StoryEditorOCM
ForumNIŠTA OD ČURAJA

Stigli detalji koalicijskog sastanka oko izbora novog ministra: ‘Ovo je trebala biti lijepa gesta. Nije nam cilj ništa lomiti preko tuđih leđa...‘

Piše Goran Penić/JL
22. veljače 2022. - 20:26

Završio je sastanak vladajuće većine, na kojem nije prošao prijedlog da se za novog ministra graditeljstva izabere predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj jer su se tome usprotivili HSLS i Radimir Čačić. Svi su otišli iz Banskih dvora, ali upravo traju telefonske konzultacije među partnerima. HSLS usuglašava svoje stavove s članovima Predsjedništva i budu li oni definitivno odbili Čuraja, HDZ će, kažu nam u Vladi, predložiti novog kandidata i to iz svojih redova, piše Jutarnji list. 

Poanta premijera je bila, kažu u Banskim dvorima, da napravi gestu prema liberalnim partnerima da jedan od njih preuzme ministarsku fotelju od uhićenog Darka Horvata, a budući da je Čačić javno odbio biti ministar, prijedlog je bio da se predloži Čuraj, koji je državni tajnik u Ministarstvu financija, predsjednik stranke i član Stožera za obnovu Banije. Ideja je bila da se to odmah danas dogovori i da se zatvori priča oko toga, da se novi ministar, kažu u Vladi, može odmah primiti posla oko obnove.

- Premijer je to izložio i na užem vodstvu HDZ-a i vodstvo se s time složilo, nitko se nije bunio. On je to rekao na koaliciji, većina partnera je bila za, ali HSLS i Reformisti imali su zadršku, sada oni imaju svoje konzultacije. Nije nam cilj ništa lomiti preko tuđih leđa, tražiti potporu od drugih u Saboru za Čuraja ili skupljati novu većinu. Na sastanku je bilo jasno rečeno da ako ne bude Čuraj, HDZ će sutra izaći s novim prijedlogom kojeg će partneri podržati, i ovaj tjedan imat ćemo novog ministra. I dosad je taj resor vodio HDZ-ov ministar - kažu u Vladi.

U Vladi kažu da će novi ministar, ako to ne bude Čuraj, biti netko iz HDZ-a s referencama, politička osoba koja će preuzeti posao oko obnove.

Premijer je, inače, na sastanku pitao sve partnere imaju li on i Vlada, s obzirom na sve okolnosti, i dalje podršku da nastave posao u iduće dvije i pol godine, i svi su, kažu u Vladi, jednoglasno pružili podršku Plenkoviću i Vladi.

25. travanj 2024 11:26