StoryEditorOCM
ForumMAJKA SVIH AFERA

Splićanin koji je prvi progovorio o aferi ‘Fimi Media‘ otkrio kakvim je jezivim prijetnjama bio izložen: Uvijek jednim okom motrim na svoju obitelj

Piše Saša Ljubičić
14. listopada 2021. - 15:40

Svašta je prošao Splićanin Damir Mihanović, bivši član Uprave "Croatia osiguranja", koji je prvi progovorio o aferi "Fimi Media". Stavio je na kocku ne samo vlastitu egzistenciju, nego i život. Zamjeriti se državnom vrhu, premijeru u čijoj je ulozi bila akumulirana sva politička moć u to vrijeme, čin je velike osobne hrabrosti, tim prije što Sanader, u marifetlucima za koje je optužen, nije sudjelovao sam.

Damir Mihanović je stoga prvenstveno strepio za sigurnost svoje obitelji. I u tom smislu mu je bilo jako teško. Bez obzira što je bio zaštićeni svjedok, njegov identitet je vrlo brzo "provaljen" u medijima, što ga je izložilo silnom riziku i perfidnim prijetnjama. Sve se radilo da ga se zastraši, da bi na koncu odustao od svjedočenja onoga što je znao, a što je tada osumnjičene, a danas osuđene, sigurno vodilo iza rešetaka. Na robiju.     

- Nakon jedanaest godina i nakon tolikog broja ispitanih svjedoka i donešenih presuda, i kroz tako dug period, utvrđeno je da je svaka moja izgovorena riječ o tom slučaju bila istina i samo istina. Ne radi se samo o mom svjedočenju, već i o nizu drugih dokaza: onome što su snimile kamere, osobnim kartama kojima se identificiralo prije dolaska na sastanke i nizu drugih činjenica koje potvrđuju da je sve što je o tom slučaju rečeno bilo tako - kazao je Mihanović, i dodao da je pravosudna trakavica završena, ali da ne može reći kako je osobno spokojan.

- Zato jer uvijek možete biti na meti onih ljudi koji su se, sudjelujući u ovim nezakonitostima, u ovoj, kako je vi novinari nazivate "majci svih afera", našli u iznimno teškom položaju. I zato nisam siguran bi li i danas tako postupio. Tada sam bio mlađi i hrabriji, a sada uvijek jednim okom motrim na moju obitelj, ali mi je iskreno drago što je proces okončan na ovaj način - veli naš sugovornik.     

Iako bi, kaže, bio sretniji da je pravosudni proces u slučaju "Fimi Media" završio koju godinu ranije, svjestan je da se radilo o velikom i zahtjevnom sudskom postupku.

- Premda, bolje da je sve ovako dugo trajalo, nego da je na koncu netko nevin završio u zatvoru, jer se, ponavljam, radilo o iznimno kompliciranom sudskom predmetu. U Francuskoj su sudili bivšem predsjedniku Sarkozyju, na optuženičkoj klupi se našao i rumunjski premijer, sada je i austrijski kancelar dao ostavku zbog sumnji u namještanje političkih anketa, pa nam ostaje pratiti kako će te države i u kojem vremenskom periodu takve postupke privesti kraju pravomoćnim presudama.

Ono što mogu reći jest da je Jadranka Kosor, kao tadašnja premijerka, bila ključna zbog činjenice da je omogućila pravosuđu da zaista bude neovisno, a da je ono takvo do dana današnjeg potvrđuje i ova presuda. Svakako, do nje je došlo i zahvaljujući ljudima iz DORH-a i tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću koji je pokazao veliku osobnu hrabrost i odvažnost - kaže Mihanović, koji je komentirao i reakciju premijera Plenkovića na potvrđenu presudu HDZ-u.

- Ona je sasvim primjerena, tim više jer Andrej Plenković u to vrijeme nije ni bio član HDZ-a. Činjenjica jest da je ta afera nastala unutar HDZ-a, ali i da je ona dobila svoj sudski epilog danas kada je na vlasti HDZ, što je najbolji dokaz da sudstvo djeluje neovisno od bilo kakvog političkog utjecaja - kaže Mihanović. 

Drago mu je što je ovom presudom vraćeno povjerenje u hrvatsko pravosuđe.

- Da tih davnih godina nisu dopuštene izmjene Zakona o kaznenom postupku i da nije stvoren pravni okvir za suđenje akterima u aferi "Fimi Media", pitanje je kad bi i bili Hrvatska zatvorila Poglavlje 23 vezano uz pregovore o ulasku u EU. Ovako se i to dogodilo, a uistinu mi je drago što sam tome i osobno doprinuo, a koliko je značajno što smo danas dio Unije svjedoči financijska potpora koja je došla Hrvatskoj iz EU-a za vrijeme pandemije i zahvaljujući kojoj je naše gospodarstvo uspjelo održati glavu iznad vode. Eto, ispada da je sve jedan uzročno - posljedični lanac - konstatira Mihanović, kojeg veseli, ističe, što je naša zemlja 2021. jedna zrela demokracija s čijim pravcem razvoja generalno možemo biti zadovoljni.           

- Mislim da je u tom smislu Plenkovićeva reakcija da će stranka nadoknaditi presuđenu štetu - odlična. Na korupciju nitko nije imun. Korupcija nema stranačke boje. I ova se pravomoćna presuda ne bi smjela politizirati od bilo koga i u bilo kakve svrhe - poručuje na kraju glavni svjedok u aferi "Fimi Media" Damir Mihanović. 

Stravične prijetnje


Mihanović je za N1 ispričao kakvim je prijetnjama bio izložen jer je odbijao suradnju s Fimi medijom te što ga je natjeralo da se odvaži o svemu javno progovoriti.

Istaknuo je da je okidač da javno istupi bio kad je u poštanskom sandučiću dobio naslovnicu novina, na kojoj je pisalo ime njegove starije kćeri uz naslov “Ubijena Ivana Hodak”.

- Motiv mi je bio film Mela Gibsona Otmica gdje sam odlučio zaštititi svoju obitelj - kazao je Mihanović za N1.

19. travanj 2024 10:37