StoryEditorOCM
ForumFILMSKA PRIČA

Spašena Hrvatica koja je satima visila na litici visokoj 400 metara: ‘Prebačena je u bolnicu‘

Piše vijesti sd
29. svibnja 2023. - 08:28

Pripadnici Gorske službe spašavanja Mostar u ranim su jutarnjim satima u ponedjeljak spasili državljaku Hrvatske koja je u nedjelju zaglavila na stijenama planine Velež, javlja Klix.ba.

- Mi silazimo, ona je prebačena u bolnicu u Mostaru i nemamo daljnje informacije - rekao je za Klix GSS Mostar.

Prema neslužbenim informacijama, državljanka Hrvatske zadobila je teže tjelesne ozljede.

Podsjetimo, u nedjelju je objavljeno da je na području planine Velež na lokaciji Vita Felale došlo do nesreće u kojoj je ozlijeđena Hrvatica. Ona je potom zaglavila na polovini vertikalne litice koja je visoka oko 400 metara.

U akciji spašavanja sudjelovalo je 100 spasioca te helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Okolnosti nesreće još uvijek nisu poznati.

RANIJE

Od kasnih popodnevnih sati u nedjelju traje akcija spašavanja ozlijeđene hrvatske planinarke koja se nalazi na litici visokoj 400 metara na planini Velež kod Mostara što iznimno otežava napore spasitelja da joj pomognu, dok mediji iz Republike Srpske navode da se s njom nalazi i jedna muška osoba.  

„Operacija je u tijeku. Momci iz Gorske službe spašavanja došli su do nje i spuštaju je. Pitanje je međutim koliko će sama akcija potrajati zbog iznimno teškog terena“, rekli su iz Gorske službe spašavanja za Hinu.

Pojasnili su kako se djevojka - koja je državljanka Hrvatske - ozlijeđena, te da se nalazi na litici visokoj 400 metara. Kasnije popodne u akciju se uključio helikopter EUFOR-a, a na terenu je čak 80 pripadnika Gorske službe spašavanja, izvijestio je isti izvor.

Tijekom dana helikopter iz Republike Srpske u dvadeset je navrata pokušao prići planinarima, ali nije uspio.

U tijeku je akcija spašavanja ozlijeđene hrvatske državljanke koja visi na stijenama planine Velež; preciznije na lokalitetu Vita Felale. U intervenciji sudjeluje i Helikopterski servis RS-a, prenosi portal Srna.

Helikopter ni nakon 20 naleta nije uspio prići ni blizu ozlijeđenoj Hrvatici.

- Dali smo sve od sebe, napravili više od 20 pokušaja, ali ne možete prići. Ovo su okomite stijene. Nismo mogli prići. Imao sam puno akcija i uvijek pokušavam dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa - rekao je direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

Dodao je kako su u akciju angažirani i planinari iz Gorske službe spašavanja Mostar koji će pokušati doći do unesrećene i izvući je do mjesta na koje helikopter može pristupiti. Navodno, riječ je o ozlijedama ruke i grudnog koša. Prema Kusturići, u pitanju je planinarka, u čijoj pratnji je i jedan muškarac.

- Ne možemo vam puno toga reći, ekipe su na terenu. Gore je već 40 ljudi, još 40 ih stiže, a 20 spasioca je u stanju pripravnosti. Ovdje su sve gorske službe spašavanja koje su bile na raspolaganju, a akciju vodi Nadin Kevelj iz GSS Mostar - rekao je za Dnevni Avaz Emil Balavac iz GSS-a Jablanica.

Spasioci zasad nemaju informacija o tome kako je došlo do ove nezgode, a veze s ekipama na terenu otežane su.

25. travanj 2024 11:20