StoryEditorOCM
ForumZATVORSKI DANI

Tomislav Horvatinčić prvih šest dana u Remetincu ima tretman kao i svi drugi zatvorenici, dobro spava, ali žali se na hranu i bolove u nozi

Piše Vinko Paić/SD
20. srpnja 2021. - 21:44

Prije šest dana Tomislav Horvatinčić javio se u zagrebački Remetinec na odsluženje kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće 2011., u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara.

Odlazak u zatvor više mu je puta odgođen zbog zdravstvenog stanja.

U kratkom telefonskom razgovoru njegov odvjetnik Velimir Došen kazao nam je da ga redovito posjećuje i da se zasad drži, ali kako se ne osjeća najbolje.

- Nije dobro, svaki dan mu je sve gore i gore. Teško se osjeća, on je na štakama, prekinuto mu je liječenje i terapije koje bi mu omogućile da se skine s tih štaka. Zato smo i podnijeli žalbu.

Na pitanje je li u ćeliji sam ili se nalazi s drugim zatvorenicima, odvjetnik kaže da Horvatinčić ima tretman kao i svi drugi zatvorenici.

- Svaki dan dozvoljena su mu dva sata šetnje. Rekao mi je da mu zatvorska hrana stvara problem. Znate, on ima rak želuca i treba posebnu hranu. Ali, ne može se tu kriviti zatvor, oni ne mogu bolje. Na spavanje se nije žalio, osim na to da ga boli noga. Molimo Boga da se žalba što prije riješi. U tom slučaju on izlazi van, kaže Došen.

Ako žalba bude odbijena Horvatinčić iduća četiri tjedna ostaje na promatranju u Remetincu pa najvjerojatnije odlazi u kaznionicu otvorenog tipa u Lipovici ili Valturi.

Novinarima je prošle srijede prije nego što je otišao u zatvor kazao da su od njega napravili metu i da mu ljudi ne prilaze zbog postignuća u gospodarstvu nego kroz jednu nesreću koja se može svakome dogoditi.

- Odazvao sam se na dan poziva. Čuo sam niz neistina u javnim mnijenjima gdje se kaže da sam 10 godina vukao pravosuđe za nos. U ovih 10 godina nijedan dan, nijedna rasprava nije odgođena zbog mene. Imao sam šest velikih operacije, od toga tri tumora. Bolestan sam čovjek. Ja sam ispoštovao zakonsku proceduru, bit ću dobar zatvorenik, nadam se da ću se izliječiti do Nove godine i da ću moći izdržavati kaznu, kazao je. 

Dodao je kako je suđen za namjerno ubojstvo na moru.

- To se nije dogodilo u zadnjih sto godina. Da je samo nehaj bila bi samo uvjetna ili manja kazna, rekao je i izrazio žaljenje zbog sudjelovanja u nesreći.

18. travanj 2024 16:10