StoryEditorOCM
ForumOBUSTAVA CIJEPLJENJA

Stariji od 65 i kronični bolesnici zbog problema u isporuci na red dolaze tek za mjesec dana

Piše JL
23. siječnja 2021. - 10:33

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno 55.204 osoba, od kojih je 9747 dobilo drugu dozu cjepiva, što znači da je za njih cijepljenje završeno. Ukupno je potrošeno 62.676 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva i 2275 doza Modernina cjepiva.

No, premda se činilo da ništa neće poremetiti plan cijepljenja, od oba proizvođača stigle su loše vijesti - za neko vrijeme smanjit će dogovorene količine, a to znači da će cijepljenje onih iz druge faze plana kasniti barem dva tjedna, odnosno dok se ne uspiju nadoknaditi dogovorene doze koje neće stići u idućih mjesec dana. Inače, u istoj su situaciji sve zemlje EU pa je cijepljenje bilo i na dnevnom redu summita Europskog vijeća. Čelnici zemalja EU zatražili su od Pfizer/BioNTecha da poštuje dogovoreno oko isporuke cjepiva kako se ne bi poremetio plan cijepljenja u EU.

"Plan cijepljenja moramo restrukturirati, jer su nam proizvođači smanjili isporuke do kraja veljače za trideset posto. Nismo zadovoljni dinamikom isporuke cjepiva jer to je daleko od obećanog. Uspjet ćemo sigurno dugi put procijepiti one koji su primili prvu dozu cjepiva, ali nećemo moći ići u nova cijepljenja Pfizer/BioNTechovim cjepivom jer ga naprosto za to nema dovoljno.

Drugim riječima, moramo čuvati doze koje će doći samo za docjepljivanje onih koji su već dobili prvu dozu", o problemu s cijepljenjem zbog nedostatka cjepiva javnost je jučer izvijestio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Druga faza

Naglasio je da bi se situacija trebala popraviti krajem veljače, kada bi ipak mogle stići dodatne količine Pfizer/BioNTechova cjepiva. I Moderna, koja također kasni s isporukama, najavila je da će to nadoknaditi u veljači, što znači da bi trebalo stići više od 11.000 doza, što bi omogućilo da se plan cijepljenja nastavi. No, ove loše vijesti znače da će se poremetiti hrvatski plan cijepljenja protiv koronavirusa jer već sljedeća pošiljka trebala je omogućiti početak druge faze cijepljenja, odnosno starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

Dosad su procijepljeni zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici domova za starije, a tek je počelo cijepljenje starijih od 65 godina. No, s obzirom na to da će se u idućih nekoliko tjedana isporučiti manje doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, to znači da se ono što pristigne mora sačuvati za one već cijepljene, odnosno za drugu dozu.

Problem je što će u sljedeća tri tjedna isporuka tog proizvođača biti manjkava jer je 25. siječnja trebalo stići 18, a isporučit će se samo 10 kutija ili gotovo upola manje. Nakon toga 1. veljače stiže 16 umjesto 18 kutija, a isto će biti i 8. veljače. Polovicom i krajem veljače dolazi po 19 kutija tjedno umjesto 20, što je bilo ugovoreno i što je pratio i nacionalni plan cijepljenja.

U prvoj skupini za cijepljenje bili su predviđeni korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici. Cijepljeno je 55.204 osoba, što potvrđuje Capakove riječi da se ono što dođe mora čuvati kao druga doza. Plan predviđa da su sljedeći na redu stariji od 65 godina kojih u Hrvatskoj ima oko 761.931, ali za sad nije poznato koliko ih se želi cijepiti kao niti koliko od 45.530 kroničnih bolesnika mlađih od 65 godina.

Upravo taj dio populacije morat će pričekati da stignu veće količine cjepiva s obzirom na to da su za punu imunost potrebne dvije doze. Kako kasni početak druge faze mora se pomaknuti i treća faza cijepljenja mlađih od 65 godina.

Zacrtani plan

"Isporuka je de facto manja za 30 posto pa, kako stvari stoje, trebat ćemo obustaviti dodatno cijepljenje. No, stignu li veće količine cjepiva Moderne, nastavit ćemo naš plan", rekao je Capak.

Očekivanje odobravanja AstraZenecina cjepiva krajem veljače, kojeg je Hrvatska naručila 2,7 milijuna pa će onda i tjedna količina biti značajno veća, trebalo bi vratiti zacrtani plan cijepljenja po kojem bi do kraja proljeća trebalo biti cijepljeno oko dva milijuna građana.

KOLIKO ĆE DOZA ZAPRAVO STIĆI

Razlika dogovorenih količina Pfizer/BioNTch cjepiva i onima koje trebaju stići:

25. siječnja

10 kutija/

18 kutija

1. veljače

16 kutija/

18 kutija

8. veljače

16 kutija/

18 kutija

15. veljače

19 kutija/

20 kutija

22. veljače

19 kutija/

20 kutija

Ukupno umjesto 91.550 u pet isporuka stići će 78.000 doza

19. travanj 2024 22:09