StoryEditorOCM
ForumNOĆNA DETONACIJA

Splitskom dileru pod Mercedes je postavljena ručna bomba! Stručnjak za eksplozije: ‘Radi se o metodi zastrašivanja, a ne pokušaju ubojstva‘

Piše Katarina Marić Banje
2. srpnja 2021. - 22:00

Kako doznajemo, splitskom dileru M.P. (38) pod Mercedes je stavljena ručna bomba koja se aktivirala u trenutku kada je pokrenuo automobil u petak oko 00.50 sati.  Po oštećenjima na njegovom automobilu te okolnim vozilima i zgradi tj. udaljenosti do koje su pronađeni tragovi udara radi se o bombi M75, popularnoj kašikari koja je postavljena pod prednji desni kotač.

Od stručnjaka za oružje i eksplozive saznajemo na koji način se navedena eksplozivna naprava može staviti kako bi došlo do detonacije u pogodnom trenutku.

- Bomba se stavi ispod blatobrana, zaglavi se između gume i amortizera. Potrebno je uglaviti tako da nakon izvlačenja osigurača ručica osigurača tj. "kašika" ostane čvrsto priljubljena uz tijelo bombe.

image
Ekipa za očevid pregledava prednji desni dio vozila
Katarina Marić Banje

Ručica osigurača je metalni dio koji podsjeća na žlicu tj. kašiku, odatle i naziv kašikara. U trenutku kada se automobil pokrene, kotač se okrene, bomba ispada iz ležišta u koje je zaglavljena, "kašika" se odvaja od tijela bombe i dolazi do eksplozije.

Eksplozivno punjenje predstavlja plastični eksploziv, a ostalo su čelične kuglice koje izlijeću u radijusu do 50 metara. Nanose smrtonosne ozljede do 20 metara, a na većoj udaljenosti ranjavaju. To se odnosi na otvoreni prostor.

U ovom slučaju na Skalicama, bomba je pala ispod ili kraj automobila sa suvozačke strane i vozač, koji je sjedio unutra, nije bio direktno izložen kuglicama koje gube udarnu snagu pri udaru o prepreku. To je pješadijsko oružje namijenjeno blisku borbu.

Efikasna je u rovovima, zaklonima, utvrđenim objektima, šumama i slično. Ponavljam, kuglice jesu ubojite, ali pri direktnom udaru o tijelo. Koliko daleko lete može se vidjeti i po oštećenjima na automobilima koji su bili na drugoj strani parkirališta te na zidu zgrade.

Postoje dvije vrste bombi: one na kojima do eksplozije dolazi trenutno te one na kojima do eksplozije dolazi tri sekunde nakon otpuštanja "kašike". Snaga te bombe je upravo u kuglicama koje se raspršuju, a ne u jačini detonacije. Upravo stoga na Mercedesu nema većih oštećenja od probušenih prednjih guma. Nije to kao u filmovima kada se baci bomba pa automobil odleti u zrak, to su gluposti - kaže naš vanjski suradnik.

image
Djelovi bombe oštetili su pet parkiranih vozila te je sve obilježeno žutim oznakama i fotografirano
Katarina Marić Banje

Zbog svega opisanog smatra kako se nije radilo o pokušaju ubojstva već načinu zastrašivanja.

- Kad nekoga želite ubiti kašikarom, onda izvučete osigurač i ubacite mu je u automobil, a postavljanje ispod kotača nije model atentata. Činjenica je da se moralo raditi o osobi koja zna rukovati bombom jer nju ne može postaviti kako treba netko tko je drži u ruci prvi put.

Pitanje je i je li osoba izvukla osigurač i onda zaglavila bombu ili je prvo postavila eksplozivnu napravu iznad kotača pa tek onda izvlačila osigurač što je teže jer je prostor uzak i pokreti su ograničeni - pojašnjava naš sugovornik.

Pitamo ga je li se moglo raditi o improviziranom poteznom upaljaču, ali tu teoriju odbacuje jer kaže da za postavljanje takvog načina aktivacije treba više vremena te bi sigurno netko primijetio osobu kako čuči kraj Mercedesa i razvlači žicu ili konop. 

- Kašikara se često na način koji sam vam opisao koristila u Domovinskom ratu kada se znalo da će neprijatelj doći u određene objekte koje su naše snage morale napustiti. Tada bi se na izvlačili osigurači i stavljale bombe iza predmeta za koje se znalo da će ih uzeti, primjerice iza radio stanice.

Prilikom toga bi došlo do eksplozije u kojoj bi neprijateljski vojnici stradali ili bili ranjeni. Danas možete nabaviti kašikaru po cijeni od 50 eura - tvrdi i siguran je da ih po kućama pojedinih bivših boraca ima na desetine.

image
Nakon ekplozije M.P. je izletio iz Mercedesa, ali nije ozlijeđen
 
Nikola Vilić/Cropix

Nakon eksplozije M.P. je izašao iz automobila na kojem su ostala otvorena vrata kao što se može vidjeti na noćnoj snimci našeg fotoreportera Nikole Vilića. Na toj strani vozila nema oštećenja, osim izdušene prednje gume.

Po položaju vozila može se zaključiti kako je netom prije napustio parkirno mjesto i krenuo prema ulici kada je došlo do detonacije. Vozač je otišao na Hitnu pomoć gdje je utvrđeno kako nije ozlijeđen.

Policija će s otkrivanjem osobe koja je podmetnula bombu imati očito pune ruke psola, a pogotovo kada se zna da je M.P. imao niz sukoba s osobama sa splitske krim scene koje, kao ni on, ne prezaju od primanja, ali i davanja batina.

Ubrojimo li u to i činjenicu da je krenuo s prikupljanjem kaznenih prijava prije 20 godina, a najbrojnije su zbog droge i nasilja, onda možemo ustrvditi da je krug osumnjičenih puno širi nego li domet kuglica iz kašikare.

Na našoj snimci možete vidjeti kako Ekipa za očevid pomno proučava upravo dio ispod prednjeg desnog kotača vozila.

16. travanj 2024 20:36