StoryEditorOCM
Forum‘SVJETSKA VLADA‘

​Teorije zavjere o 11. rujna šire se i nakon 20 godina: evo zašto nije istina da su ulogu u napadu imali mediji, Židovi i SAD

Piše PSD
11. rujna 2021. - 09:11

Prve teorije zavjere o događajima 11. rujna pojavile su se na internetu samo nekoliko sati nakon napada, te su se širile s rastom društvenih medija.

Opsežna izvješća Komisije o 11. rujna, američkih vladinih agencija i stručnih skupina, opovrgnula su postojanje bilo kakve skrivene zavjere.

No, aktivističke skupine u SAD-u i drugdje, pokret Istina o 11. rujna, tvrde da su činjenice - skrivene - piše BBC. Neki vodeći članovi tog pokreta također su prihvatili teorije zavjere o covidu-19 i cjepivima. Neki visoko pozicionirani političari, slavne osobe i medijske osobe također osporavaju stav vladajućih.

"Svjetska vlada"

Porast novih pokreta teoretičara zavjera na internetu, poput QAnona, čiji sljedbenici među ostalim vjeruju da je "duboka država" SAD-a odgovorna za napade, zadržala je te teorije zavjere u opticaju i dovela ih do daleko šire publike.

Uz to su objavljeni isječci iz serije filmova poznati kao Loose Change pojačali mnoge laži koje kruže mrežom.

Neki tvrde da je američka Vlada inscenirala napade ili je za njih znala unaprijed i dopustila ih. U te se laži uklapaju u uvjerenja najnovijih internetskih pokreta teoretičara zavjera da globalne elite planiraju, kao odgovor na napade, ograničiti građanske slobode i olakšati uspostavu autoritarne svjetske vlade.

Tvrdnja koja je široko rasprostranjena na internetu kako "mlazno gorivo ne može rastopiti čelične grede", sugeriraju na to da su tornjevi blizanci Svjetskog trgovačkog centra srušeni eksplozivom.

image
AFP

No, prema službenom izvješću, srušeni zrakoplovi znatno su oštetili potporne stupove oba tornja i uklonili vatrootpornost.

Osim toga, požari su dosezali temperature do 1.000 stupnjeva C, uzrokujući iskrivljavanje čeličnih greda i urušavanje zgrada.

Nekontrolirani požari

Rušenje zgrade nebodera WTC 7, od 47 katova u blizini tornjeva Blizanaca, privuklo je mnoge teorije zavjere, od kojih su neke bile popularne na društvenim mrežama na prošlogodišnju obljetnicu 11. rujna.

Ta zgrada s uredima CIA-e, Ministarstva obrane i Ureda za upravljanje u hitnim slučajevima, srušila se nekoliko sati nakon tornjeva blizanaca, a avion ih nije pogodio.

Godine 2008., nakon trogodišnje istrage, Nacionalni institut za standarde i tehnologiju zaključio je da se neboder WTC 7 urušio zbog intenzivnih i nekontroliranih požara koji su trajali gotovo sedam sati, a koji požari su buknuli od krhotina nakon pada obližnjeg sjevernog tornja.

Toranj WTC 7 bio je prvi takav toranj koji se srušio zbog požara.

Drugi slučaj bio je toranj Plasco u Teheranu 2017. godine.

image
AFP

Činjenicu da je informaciju o rušenje WTC 7 uživo objavila dopisnica BBC News-a Jane Stanley dok je neboder još stajao iz nje, teoretičari zavjera navode kao "dokaz" da su velike medijske organizacije bile dio zavjere.

No, novinska agencija Reuters pogrešno je izvijestila o urušavanju zgrade, što je od nje prenio CNN, neposredno prije spomenutog izvještavanja uživo.

Reuters je kasnije objavio ispravku, ali isječci izvješća postaju viralni u danima prije godišnjica 11. rujna.

Neke internetske teorije zavjere sugeriraju da su američke rakete ispaljene na Pentagon, kao dio vladine zavjere, a da je rupa koja je ostala u zgradi bila premala da je nastala od putničkog aviona.

No, član Američkog društva građevinskih inženjera rekao je za časopis Popular Mechanics da je veličina i oblik rupe posljedica udarca jednog krila Boeinga 757 u tlo.

Nekadašnji potpredsjednik SAD-a, Dick Cheney, kasnije je u svojoj autobiografiji otkrio da je nakon napada na blizance naredio obaranje bilo kojeg komercijalnog zrakoplova za koji se vjeruje da je otet. No, u kaosu i zbrci koja je uslijedila nakon napada, njegova naredba nije prenesena pilotima lovcima, prema izvješću Komisije o 11. rujna.

"Židovske elite"

Još jedna teorija lažno tvrdi da u napadima nije ubijeno židovsko stanovništvo jer je 4000 židovskih zaposlenika u Svjetskom trgovačkom centru prethodno dobilo poruku da se ne pojave na poslu.

Oni koji vjeruju u takvu teoriju zavjere zaključuju da je izraelska vlada izvršila napade kako bi natjerala SAD da napadne svoje regionalne neprijatelje ili da odgovornost snose moćne židovske elite koje iz sjene kontroliraju svjetska zbivanja.

No, od 2.071 žrtve 11. rujna koje su radile u Svjetskom trgovačkom centru, 119 njih bili su Židovi, te se za još njih najmanje 72 veruje da su bili bili židovske vjere. To bi činilo 9,2 posto žrtava, prema istraživanju BBC-jevog dokumentarnog dokumenta Conspiracy Files, što je u skladu s 9,7 posto Židova u stanovništvu koje je radilo u New Yorku. Slične teorije kruže i o drugim državama, uključujući Irak i Iran, ali nikada nisu pronađeni dokazi o njihovoj izravnoj umiješanosti – piše BBC.

19. travanj 2024 21:27