StoryEditorOCM
ForumOGORČENI UDOMITELJI

‘Sustav je sulud! Centar ne radi nakon 15 sati, pa neki nikad ne upoznaju oca u obitelji kojoj je propisan intenzivni nadzor jer on radi ujutro?!‘

Piše Mirela Goreta/SD
9. travnja 2021. - 14:03

Dvije udomiteljice, Margita Vidas Pleše i Marina Novaković Matanić uputile su otvorena pisma ministru rada i socijalne politike Josipu Aladroviću potaknute tragičnom smrću zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške, koja je jučer podlegla ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti.

Margita Vidas Pleše iz Hreljina udomiteljica je s 12-godišnjim iskustvom, koja se tijekom bavljenja plemenitim pozivom imala priliku upoznati s funkcioniranjem i s manjkavostima sustava socijalne skrbi. U obraćanju ministru akcent je stavila na goruće probleme u sustavu, koji zahtijavaju hitna rješenja.

- Mogla bih vam navesti brojne situacije koje su meni kao udomiteljici oduzele puno previše vremena i energije, no vama danas pišem s drugom namjerom. Želim vam, naime, ukazati na manjkavosti rada Centara za socijalnu skrb s kojima sam se osobno suočavala.

Ne želim pritom nikoga imenovati niti prozvati jer smatram da svaki od djelatnika obavlja svoj posao najbolje što mu uvjeti rada i organizacija posla dozvoljavaju. Ima djelatnika koji se trude više, a ima i onih koji rade samo ono najnužnije, kao uostalom u svakom poslu. Za razliku od drugih poslova, ovaj se resor bavi LJUDIMA i to ljudima koji žive na margini našeg društva, ljudima izloženim siromaštvu i neimaštini, ljudima ugroženog zdravlja, ljudima izloženim nasilju, ljudima bez nade i izgleda da će se ikada izvući iz začaranog kruga.

image
Ilustracija

A svi ti ljudi imaju i djecu o kojoj često sami nisu sposobni brinuti - navodi Margita Vidas Pleše ističući kako je toj djeci potrebno posvetiti puno više pažnje nego što to trenutno, nažalost, mogu ili stignu djelatnici Centara za socijalnu skrb. Zato je nužno potrebno napraviti preinake u njihovoj organizaciji rada.

- Apeliram na vas da najhitnije stvorite uvjete za rad u kojima će se djelatnici centara moći baviti prvenstveno korisnicima, te biti dostupni i u poslijepodnevnoj smjeni. Rijetko koja državna služba nema organiziran rad u popodnevnoj smjeni makar jednom tjedno, pa ne vidim razloga da se i u centrima ne uvede rad u poslijepodnevnoj smjeni.

Razumljivo je da djelatnici koji rade do 15 sati neće izlaziti na teren nakon radnog vremena, a jedino tada mogu obići obitelji u kojima roditelji ili udomitelji ujutro rade. Nije li besmisleno da zaposleni udomitelj mora razmišljati o tome kako opravdati izostanak s posla da bi mogao primiti djelatnike centra koji dolaze u obilazak?

Nije li još gore da djelatnici centra nikada nisu upoznali majku teško zanemarivanog djeteta jer majka u prijepodnevnim satima nije dostupna; ili oca u obitelji kojoj je propisan intenzivni nadzor jer otac ujutro radi? Između ostalog, baš zbog takvih situacija djeca često predugo ostaju živjeti u ugrožavajućim i nepovoljnim uvjetima!

image
Ministar Josip Aladrović
Luka Gerlanc/Cropix

Znam da je sveobuhvatna reorganizacija nužno potrebna, ali od nekud, pobogu, morate početi djelovati i to ODMAH jer djeca rastu i nemaju vremena za čekanje - hitno je zatražila udomiteljica Vidas Pleše uz napomenu kako su prepreke na koje nailaze udomitelji često birokratske prirode i zadiru u djelokrug djelovanja drugih ministarstava poput Ministarstva unutarnjih poslova (problemi kod prijave adrese boravka/prebivališta, izrade osobnih dokumenata), Ministarstva zdravstva (korištenje porodiljnog, bolovanja i sl), Ministarstva pravosuđa (sporost sudstva, neinformiranost pojedinih sudaca što rezultira sudskim odlukama koje često idu na štetu djece) itd.

Marina Novaković Matanić, udomiteljica iz Karlovca, otkrila je kako su udomitelji iz cijele RH posljednjih godinu dana tražili sastanak s nadležnim ministrom kako bi mu iznijeli probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i članovima obiteljima udomljene djece.

- Prije dva tjedna nas je primila vaša državna tajnica, a od vas i dalje nema ni traga. Možda bi, da ste iz prve ruke čuli sve naše probleme, nešto pokrenuli i ne bi izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug. Udomitelja je, s razlogom, sve manje i to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme nego zbog svega s čime se udomitelji godinama nose, pri čemu smo prepušteni sami sebi - kritički se osvrnula Marina Novaković Matanić.

- U naše obitelji ulaze svi ti roditelji, koji iza sebe imaju i dobar dio kriminalnog života. Nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas. Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara da neka mi zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja, umjesto da sustav stane iza nas - nevjerojatno zvuče riječi karlovačke udomiteljice, koja je, poput ostalih udomitelja, dužna svakih šest mjeseci podnijeti izvještaj nadležnima.

- I koliko puta se dogodilo da se, kada izvješće dođe do suda, ono ni najmanje ne uvažava. I popuna kriva teza je da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete. Iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji. Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana.

Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način. A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što vam mi svi skupa imamo za reći jer nemojte izbjegavati i vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana - oštro je ministru poručila karlovačka udomiteljica.

18. travanj 2024 18:44