StoryEditorOCM
ForumPROPADA KRUNSKI DOKAZ U SLUČAJU SMRTI SESTARA FILIPOVIĆ?!

Sumnjivca su našli tek deset godina nakon tragedije, policajcima je na ispitivanju olakšao dušu i navodno sve priznao, ali čini se da to možda neće biti dovoljno...

Piše Luka Benčić
2. studenog 2017. - 22:33
ttt

 

Iskaz dvojice pravosudnih policajaca o tome što je Robert Žaja razgovarao s roditeljima prilikom pretresa doma, po Žajinim braniteljima, spada u kategoriju obavijesnog razgovora i ne može predstavljati dokaz koji se koristi u kaznenom postupku - piše Jutarnji.hr.

Na pretragu Žajina doma njegovi branitelji nisu bili pozvani. Odluka o izuzeću istražitelja koje je delegirao bivši ministar unutarnjih poslova da rasvijetle slučaj smrti sestara Filipović, što su zatražili Žajini branitelji, nije donesena.

Odlučit će vijeće

S ovim argumentima pred tročlano vijeće Općinskog suda u Rijeci, koje je u ponedjeljak odlučivalo o potvrđivanju optužnice protiv 47-godišnjeg Roberta Žaje iz Čavli, izašli su Žajini branitelji, tvrdeći da se veći dio optužnice temelji na nezakonitim dokazima te su zatražili njihovo odbacivanje. Prema optužnici, Žaju se tereti da je 15. prosinca 2006. godine oko 20.25 sati na dionici autoceste A6 kod Čavli izazvao prometnu nesreću te kršenjem propisa o sigurnosti prometa prouzročio smrt sestara Višnje Gordane Filipović.

Pošle godine, točno na desetu godišnjicu pogibije sestara Filipović, policija je slavodobitno objavila da je krivac konačno uhićen, a to je, prema njima, Robert Žaja, “obični” građevinar s Grobnišćine, neoženjeni čovjek srednjih godina koji živi s roditeljima u njihovoj obiteljskoj kući. Nakon dva i pol mjeseca provedenih u pritvoru Žaja je sredinom veljače pušten da se brani sa slobode, a optužnica protiv njega podignuta je u lipnju, u okviru zakonskog roka.

Olakšao dušu

O prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza koji su uložili Žajini branitelji, riječki odvjetnici Saša Jelušić i Goran Marjanović, Optužno vijeće morat će donijeti odluku i odbaciti ga ili prihvatiti.

Iako je u razgovoru s policajcima koji su ga priveli Žaja, navodno, “olakšao dušu” i sve priznao, kasnije se pred tužilaštvom i sucem istrage branio šutnjom, u čemu ustraje do današnjih dana. S obzirom na to da je izrečeno na obavijesnom razgovoru te kasnije nije potvrđeno pred sudom, Žajino priznanje ne može se smatrati dokazom u kaznenom postupku.

Zanimljivo je da je slučaj stajao u mjestu sve do ljeta prošle godine, kada je MUP, tada pod ministrom Vlahom Orepićem, formirao kriminalistički tim kriminalista koji je do prosinca došao do Žajina imena. Tada se ustanovilo da je tijekom desetljeća istrage provjereno više od pet tisuća vozila da bi se krug na kraju suzio na 132 osobe. U konačnici, došlo se do Žajina Renaulta Clio 1.9 D, plave boje, registarske oznake RI 790-HM, koji je u međuvremenu promijenio nekoliko vlasnika.

Svjedočili Žajini kolege

Optužnica Žaju tereti da je automobilom vozio u suprotnom smjeru prema Rijeci. Višnja Filipović vozila je Toyotu Yaris u kojoj je bila njena sestra i dvojica prijatelja u smjeru Zagreba. Kada je vidjela da prema njoj ide vozilo, u blagom desnom zavoju prije Inine crpke navodno je naglo skrenula udesno te izgubila kontrolu nad automobilom koji se počeo prevrtati. Ona je ostala na mjestu mrtva, a njena je sestra Gordana preminula u KBC-u Rijeka tijekom noći, dok su ostali suputnici prošli s lakšim ozljedama.

Jedna svjedokinja koja je vozila iza sestara, uvjerena je da se radilo o tamnoplavom Cliju. O vozilu koje se kretalo zabranjenim smjerom govorilo je i još nekoliko svjedoka, a spominjao se crni Megan. Tijekom istrage ispitani su i Žajine kolege s posla. Jedan je upamtio da Žaja nikada nije vozio po mraku i da je izbjegavao dionicu pokraj benzinske na Grobniku, iako mu je taj put bio kraći. Žaju i njegov automobil nitko izravno ne tereti.

19. travanj 2024 23:48