StoryEditorOCM
ForumBORBA PROTIV KORONE

Spremaju se kazne za nenošenje maski? I svi oni koji je u zatvorenom nose na bradi ili ako im nos nije prekriven mogli bi postati prekršitelji

Piše Ivana Krnić/JL
5. listopada 2020. - 09:16

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na kućnom je liječenju zbog infekcije covid-19 i ima blage simptome bolesti, izvijestili su iz Hrvatskog sabora. Nakon što je prije nekoliko dana dobio pozitivan nalaz, u subotu je kolima Hitne medicinske pomoći otišao na rendgen pluća, iz opreza, jer je u mlađim danima bolovao od kroničnog bronhitisa.

Jandroković je jedan od 1512 osoba koje su na jučerašnji dan bile aktivno bolesne. Broj novooboljelih u 24 sata bio je 258, što je za 61 više nego što je bilo prošlu nedjelju. Kada se uzme kumulativni broj subote i nedjelje, tijekom ovog vikenda oboljelo je 499 osoba, vikend ranije 402, 19. i 20. rujna 409, a vikend prije toga 426.

Iz toga je vidljivo da se nalazimo u novom porastu novozaraženih. Broj preminulih je i dalje visok, a u samo jednom danu pet osoba je uvršteno na crnu statistiku, pa je ukupan broj narastao na 298. Na bolničkom liječenju je 296 pacijenata, od toga je na respiratoru njih 25.

Iako su do sada maske u zatvorenim javnim prostorima bile preporuka, uskoro bi mogle postati obveza, što znači da bi "neposlušni" mogli snositi posljedice, piše Jutarnji list.

Ovo i ne bi bila neka novost što se tiče Europske unije, jer većina zemalja propisuje visoke novčane kazne za prekršitelje. Novu obvezu za medije je najavio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera.

- Mi sasvim sigurno pripremamo mjeru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim mjerama razgovarat ćemo s pojedinim sektorima gospodarstva i u dogovoru s njima ih donositi - rekao je Capak.

Obveza nošenja maski uključuje i njihovo pravilno nošenje.

Svi oni koji primjerice u trgovini nose masku na bradi ili ako im nos nije prekriven i službeno su prekršitelji, za sada u Primorsko-goranskoj županiji i u Popovači, u kojima je to izrijekom propisano. Naime, u novim mjerama prvi put se spominje pravilno nošenje, a ne samo nošenje maski.

"Obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove i sl.) te u javnom prijevozu, osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća", stoji kao jedna od mjera Primorsko-goranske županije, a slično piše i za Popovaču.

Upravo je Popovača već nekoliko dana jedno od najvećih žarišta, gdje je na promociji knjige zaraženo čak 90 osoba. Ipak, jučer se situacija primirila. Još jedno od žarišta je Koprivničko-križevačka županija, gdje su od covida-19 oboljele 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada, a štićenici će tijekom dana sanitetom biti prevezeni u koprivničku Opću bolnicu.

Zanimljivo je da su na tom području svi znali za postojanje doma, ali nitko da je ilegalan. Situacija nije sjajna niti u Zagrebu, gdje je 70 novooboljelih, no unatoč tome još uvijek se ne planiraju nove mjere. Na jučerašnji dan u Zagrebu je zabilježen 431 aktivan slučaj, što je gotovo 30 posto svih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

20. travanj 2024 03:27