StoryEditorOCM
ForumSPAŠEN I DESETI DJEČAK, U ŠPILJI JOŠ DVOJICA I TRENER

Spasitelji su već dva puta zvali HGSS da pomogne, no oba puta su opozvani...

10. srpnja 2018. - 14:20
profimedia-0377173151

 

 
 

NOVO 11:58 Guardian javlja kako je iz špilje izvučen i deseti dječak. To znači da su u pećini ostala još samo dvojica i njihov trener - prenosi Jutarnji.hr.

Slavni inovator i milijarder Elon Musk ranije je na Instagramu objavio video s prizorima iz pećine. Opširnije o njegovoj ponudi da svojom mini-podmornicom pomogne spasiteljima pročitajte OVDJE

---------------------------------

11:20 CNN i Reuters javljaju kako je iz špilje spašen i deveti dječak!

----------------------------------------

Spasioci u utorak nastavljaju s pripremama za treću operaciju spašavanja u kompleksu spilja u Tajlandu u kojoj su još ostala četiri dječaka i njihov nogometni trener.

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narastao na osam. Dječaci su u špilji od 23. lipnja.

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži.

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.

Members of the along with volunteers from England, the United States, Australia, and China, are pictured as they prepare to rescue 12 schoolboys, members of a local soccer team, and their coach, from the Tham Luang Cave network in Northern Thailand. Two British volunteer divers found the missing boys Monday after a nine-day search. Photo by /UPI, Image: 377173161, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

 

Ljudi diljem Tajlanda slave jučerašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka.

"Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani", rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew.

"Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je.

Two more ambulances were seen, leaving Luang cave. They are believed to transfer the 6th and 7th boys to hospital. @TNAMCOT

 

Danas poslijepodne nova akcija

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti danas poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike.

No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero.

"Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov", zaključio je Narongsak.

Ćukušić: Prvo se izvlači fizički najjače, a zatim one najslabije

Specijalne postrojbe hrvatskih speleoronilaca unutar Hrvatske gorske službe spašavanja već su dva puta bile pozvane da krenu na put u Tajland, no oba su puta opozvani. Posljednji poziv za angažman stigao je od britanskoga GSS-a, koji vodi spašavanje, u subotu, dan prije nego što je počela  akcija izvlačenja. No, budući da je ona krenula u dobrom smjeru, naši su opozvani.

- Dva puta smo se spremali i dva puta raspremali - rekao nam je Ivica Ćukušić koji je godinama bio na čelu hrvatskog tima speleoronilaca. Dodao je kako je na put trebalo krenuti troje naših speleoronilaca  s peteročlanom talijanskom ekipom.

- Da smo krenuli, možda bi već svi dječaci bili izvan špilje jer, koliko smo mi upoznati sa situacijom, na terenu je samo šest speleoronilaca. Riječ je o Britancima, to su najbolji stručnjaci u ovom poslu, no zbog težine akcije tamo je trebalo biti još speleoronilaca - smatra. Za izvlačenje jednog dječaka potrebno je 11 sati: pet za dolazak do dječaka i šest za izlazak.

- Teško je iz udobnosti Zagreba pričati što i kako, ali koliko znamo, očito je da su pumpe za ispumpavanje učinile jako dobar posao. Ispraznile su dva od tri vodom ispunjena sifona tako da je vrijeme ronjenja vrlo kratko, što je u ovom slučaju najznačajnije za spašavanje - objašnjava Ćukušić.

- Ovakve akcije još nije bilo na svijetu. I upravo zato su prvi izvučeni fizički najspremniji dječaci. S njima se išlo, da se tako izrazim, u provjeru same akcije jer je spašavanje uvijek balans između maksimalne sigurnosti i minimalnog vremena. Budući da je prva akcija prošla dobro, krenulo se s izvlačenjem ostalih. Sad su prioritet oni najslabiji - tvrdi. (T. Mamić)

Elon Musk, vlasnik tvrtke Tesla Motors, poslao je još prošlog tjedna pomoć u svim oblicima koje je mogao, od baterija do pumpi za ispumpavanje vode, a ovaj je poslao i malu podmornicu koja na određeno vrijeme može izolirati osobe i priskribiti im dovoljno kisika.

- Nadam se da će biti korisno, stiže za 17 sati - tvitnuo je Musk još u nedjelju. - Ako sad ne bude korisno, možda bude u nekim budućim situacijama. Sinoć je opisao da se podmornica sastoji među ostalim od dijelova bivše rakete i da ju je nazvao po imeni nogometnog kluba dječaka koji su zatočeni u spilji, Wild Boar.

View image on TwitterView image on Twitter

Elon Musk✔@elonmusk

Just returned from Cave 3. Mini-sub is ready if needed. It is made of rocket parts & named Wild Boar after kids’ soccer team. Leaving here in case it may be useful in the future. Thailand is so beautiful.

20. travanj 2024 16:37