StoryEditorOCM
ForumVAL NASILJA -

Splićanka Marijana Marinović o neredima u New Yorku: "Preopasno je, nisam se usudila izaći, novinari su postali mete gumenih metaka!"

Piše MIRELA GORETA/PSD
4. lipnja 2020. - 13:31

Kad smo prije dva mjeseca razgovarali o koronavirusu u New Yorku s Marijanom Marinović, koja nam je tada predočila kako izgleda život u gradu u kojemu smrt svakih desetak minuta ispraća novu žrtvu na onaj svijet, ta nam je splitska fotografkinja poslala fotografije sablasno opustjelih ulica grada čijim je stanovnikom postala prije pet godina. Impresivni New York, koji inače, u normalnim okolnostima, nikada ne spava, istodobno je izgledao tužno i veličanstveno.

Danas prizori njegovih avenija izgledaju zastrašujuće – val nasilja potaknut ubojstvom Georgea Floyda nije zaobišao ni jedan od simbola moćne svjetske velesile, u čijim su gradovima stanovnici izišli na ulice protestirajući zbog brutalnog čina policajca Dereka Chauvina, koji je ugušio nenaoružanog Afroamerikanca pritisnuvši mu vrat koljenom.

New York se još nije ni počeo otvarati zbog koronavirusa, a njegovim ulicama već marširaju nezadovoljnici, među njima i vandali koji pale, ruše, pljačkaju... Iako joj novinarski nerv ne da mira, Marijana nam ipak nije poslala fotografije novog newyorškog ozračja – višednevnih prosvjeda tijekom kojih je proteklog vikenda došlo do eskalacije sukoba između prosvjednika i policije.

Preopasno je, smatra, odlaziti u uličnu gužvu, osobito za pripadnike sedme sile, koji su ovih dana i sami česte mete gumenih metaka... Ne bi je baš razveselilo ni kad bi se kući vratila s razbijenom skupom opremom, jer ne zna kako bi kupila drugu, pa se drži one "ostani doma".

image
Marijana Marinović

Teror nasilja

"Jel' ovo još jedna pobuna? Nije, nego revolucija – ovo su rekli Luju XVI. uoči Francuske revolucije. A kakva je situacija kod vas? Nisu baš neke lipe slike ovih proteštacjuna, straj me da ovo ne preraste u nesto veće", poslao mi je SMS rođak Duje Kaliterna, zabrinut zbog prosvjeda i nemira u New Yorku izazvanih gnjevom zbog nasilne smrti Georgea Floyda – govori nam Marijana o brizi rodbine u Hrvatskoj, pa i na naš upit, kao što je to učinila i na rođakov, odgovara da je dobro.

U Long Island Cityju, četvrti Queens gdje živi, sve je mirno i nema nereda, ali u drugim dijelovima New Yorka, brzo dodaje, sve bukti.

– Najviše na Manhattanu i u Brooklynu. Bacali su se Molotovljevi kokteli na policjote i gorila su auta u Brooklynu. Vandali su razbili izloge i potom opljačkali skupocjene butige ala Chanel i robnu kuću Bloomingdale's u Sohou, grafitima su išarali čuvenu katedralu svetog Patricka na Petoj aveniji. Naguravanja s policijom bilo je po Union Squareu i u Harlemu, letile su boce, stine, kante od škovaca... Paralelno su se, preko Brooklynskog mosta s Manhattana u Brooklyn i preko Manhattanskog mosta u obrnutom smjeru, kretale povorke građana s parolama, rotacijska svjetla kola Hitne pomoći, vatrogasaca i policije dodatno su osvijetlila grad, a cijelu noć nadlijetali su ga helikopteri. Od svog tog šušura, napetosti, nervoze i tjeskobe, nitko nije spavao... Svi smo toliko čekali da New York napokon oživi nakon deset tjedana izolacije zbog koronavirusa i da njegove ulice ponovo budu pune ljudi, ali ne na ovakav način. Nikako da strah od koronavirusa zamijeni teror nasilja – opisuje Marijana atmosferu u kojoj trenutno žive Njujorčani.

U nastojanju da zaustave nemire, pljačke i sukobe građana i policije, guverner Andrew Cuomo i gradonačelnik Bill de Blasio, čija je kći Chiara uhićena među prosvjednicima, od ponedjeljka su proglasili policijski sat od 23 do pet ujutro.

image
AFP

Strah od pljački

– Onaj tko se toga ne pridržava može završiti čak tri mjeseca u pržunu ili ga mogu rebnit po džepu za 500 dolara. Istoga dana bile su užurbane radne akcije po Manhattanu: na izloge robnih kuća Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman i raznih luksuznih butiga na Petoj i Madison aveniji stavljane su drvene zaštite u strahu od napada i pljački. Nažalost, provaljeno je u veliki Nikeov dućan na Petoj aveniji, dabogda nogu slomija svaki lupež koji je uzeja patike, a sada nam ostaje samo da se nadamo da u ovoj ludnici ne bude ljudskih žrtava. Mobilizirane su sve raspoložive policijske snage, a ako noć bude burna – s obzirom na to da su prosvjedi buknuli diljem Amerike – za očekivat je da će u pomoć doći Nacionalna garda kako bi obuzdala ovo bezumlje – javlja Marijana iz sigurnosti svojega newyorškog doma izražavajući nadu u smirivanje nasilja i istodobno, poput mnogih, vrteći misli kuda ide ovaj svijet.

– A koja nas pošast još može uzdrmat poslije korone i socijalnih nemira?! Možda napad Godzille ili letećih tanjura? Stvarno nisu blesava ona dva šta su se prije neki dan ukrcala u raketu SpaceX i napustila kuglu zemaljsku – primjećuje, veseleći se što će zbog posla za koji dan otputovati u Kaliforniju. Valjda će se do tada, vjeruje, situacija smiriti.

Ovo se otelo kontroli


– Da se razumimo, volim pravdu, volim da ljudi dignu svoj glas i volim proteštacjune s ciljem da se nešto postigne i da se popravi situacija, pogotovo manjinama i ugroženim skupinama, ali ovo se otelo kontroli. Kao da postoje dvije vrste prosvjednika: oni dnevni, pretežno mladi ljudi, koji pišu neke poruke mira i parole podrške, oni koji žele da ovaj svijet bude i ljepše i bolje mjesto za sve nas, a postoje i oni noćni, kako ih zoven, pantagane ili "ratni profiteri", koji, kad popusti pažnja, pod okriljem mraka čine nerede, razbijaju, kradu, pale auta, ugrožavaju tuđe živote. Oni nisu tu da se bore za rasne, klasne, spolne, nacionalne i religijske nepravde, nego su obični lupeži infiltrirani među normalne građane, koji samo žele izazvati što veće nerede i pritom napuniti svoje džepove. Njih ne motivira ideologija, nego "papirologija", odnosno novac i "ratni plijen". E tih se treba bojat, pogotovo u državi gdje je oružje dostupno svakome, da te neka budala ne propuca ili ne napadne – kaže Marijana.

22. travanj 2024 23:38