StoryEditorOCM
ForumTREĆI VAL

Stanje u KB Dubravi alarmantno: druge bolnice im hitno šalju svoje medicinske timove. Među danas preminulima od covida i 21-godišnja djevojka

Piše Anita Belak Krile
12. travnja 2021. - 15:12

Prošli ponedjeljak imali smo 138 zaraženih koronavirusom, a ovaj imamo 422, odnosno tri puta više. Umrlo je 25 osoba, a među njima i 21-godišnjakinja koja je imala brojne komorbiditete.

Među mlađima koji su posljednjih dana umrli je i 23-godišnjak koji je u KB Dubrava preminuo tijekom vikenda. Dr. Ivica Lukšić, ravnatelj  bolnice pojasnio kakvo je bilo njegovo stanje. Rekao je da je mladić došao s teškom covid pneumonijom, ali da nije imao značajnih komorbiditeta. Tek umjerenu pretilost, a naknadno mu je skočio i tlak. 

“No, Covid je ozbiljna bolest, vidimo to i kroz post-covid.Nije to blaža gripa, ostavlja posljedice na organizam”, dodao je dr. Lukšić. Zbog sve većeg broja pacijenata u KB Dubravi se stalno otvaraju nove jedinice za intenzivno liječenje, a budući se svo liječničko i medicinsko osoblje tamo usmjerava, nema dodatnih timova koji bi se čuvali za otvaranje Arene.

Kako je za Index potvrdio ravnatelj bolnice Sestara milosrdnica Mario Zovak, stanje u glavnoj covid bolnici Dubrava je alarmantno.

"Prioritet nam je povećavanje kapaciteta u Dubravi jer je tamo teška situacija. Sve ljude šaljemo u KB Dubrava. Imali smo danas sastanak, idući nam je u četvrtak. Zasad je odlučeno da ne otvaramo Arenu, iako ona može biti otvorena u roku od 24 sata. No Arena je za pacijente koji nisu izrazito ovisni o respiratoru ni o visokom protoku kisika, već za blaže forme bolesti i one koji se još nemaju gdje smjestiti, nakon završetka teškog stanja. Međutim, Zarazna i Dubrava su sad pune pacijenata u teškom stanju. Mi smo već poslali 32 liječnika. U četvrtak Vinogradska otvara još jedan respiratorni odjel u Dubravi, gdje šaljemo četiri liječnika internista i odgovarajući broj sestara. U isto vrijeme i Rebro će isti takav odjel otvoriti u Dubravi", rekao je za Index ravnatelj Vinogradske dr. Mario Zovak.

Tijekom drugog vala su redovito su slali svoje medicinsko osoblje u Dubravu, no u veljači i ožujku, kako je situacija bila bolja, povukli su natrag svoje zaposlenike, da bi prije dva tjedna ponovno krenuli slati pomoć kolegama u Dubravi.

Ravnatelj KB-a Dubrava dr. Ivica Lukšić potvrdio je da im pomoć stiže iz svih zagrebačkih bolnica i da je situacija ozbiljna i teška te da je sve više mlađih pacijenata u dobi od 40 i 50 godina, a da se klinička slika užasno brzo pogoršava i ljudi brže završavaju na respiratoru.

“Pomoć nam stiže iz svih zagrebačkih bolnica, svatko šalje u skladu sa svojim mogućnostima. Ovaj tjedan nam stižu liječnici, sestre i tehničari iz Vinogradske, Rebra, Merkura i sa Svetog Duha. Situacija je teška tako da otvaramo još dva bolnička odjela i još jednu intenzivnu koju otvaraju Sveti Duh, Merkur i Klaićeva zajedno. Nije dobra situacija. Imamo mlađe ljude s 40 i 50 godina koji imaju zaista teške kliničke slike, a sitne komorbiditete. No postoji i jedna sretna okolnost, a to je da imamo manje starijih pacijenata jer su se procijepili. Da nije bilo procjepljivanje te populacije, sad bi imali daleko više umrlih”, rekao je dr. Lukšić za Index. 

image
Dr. Ivica Lukšić
Goran Mehkek/Cropix

Biserka Režek, glavna sestra u Vinogradskoj, pak, dodala je kako je u KB Dubrava poslana i 41 medicinska sestra specijalizirana za pacijente na intenzivnoj njezi. Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak kazao je kako oni svoj covid-odjel u Dubravi već imaju, ali da će ih otvarati još. Ondje je, kako je rekao, 40 njihovih djelatnika.

22. travanj 2024 17:54