne mladeži kakvih ima svuda, samo što je Virovitica mala sredina pa se sve zna i sve je pod povećalom. U školi su bili loši, obijesni su, vole dobre I skupe automobile, luduju po cesti, prave probleme... Svi u Virovitici to znaju. Njihovo ponašanje odraz je njihovih nesređenih obiteljskih prilika - govori jedan Đakićev poznanik iz braniteljskih krugova. Za Đakića ističe da je "bio heroj u ratu i da je dobar čovjek".

- On je onaj tip čovjeka koji će vam uvijek pomoći ako mu se obratite, čovjek je od riječi, samo što mu je veliki problem njegova prijeka narav. Ima kratak fitilj, često se posvađa i uđe u sukobe s ljudima. Danas je mnogo onih kojima se zamjerio. I on je bio prijavljivan za razna djela, pa i za napad na policajca, ali nekako je to sve za njega prošlo bez većih posljedica. Vjerojatno su tome pridonijele njegove političke veze - govori naš sugovornik. No, ističe, i Đakić se zadnjih godina smirio.

Osniva novu Hvidru

- Vidim da je opet na listi za Sabor. Mislim da će ovaj zadnji incident s njegovim sinom naštetiti, ne možda njemu, ali stranci hoće. Trebao se Jopa već povući iz politike, ali valjda te ta moć i utjecaj opiju - komentira jedan od sugovornika.

I u samom HDZ-u Josip Đakić slovi kao jedan od utjecajnijih članova. Godinama je vladao tamošnjim, lokalnim HDZ-om, a po Virovitici se pričalo da se niti jedna važnija odluka ne može donijeti bez njega. I stranački šefovi su mu bili naklonjeni i redom su prelazili preko niza incidenata koje su izazivali članovi njegove obitelji ili on sam, a sve zbog stranačke baze i glasova zbog kojih je bio koristan stranci. I Plenković je, očito, tako procijenio budući da ga je i za ove izbore postavio visoko na izbornu listu. Svoju moć Đakić je crpio i iz činjenice što je godinama na čelu Hvidre, iako i u toj organizaciji već neko vrijeme iznose zamjerke na njegov račun. Neki članovi Hvidre u više su navrata Đakića znali optuživati za samovolju. Navodno dio tih podružnica, zbog nezadovoljstva Đakićevim upravljanjem, sada izlazi iz krovne udruge, a u kuloarima se u zadnje vrijeme moglo čuti da se uskoro planira osnovati i "nova Hvidra".

Obitelj Đakić bavi se i biznisom. Njegov sin Ivan, iako mlad, već je vlasnik tvrtke u čijem klopu posluje i hotel Divino, koji se nalazi na ulazu u Pitomaču, s obzirom na to da obitelj vuče porijeklo iz tog kraja iako godinama žive u Virovitici. No, kako se moglo ovih dana čuti među HDZ-ovcima, hotel u posljednje vrijeme ne posluje baš najbolje.

- Hotelom se, navodno, bavi sin Ivan, ali vjerujem da svime zapravo upravlja Đakić - kaže jedan HDZ-ovac. Obitelj se bavi i iznajmljivanjem apartmana na Šolti, a Đakić u vlasništvu ima i OPG, za koji je dobivao poljoprivredne poticaje. U studenome prošle godine Đakić je bio i glavna tema jedne sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Tom je prilikom Josip Đakić kažnjen s dvanaest tisuća kuna koje je mogao otplatiti u šest rata jer u svojoj imovinskoj kartici nije bio prijavio niz nekretnina, dionica i prihoda koje su imali on i njegova, sada bivša supruga.

U sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, kako su tada mediji pisali, uspoređivalo njegovu imovinsku karticu popunjenu 2016. godine s podacima nadležnih državnih tijela te su ustanovili da nije imao 2,5 hektara vinograda, kako je stajalo u kartici, nego 3,7 hektara. Osim toga, zaključili su da je ispustio navesti da je vlasnik OPG-a te da je primao poljoprivredne poticaje, a nije naveo ni koliki je bio iznos tih poticaja. Objavljeno je tada da je prešutio i vlasništvo nad apartmanima na Šolti te parkingom od 37 četvornih metara na tom otoku. Također nije naveo ni da je u Virovitici suvlasnik stana od 189 kvadrata i dvorišta od 92 kvadrata te vlasnik stana od 72 kvadrata. Nije naveo ni da ima automobil Tuareg registriran 2017. godine, niti da mjesečno prima 1800 kuna od najma kafića u Virovitici... Također nisu bile navedene ni neke nekretnine i pokretnine koje je stekla njegova supruga dok su bili u braku, kao i da mu bivša supruga ima dionice dviju banaka.

20. travanj 2024 08:22