StoryEditorOCM
ForumSTVOREN ZA FOTO

Skriveni biser Italije: šareni otočić jedinstvene arhitekture nudi pregršt razloga za posjet, u posljednje je vrijeme veliki hit na Instagramu

Piše Stil
9. kolovoza 2020. - 14:13

Procida je mjesto za koje Talijani vole reći da je čarobno, a njihove tvrdnje potvrđuju svake godine oduševljeni posjetitelji iz raznih krajeva svijeta. Otočić smješten na jugu, blizu obale Napulja, šaren poput dječjeg crteža, a klimatski i geografski u srcu Mediterana inspiracija je umjetnicima, glazbenicima, filmskim režiserima... Sjetite se samo "Talentiranog gospodina Ripleya".

No Procida je puno više od fotografija na Instagramu i scena koje tek otkrivaju nove generacije. Iako su i jedne i druge fascinantne. Toliko da među stotinama objavljenih uspomena na društvenim mrežama ima i nekoliko milijuna "lajkova" i komentara u stilu moram posjetiti ovo mjesto... Ne čudimo se, u vrijeme kada putovanja ne planiramo s tolikom ležernošću ili ih uopće ne planiramo Procida nas vuče više nego ikad.

Ovaj "skriveni biser Italije" odlikuje jedinstvena arhitektura slična onoj na ostatku Amalfijske obale, ali opet tako posebna. Sami centar okružen je zidinama, a vjeruje se da je to područje u kojem su živjeli nekadašnji vladari. Kućice oko centra šarene su i zgrađene jedna na drugoj, penjući se i formirajući šarmantan pogled posjetiteljima koji stižu trajektom. 

Što se kupanja, plaža i mora tiče, oni koji su posjetili Procidu, tvrde kako to nije glavni razlog za posjetiti ovaj pitoreskni gradić. Do arhitekture je, ugođaja, specijaliteta i veselja koje vlada svugdje. Do povijesti koja je utkana u način života njenih stanovnika, tradicije i poštivanja iste-

 Ako vam treba još koji razlog za posjetiti mjesto koje je opjevano i koje je oduševilo neke od najvećih velikana umjetnosti i književnosti, dovoljne bi trebale biti i fotografije... I boje kuća koje se ocrtavaju u plavetnilu mora.

18. travanj 2024 03:01