StoryEditorOCM
Forum‘KORONA MJERA‘

Španjolska podiže poreze bogatima da bi dala potrebitima. Mjerom će biti ‘pogođeni‘ i naši Luka Modrić i Ivan Rakitić

Piše Hina
27. listopada 2020. - 16:10

Španjolska vlada je u utorak predstavila prijedlog proračuna za 2021. godinu u sklopu kojeg namjerava povećati poreze bogatima, a prikupljena sredstva usmjeriti na socijalna davanja kako bi 47 milijuna stanovnika što bezbolnije prošlo kroz koronakrizu.

Socijalistički premijer Pedro Sánchez je, zajedno s koalicijskim partnerom Pablom Iglesiasom, najavio povećanje poreza velikim kompanijama te pojedincima čija godišnja primanja premašuju 200.000 eura, kao i osobama čija imovina vrijedi više od 10 milijuna eura.

Tom bi mjerom bili obuhvaćeni i hrvatski nogometaši poput Luke Modrića u Real Madridu te Ivana Rakitića u Sevilli.

Prikupljena sredstva lijeva vlada namjerava preusmjeriti u poduzeća male i srednje veličine, a također i u turizam, koji od ožujka osjeća teške posljedice krize. Državni izdaci za turizam trebali bi porasti 150 posto, baš kao i za zdravstvo, navedeno je u prijedogu proračuna.

Sánchez je rekao kako je cilj smanjiti učinke koronakrize, modernizirati gospodarstvo te ojačati državu blagostanja.

Rashodi državnog proračuna procijenjeni su na 196,1 milijardu eura, u što je uključeno 27 milijardi eura koji bi trebali doći iz zajedničkog proračuna Europske unije. Prijedlog proračuna Sánchezove manjinske vlade tek treba odobriti parlament.

Španjolska je prošle godine imala proračunski deficit od 14,1 posto BDP-a, podatak je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

19. travanj 2024 16:28