StoryEditorOCM
ForumOD NOĆAS

Srbija ide u novi lockdown: radit će samo prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje!

Piše Anita Belak Krile
16. ožujka 2021. - 11:50

Srbija proglašava od noćas pa do ponedjeljka 22. ožujka novo zaključavanje. Stožer za borbu protiv koronavirusa usvojio je danas oštrije mjere prema kojima se većina djelatnosti od sutra zatvara. Neće raditi ništa osim prehrambenih trgovina, ljekarni i benzinskih postaja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je kako se neće uvoditi policijski sat te da će se u ponedjeljak znati hoće li se mjere produljiti. Što će se dalje događati, ovisi o ponašanju građana.

"Hoće li se mjere od sljedećeg ponedjeljka produžiti zavisi do svih nas. Apeliram na maksimalnu disciplinu, na razumijevanje situacije u kojoj se nalazi naš zdravstveni sustav i zdravstveni radnici koji rade u užasno teškim okolnostima već godinu dana. Pokušajmo im pomoći i zaštititi i njih i njihove obitelji ako već neki od nas nemaju dovoljno razumijevanja da zaštite sebe i svoje obitelji", poručila je danas predsjednica srbijanske vlade.

Hoteli na skijalištima u Srbiji će raditi samo za goste, a pojačat će se i inspekcija na skijalištima.

"Vrtići nastavljaju s radom uz maksimalan oprez, a najvjerojatnije će niži razredi škole također prijeći na on-line nastavu od ponedjeljka jer je to čvrsta preporuka stručnog dijela Kriznog stožera, kazala je Brnabić.

Škole ne idu odmah od sutra na on-line nastavu jer to nisu stigli pripremiti u 24 sata.

image
AFP

Brnabić je objasnila kako se dugo i žustro razgovaralo u pokušaju da se nađe balans između tri stvari – zaštite zdravstvenih djelatnika, radnih mjesta i podrške gospodarstvu i mentalnog zdravlja nacije. Razgovarat će se još dodatno s gospodarstvenicima te ugostiteljima koji su ugroženi mjerama.

“Ovo je kompromisno rješenje, s time što mi iz medicinskog dijela Stožera smatramo da to nije dovoljno, jer za pet dana nećemo vidjeti rezultate”, ocijenio je član Stožera epidemiolog dr. Predrag Kon i upozorio da u Srbiji počinje dominacija britanske varijante koronavirusa koja ugrožava i mlađe, zbog čega je najavljena on line nastava. 

Srbijanske zdravstvene vlasti od 3. ožujka registriraju po više od 4000 novozaraženih dnevno i povećanje broja hospitaliziranih na dnevnoj razini, ali su, unatoč zahtjevima premorenih liječnika s COVID odjela te stručnjaka iz Kriznog stožera, strože mjere dosad izostajale zbog protivljenja političko-ekonomskog dijela stožera koji je ograničenim vikend mjerama kompromisno nastojao osigurati dotok novca u državni proračun.

Na upit hoće li oni koji su primili cjepivo moći živjeti pod blažim mjerama, Brnabić je odgovorila da za sada odluka o tome nije donijeta, jer kako je rekla, trenutno nema dovoljno cjepiva za sve koji su se prijavili.

Premijerka očekuje da će cijepljenje uskoro dati rezultate, iako tvrdi da se neće tako brzo moći proglasiti pobjeda nad koronavirusom.  

- Svakodnevno se za cijepljenje prijavi između 10.000 i 12.000 ljudi, ali imamo i punktova na kojima se imunizacija provodi bez naručivanja. Jučer smo dobili 16.380 cjepiva Pfizera, u ponedjeljak ćemo dobiti dodatni kontingent od skoro 60.000. Očekujemo do kraja tjedna dodatna cjepiva Sputnjika, imamo još uvijek AstraZenecu, koja je odlično cjepivo, ali se zbog negativne kampanje naši ljudi premišljaju, to je fantastično cjepivo. Uvjereni smo u potpunu sigurnost tog cjepiva“, zaključila je Brnabić.

19. travanj 2024 00:05