StoryEditorOCM
ForumNAJOKRUTNIJI ZLOČINI

Tko su najokrutniji hrvatski ubojice: rafalom izrešetao bivšu suprugu i njenog partnera, žrtvu živu zapalio, zbog vinograda pobio troje članova obitelji...

Piše Katarina Marić Banje/SD
9. veljače 2021. - 08:01

Županijski sud u Splitu izrekao je zatvorsku kaznu od 50 godina za Luku Juretića, čime je prvi put u Hrvatskoj izrečena najviša moguća kazna. Radi se o slučajevima gdje je osoba osuđena za više kaznenih djela za koja se može izreći dugotrajna kazna zatvora, tj. do 40 godina.

U takvim slučajevima je predviđeno da se može ići na 50 godina zatvorske kazne. Kako Kazneni zakon navodi, kazna dugotrajnog zatvora ne može biti kraća od dvadeset i jedne ni dulja od četrdeset godina.

Za kaznena djela počinjena u stjecaju pod uvjetima propisanim ovim Zakonom, jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora može se izreći u trajanju od 50 godina.  Kazna dugotrajnog zatvora izriče se na pune godine, a ne može se izreći počinitelju koji je kazneno djelo počinio u vrijeme kad nije navršio osamnaest godina.

Kod osude na dugotrajnu kaznu zatvora optuženik ima pravo na žalbu u drugom, ali i u trećem stupnju, koju također rješava Vrhovni sud. Iako do sada kazna od 50 godina nije bila izrečena na hrvatskim sudovima, nabrojit ćemo nekoliko najviših sankcija koje su dobili najokrutniji ubojice.

Najviše sankcije

Na Županijskom sudu u Sisku je 2014. godine, na 40 godina zatvora, osuđen Marijo Slabinjac, policajac iz Graboštana kod Sunje zbog dvostrukog teškog ubojstva, dvostrukog teškog ubojstva u pokušaju i ubojstva u pokušaju. On je 2013. godine na cesti ubio svoju bivšu suprugu Blaženku Slabinjac i njezina izvanbračnog partnera Ivicu Hajdukovića.

image
Marijo Slabinjac je iz zasjede rafalom iz automatske puške ubio  bivšu suprugu i njenog partnera
Mate Piškor/Cropix

Ubojica ih je sačekao u zasjedi prepriječivši im put svojim vozilom i otvorio rafalnu paljbu na njihov automobil. Znao je da su u vozilu njegove dvije kćeri, stare osam i devet godina, te 17-godišnji sin Ivice Hajdukovića. Ivicu Hajdukovića ubio je s 32 hica, a Blaženku s najmanje deset metaka.

Županijski sud u Varaždinu osudio je 2012. godine na 40 godina zatvora Peru Lukića (43) zbog okrutnog ubojstva Hrvoja Filipovića (71) iz Zagreba. Pero Lukić je s nevjenčanom suprugom preko oglasa žrtvu namamio u unajmljeni stan, gdje su mu stavili opijat u piće te ga posjeli u njegov BMW.

image
Kažimir Dužnović osuđen je za pljačku i ubojstvo u poslovnici banke u Sesvetama
Milivoj Keber/Cropix

Lukić ga je odvezao u šumu gdje ga je iznio iz automobila, polio ga s nekoliko litara benzina i živog zapalio. Vratio se u njegov stan, opljačkao ga pa se tjedan dana s nevjenčanom suprugom koristio njegovim kreditnim i bankovnim karticama, te su potrošili 97.000 kuna.

Boris Galinac je na 40 godina zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu 2010. godine osuđen zbog teškog ubojstva Dragice Martek (76), koje je počinio iste godine u njezinoj kući u Rugvici. Prema optužnici, više ju je puta udario tupim predmetom po glavi, zatim ju je davio rukama, na glavu joj je stavio jastuk, a prsni joj je koš zgnječio kada je kleknuo na nju.

image
Boris Galinac ubio je 77-godišnju staricu
Ranko Šuvar/Cropix

Kako je iz novčanika odnio manju količinu novca, optužen je za ubojstvo iz koristoljublja. Galinac je nesretnu ženu ubio nakon izlaska iz zatvora za zločin iz 1996. godine, kada je kolcem zatukao 90-godišnjeg starca.

Galinac je za taj okrutni zločin osuđen na 13 godina zatvora, od kojih je odležao 12 godina i izišao na uvjetni otpust krajem 2008. godine. Kazimir Dužnović je 2009. godine, tijekom razbojstva u poslovnici Raiffeisen banke u Sesvetama, ubio policajca Ivana Grbavca i ranio još petoricu njegovih kolega.

image
Kažimir Dužnović osuđen je za pljačku i ubojstvo u poslovnici banke u Sesvetama
Milivoj Keber/Cropix

Oružanu pljačku je počinio u vrijeme uvjetnog otpusta s izdržavanja kazne od pet i pol godina, također zbog oružanog razbojstva. Osuđen je 2010. godine na Županijskom sudu u Zagrebu na 40 godina zatvora.

Psihijatrijsko liječenje

Županijski sud u Koprivnici osudio je 2009. godine na 40 godina zatvora Stjepana Roškera (63), koji je iste godine s automatskom puškom ušao u obiteljsku kuću u Križevcima, gdje je ubio rođaka Sinišu (43), njegovu kćer Jasminu (14) i Sinišinu majku Đurđicu (63). Mladić druge Sinišine kćeri Tihomir Matoić (19) je ranjen te je preminuo u bolnici.

image
Stjepanu Roškeru sudilo se za četverostruko ubojstvo
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Razlog zločina je bila nesuglasica oko podjele vinograda, a ubojica se predao nakon jednog dana u bijegu. Izrečena mu je i mjera psihijatrijskog liječenja tijekom izvršenja kazne. Šime Medanić (63) osuđen je u svibnju 2008. godine na Županijskom sudu u Zadru na maksimalnih 40 godina zatvora jer je naručio ubojstvo sestre Slavice na Puntamici 2006. godine.

Medanića se teretilo da je tijekom izdržavanja kazne zatvora u Lepoglavi i Valturi sa sada pokojnim Nikolom Grbićem dogovorio da za pozamašnu novčanu nagradu ubije njegovu sestru. Grbić je s Pericom Majstorovićem ušao u stan Slavice Medanić, gdje su je polegli na trosjed u dnevnom boravku, glavu joj prekrili dekom te joj iz neposredne blizine ispalili tri hica iz pištolja s prigušivačem.

U stanu su našli oko 27.000 eura, od kojih su se naplatili za ubojstvo, a preostali iznos su dali naručitelju Medaniću. Medanić je upoznao Grbića kod je robijao 12-godišnju zatvorsku kaznu jer je naručio ubojstvo prvog hrvatskog ministra turizma Antuna Marčela Popovića.

image
Šime Medanić naručio je dva ubojstva
Vladimir Ivanov/Cropix

Nikola Grbić je ubijen 2006. godine, a Perica Majstorović se objesio u zatvoru 2010. godine, kada je doznao da je osuda na 40 godina za njega i Medanića postala pravomoćna i u trećem stupnju. Vrhovni sud potvrdio je 2007. godine i kaznu od 40 godina zatvora Draženu Dorčecu (47), koji je sredinom listopada 2006. godine u poslovnici Fine u Đurđevcu iz pištolja ubio zaštitara Miroslava Benšića, inače svog rođaka, i stranku u poslovnici Ivana Matiševa, nakon čega je ukrao 320.000 kuna.

Prije negoli je izišao, žrtvama je ponovno pucao u glavu, a novac je trebao zbog kladioničarskih dugova. Osuđen je na Županijskom sudu u Koprivnici.

8 NAJVIŠIH KAZNI - 40 godina zatvora

Dražen Dorčec Đurđevac 2007.
Šime Medanić Zadar       2008.
Stjepan Rošker Koprivnica 2009.
Boris Galinac Zagreb       2010.
Kazimir Dužnović Zagreb 2010.
Pero Lukić Varaždin       2012.
Marijo Slabinjac Sisak 2014.

23. travanj 2024 15:34