StoryEditorOCM
ForumOGROMAN IZNOS

Todorić u stečaju tvrtke ‘Agrokor projekti‘ potražuje 4,1 milijardu kuna, priznali su mu potraživanje

Piše JL
13. veljače 2021. - 12:07

Ivica Todorić je u stečajnom postupku u svojoj posljednjoj tvrtki vezanoj uz nekadašnji koncern Agrokor, Agrokor projektima d.o.o., prijavio potraživanje od čak 4,1 milijardu kuna, koje mu je stečajna upraviteljica i priznala.

Ukupna potraživanja prema toj Todorićevoj tvrtki iznose više od 4,4 milijarde kuna, a jedino što tvrtka posjeduje dionice su HPB-a tržišne vrijednosti od oko 6,2 milijuna kuna. Međutim, jedan od vjerovnika, Fortenova grupa, osporila je to potraživanje na ročištu održanom početkom ovog tjedna na zagrebačkom Trgovačkom sudu, no taj će postupak osporavanja morati nastaviti u novom sudskom sporu koji, neslužbeno doznajemo, planiraju pokrenuti. Stečajna upraviteljica, naime, ionako je utvrdila da tvrtka posjeduje samo dionice HPB-a spomenute vrijednosti, a ukupno je prijavljeno 4,4 milijarde kuna potraživanja.

Blokada

Sva potraživanja su u tzv. drugom višem isplatnom redu, a Fortenova grupa potražuje 254,7 milijuna kuna. Ako oni u parnici ne uspiju osporiti Todorićevo potraživanje, onda će se stečajna masa među vjerovnicima dijeliti razmjerno njihovim potraživanjima, što znači da bi do dijela novca u konačnici mogao doći i sam Todorić. Ali i to tek nakon okončanja kaznenog postupka zbog kojeg je Županijski sud još 2017. stavio blokadu "otuđenja odnosno opterećenja" na poslovne udjele te tvrtke.

Riječ je, naime, o tvrtki u kojoj je on bio jedini osnivač, član i direktor. Stečajni postupak otvoren je lani u listopadu na prijedlog Fortenova grupe radi njihova potraživanja od 254,7 milijuna kuna, a za stečajnu upraviteljicu imenovana je Snježana Vrkljan.

Tvrtka Agrokor projekti bila je prije jedini dioničar tvrtke iz Nizozemske Adria Group Holding B.V., koja je, pak, imala u vlasništvu 95,52 posto dionica zagrebačkog koncerna Agrokor d.d., a i vlasnik kompanije registrirane u Amsterdamu bio je Todorić. Tvrtka Adria Group B.V. imala je prijavljen temeljni kapital u iznosu od 1,250 milijarde eura, a jedini dioničar bila joj je tvrtka Agrokor projekti. Ta zagrebačka tvrtka imala je upisan temeljni kapital u iznosu od 5,3 milijarde kuna.

Todorić je, podsjetimo, poslovanje prebacio u Nizozemsku u vrijeme preuzimanja slovenskog Mercatora. U tablici priznatih tražbina navodi se da je potraživanje Todorića priznato na temelju "Ugovora o prodaji udjela Adria Group B.V. od 20. studenoga 2015. Ugovora o ulaganju prava u društvo od 23. studenoga 2015., Izjave o prijeboju od 23. prosinca 2015. te uvida u zadnja financijska izvješća za 2016. godinu".

"Vjerovnici RH i Fortenova grupa ističu da je u konkretnom slučaju riječ bila o Ugovoru o financijskom zajmu pa da ta tražbina nije ni mogla biti prijavljena u drugom višem isplatnom redu..." navodi se u zapisniku s ročišta.

Porijeklo duga

U njemu također stoji da je stečajni upravitelj priznao tražbinu vjerovniku Todoriću, "jer je iz financijskih izvješća vidljivo da je riječ o ukupnom iznosu sredstava od 9,5 milijardi kuna, te da je u čl. 3 Ugovora o prodaji udjela Adria Grupi utanačeno da će iznos od 5,3 milijarde kuna kupac treba platiti do 23. studenoga 2015., a iznos od 4,1 milijardu kuna do 23. prosinca 2015.".

"Zatim, utvrdila sam, da je od 9,5 milijardi kuna iz ranijeg Ugovora dogovoreno da će se izvršiti dokapitalizacija stečajnog dužnika u iznosu od 5,3 milijarde kuna. S obzirom da je ostalo duga prema ovdje vjerovniku 4,1 milijardu kuna, on (Todorić) je Izjavom o prijeboju izjavio da postoji dug od 4,1 milijardu kuna", navodi se u zapisniku s ročišta na kojem je vjerovnik RH napomenuo da je "provedbom kompenzacije u cijelosti podmirena Todorićeva tražbina s osnove isplate kupoprodajne cijene iz navedenog Ugovora".

U izvješću o gospodarskom položaju dužnika stečajna upraviteljica je zaključila, a sud je prihvatio, da "ne postoji mogućnost daljnjeg nastavka poslovanja te je ovlastio upraviteljicu da unovči spomenute dionice".

25. travanj 2024 14:10