StoryEditorOCM
ForumPOLITIČKI TAJKUN

Tko je čovjek koji je uspio uništiti čak i McDonald’s: mutnim poslovima otjerao ih je iz BiH, ovaj put se neće izvući?

Piše Davor Krile/SD
29. siječnja 2023. - 08:06

Negdje malo prije Nove godine globalni lanac brze hrane McDonald‘s potpuno je prestao s radom u Bosni i Hercegovini. Laik bi mogao zaključiti da je u zemlji megapopularnih čevapa, sogan-dolmi, klepa i buredžika još dobro i potrajao i da mu je takva sudbina bila odavno zapisana. Radila je, međutim, ova franšiza u Bosni uredno dugih 11 godina, sa svojih pet lokala u Sarajevu i Mostaru i više od 150 zaposlenih, a glave joj nisu došli domaći mesni, nego više balkanski poslovni specijaliteti: kriminal, dugovi, rasipništvo, javašluk, skandali.

U prvi mah u javnost je koncem prosinca puštena lažna vijest da se McDonald‘s u BiH, zajedno s onim u Rusiji i Bjelorusiji, gasi zbog solidarnosti s Ukrajinom. Iz tvrtke je nešto kasnije ipak objašnjeno da je posrijedi ‘strateška dugoročna odluka o napuštanju tržišta‘. Zadnje informacije govore kako ova globalna korporacija diže milijunske tužbe protiv donedavnog nositelja BiH franšize, i to ne pred domaćim sudovima, nego na Trgovačkom sudu u Londonu. Terete ga da je prekršio odredbe ugovora o licenci i nanio ogromnu štetu i ugledu i prihodima ovoga svjetskoga brenda.

Tko je i kako uspio do daljnjega protjerati prehrambenu megahobotnicu s BiH prostora i prouzročiti takav gnjev korporacijske elite? Riječ je o Harisu Ihtijareviću, klasičnom bosanskom političkom tajkunu i vlasniku kompanije Gliese 581g koja je u BiH bila višegodišnji nositelj McDonald‘sove franšize. Drama za fast-food lanac se počela kuhati prošlogodišnjom presudom sarajevskog suda za neplaćanje režija za McDonald‘sov centralni prostor u sarajevskoj Titovoj ulici, gdje je dug narastao na preko pola milijuna eura. Ubrzo potom su otkrivene i brojne druge financijske malverzacije: između ostaloga, Ihtijarević je novcem McDonald‘sa na lizing kupio luksuznoga Bentleya za osobne potrebe, dok je istodobno ostajao dužan vrtoglave svote dobavljačima.

Fast-food gigant je, naposljetku radio s vrlom malim brojem raspoloživih artikala, jer im je bila obustavljena glavnina isporuka, pa im je i glavno skladište otišlo pod stečaj. Zadnjih tjedana McDonald’s u Sarajevu nije služio ni Coca Colu, ni Fantu ni Sprite, imali su u ponudi samo ledeni čaj.

image

Preživio je i u ratnoj Ukrajini, ali ne u kriminalnoj i korumpiranoj BiH

Antonio Balic/Cropix

Šlag na torti u baladi o propasti McDonald‘sa u našem susjedstvu predstavljaju ipak korporativne optužbe da je Haris Ihtijarević ovaj globalni brend uspio uvući u bosansku političku kaljužu. On je, naime, ključne marketinške pozicije McDonald‘sa, kakva li iznenađenja, u predizbornoj kampanji iznajmljivao vladajućoj bošnjačkoj stranci, SDA, premda se to oštro protivi globalnim propisima kompanije. Tako su se na McDonald‘sovim oglašivačkim panoima i digitalnim ekranima u Sarajevu pred izbore kočile slike Bakira Izetbegovića i supruge mu Sebije, te stranačkoga dužnosnika Faruka Kapidžića.

Haris Ihtijarević je, treba li napominjati, još puno prije ugostiteljske karijere trebao završiti u zatvoru zbog niza pronevjera i nesavjesnog trošenja državnog novca. Bio je direktor Službe zajedničkih poslova Federacije BiH, predsjednik Upravnog odbora federalne Agencije za bankarstvo i član Upravnog odbora BH gasa. Financijska policija vodila je niz istraga protiv njega koje su političkom odlukom očito zataškane. Na političkim dužnostima trošio je tisuće proračunskih eura za poslovne poklone i putovanja bez pokrića, napuhivao račune i troškovnike na nevjerojatne iznose, arčio milijunske reprezentacije, sjedio u više nadzornih odbora mimo zakona…

image

Rešetke na restoranu, umjesto na prozorima vlasnika franšize

Antonio Balic/Cropix

Paralelno uz franšizu McDonald‘sa imao je Ihtijarević zadnjih godina i svoj ilegalni parking u centru Sarajeva: navodno je ogradio tri parcele u državnome vlasništvu i pretvorio ih izvor osobne zarade. BiH portal Žurnal je istražio da je tužilaštvo kantona Sarajevo zadnjih desetljeća obustavilo barem tri istrage protiv Ihtijarevića, usprkos detaljnim izvještajima o zloupotrebama koje je o njemu i suradnicima prethodno sastavila Financijska policija Federacije.

18. travanj 2024 10:41