StoryEditorOCM
ForumSTVARI SE MIJENJAJU

‘Svijet mora reagirati sada‘: Prijeti nam daleko gora i smrtonosnija pandemija od korone? Evo što kažu stručnjaci

Piše Vijesti SD
7. veljače 2023. - 09:55

Ptičja gripa već dugo vremena zabrinjava znanstvenike. Ovaj patogen, posebno soj H5N1, do sada nije često zarazio ljude, ali kada bi se to dogodilo, 56 posto onih za koje se zna da su bili zaraženi, umrlo je. Njegova nesposobnost da se lako širi, s jedne osobe na drugu spriječilo ga je da do sada izazove pandemiju, piše New York Times.

No stvari se mijenjaju. Virus, koji je dugo izazivao epidemije među peradi, zaražava sve više ptica selica, što mu omogućuje širenje, čak i na razne sisavce, povećavajući rizik da bi se nova varijanta mogla proširiti i na ljude i među ljude.

"Zabrinjavajuće je što je nedavno objavljeno da mutirani soj H5N1 ne samo da je inficirao kune na farmi krzna u Španjolskoj, već se najvjerojatnije širi među njima. Što je još gore, gornji respiratorni trakt kune izuzetno je pogodan da djeluje kao "kanal" za prijenos na ljude", rekao je Thomas Peacock, virolog koji je proučavao ptičju influencu.

"Svijet mora djelovati sada, prije nego što H5N1 ima ikakve šanse da postane razorna pandemija. Imamo mnoge alate koji su potrebni, uključujući cjepiva. Ono što nedostaje je osjećaj hitnosti i trenutne akcije", kaže virolog.

image
Digicomphoto/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Najbolja obrana od novog smrtonosnog patogena je agresivno suzbijanje, što prvo zahtijeva njihovo brzo otkrivanje. Sjedinjene Države, Svjetska zdravstvena organizacija i globalni zdravstveni dužnosnici već imaju mreže za nadzor gripe, ali mnogi stručnjaci za ptičju influencu rekli su da misle da mreže ne funkcioniraju dovoljno dobro s obzirom na razinu prijetnje. Takav bi nadzor trebao dati prioritet ljudima u peradarskoj industriji, ali i proširiti se dalje od toga, piše New York Times.

Ljudi koji su u kontaktu s divljim pticama i životinjama, kao i "osjetljive", manje uobičajene vrste kućnih ljubimaca poput tvorova, također su izloženi većem riziku. 

Nažalost, farme kuna moraju se zatvoriti — čak i ako to znači njihovo ubijanje. Obično se ubijaju zbog krzna u dobi od oko 6 mjeseci. Teško je zamisliti bolji način za inkubaciju i širenje smrtonosnog virusa od dopuštanja da se on razvija među desecima tisuća životinja s gornjim dišnim putevima sličnim našima. Kada je koronavirus zarazio danske farme kune 2020. godine i kada su oni stvorili nove varijante koje su zatim zarazile ljude, napori da se spasi industrija bili su uzaludni jer su epidemije bile nekontrolirane.

Ako su različiti sojevi gripe zarazili istu osobu istovremeno, sojevi mogu zamijeniti segmente gena i stvoriti nove, prijenosnije. Ako se radnik na farmi kuna s gripom također zarazi H5N1, to bi moglo biti sve što je potrebno za pandemiju...

19. travanj 2024 17:07