StoryEditorOCM
ForumSIMPTOMI SLIČNI GRIPI

Studenti Veterinarskog fakulteta zarazili se Q-groznicom, imaju temperaturu višu od 40 stupnjeva i glavobolje

Piše PSD
18. siječnja 2023. - 18:01

Dvadesetak studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razboljelo, dok je kod četiri studenta potvrđena zaraza Q groznicom.

Neslužbeno, studenti su se zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo. Do zaraze dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripi, piše Klix.ba prema informacijama do kojih je došao.

Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i više od 40 stupnjeva, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje. Povišena temperatura može trajati od jednoga do tri tjedna.

image

Kod četiri studenta potvrđena je zaraza Q groznicom, s temperaturom više od 40 stupnjeva, jakim glavoboljama, groznicom, teškom malaksalošću, mijagijom i znojenjem (ilustracija)

AFP

Prema svjedočenju studenata, na PD Butmir su i ranije bili loši higijenski uvjeti i bilo je zabilježenih slučajeva kožnih bolesti kod studenata.

preventivno prekinuto izvođenje nastave

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović kazao je kako imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano to povezati s nastavom na PD Butmir, tj. farmi Bojnik. Uprkos tome što nisu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tome dijelu.

"Ima nekoliko slučajeva, sad da li se mogu povezati sa PD Butmir to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopće govori. Mi smo već pokrenuli analizu uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo direktnu vezu s tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze", kazao je Smajlović.

Dodao je da se prema zahtjevu inspekcije trenutno vrši analiza nalaza te će ukoliko uzorci budu pozitivni informacije biti dostavljene inspekciji.

image

Sarajevo je suočeno s ozbiljnom aferom

Shutterstock

"Analiziraju se uzorci sa farme, da vidimo šta će biti. Rezultate analize smo mi dužni, ako budu pozitivni, svakako dostaviti najprije inspekciji. To funkcionira tako što laboratoriji dobiju nalog od inspekcije i mi ne smijemo nikome govoriti o nalazima ni rezultatima osim naručiocu", rekao je Smajlović, piše Klix.ba.

Rezultate nalaza željno iščekuju ne samo studenti i njihovi roditelji nego i šira javnost.

22. travanj 2024 23:56