StoryEditorOCM
ForumRISKANTAN POTEZ

SAD je najveće svjetsko korona-žarište, a Amerikance puštamo da slobodno ulaze?! Čak 900 ih je već došlo, najviše u Split. Zašto ih nismo testirali?

Piše PSD.
11. srpnja 2020. - 19:02

U ovom trenutku zračni promet iz Amerike prema Hrvatskoj još uvijek je poprilično reduciran i nema izravnih letova već putnici moraju presjedati u nekoj od europskih zračnih luka kako bi došli do Lijepe naše. Pa iako ova svjetska velesila pod vodstvom Donalda Trumpa dnevno bilježi i do 60 tisuća zaraženih osoba koronavirusom i nalazi se na neslavnom prvom mjestu svih zemalja u kojima je COVID-19 uzeo maha (u trenutku pisanja ovog teksta registrirano je ukupno 3.220.559 slučajeva, umrlih je 135.828), direktor naše Turističke zajednice Kristjan Stančić poručio je američkim turistima da smo otvorena i sigurna destinacija u kojoj se turistički promet odvija uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera i protokola.

Pozvao se na članak New York Timesa s naslovom "Američki sam građanin, gdje u svijetu mogu putovati?" u kojem je Hrvatska istaknuta kao jedna od rijetkih zemalja na Mediteranu otvorenih za Amerikance. U tom se članku kao zemlje koje su otvorene ili će se uskoro otvoriti, a nalaze se u našem susjedstvu, navode još Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, od zemalja iz Europe tu su Turska i Irska, s time da ako dolaze u Irsku državljani Amerike moraju u karantenu od 14 dana. News portal The Daily Best predstavlja Hrvatsku kao "mediteranski hot spot koji oduzima dah" i koja je otvorena za dolazak američkih građana.

Sve što moraju napraviti je predočiti rezervaciju o smještaju.

– Ako su prekrasna Plitvička jezera ili Dubrovnik na listi vaših ovogodišnjih destinacija, sigurno će vas razveseliti to što je Hrvatska otvorila granice za sve turiste - piše američki portal za putovanja The Points Guy, navodeći da State Department ipak još ne preporučuje putovanja u inozemstvo. Za one koji odluče kupiti avionsku kartu do Hrvatske, daje im do znanja da ne moraju raditi nikakav test za COVID-19, a neće morati ni u dvotjednu karantenu. Osim potvrde o rezervaciji smještaja, prije puta trebaju ispuniti formular na stranici entercroatia.mup.hr te sa sobom imati isprintani mail o potvrdi putovanja. Za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj vam neće mjeriti temperaturu na aerodromu kad dođete, mjere socijalnog distanciranja se trebaju poštivati, a obvezno je i nošenje maski u javnom prijevozu, stoji u članku. Na kraju su naveli nekoliko avionskih linija kojima Amerikanci mogu doći u Hrvatsku, primjerice povratna karta s kompanijom Polish Airlines LOT iz New Yorka do Dubrovnika stoji 523 dolara, dok će od Los Angelesa do Splita izdvojiti 635 dolara.

- To je politička odluka, no nema puno aviona pa se ne očekuje neki veliki broj američkih turista. Mi zbog turizma skidamo gaće i dovodimo se tako u veliki problem - oštro će savjetnik za putovanja Vlado Šestan.

Martina Nimac Kalcina, predsjednica sekcije Zajednica obiteljskog turizma, ističe da u Dalmaciji ove sezone ne očekuje priljev američkih gostiju.

- Nedavno mi je bliska rodbina došla iz Amerike, putovali su preko Frankfurta i zaista im nitko nije mjerio temperaturu niti su morali raditi ikakve testove. U avionu uopće nije bilo razmaka, jedino što su cijeli let morali imati maske i nisu ih smjeli skidati. Letova ima malo, ali svi su redom puni. Osim te maske, nikakvih posebnih pravila nije bilo, kaže i dodaje:

- U eVisitoru ima Amerikanaca, ali onih koji su prije pandemije boravili u Europi, pa su sad iskoristili da dođu na odmor kod nas, primjerice studenti iz Italije koji su na razmjeni. Zasad ima najviše Nijemaca, Poljaka, Čeha i Mađara. Upravo zbog toga što nema puno Amerikanaca koji su najveće platežne moći, ovog ljeta je popunjenost u gradovima poput Splita, Dubrovnika i grada Hvara gotovo pa nikakva, oni su najlošije prošli, no zato su hit postala manja mjesta i otoci, gdje su Amerikanci obično bili na sedmom-osmom mjestu kad su u pitanju turisti. Najbolje prolazi sjeverni Jadran, jer se nametnuo kao atraktivna auto-destinacija - zaključuje Nimac Kalcina.

U Hrvatskoj boravi 900 Amerikanaca, najviše ih je došlo u Split!

Koliko se trenutno američkih turista odmara u Hrvatskoj, te kojim putem (zračnim linijama) mogu doći do Hrvatske, ako znamo da pojedine EU zemlje ne dozvoljavaju neometan ulazak američkih državljana na njihov teritorij? To smo pitanje uputili Hrvatskoj turističkoj zajednici.

- Trenutno u Hrvatskoj boravi oko 900 američkih turista, a najviše ih je u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju i Puli. Što se tiče načina dolaska, nema prepreka za ulazak u Republiku Hrvatsku uz opravdani razlog, što može biti i uplaćeni smještaj (rezervacija), ali i, recimo, neki obiteljski razlozi. Budući da iz SAD-a za Hrvatsku nema izravnih letova, turisti iz SAD-a moraju koristiti hubove u kojima mogu vezati let iz SAD-a s letom za Hrvatsku. Turistima se savjetuje da se prije putovanja obrate lokalnim savjetnicima o putovanju, ali i nadležnom veleposlanstvu/konzulatu kako bi provjerili aktualne informacije te prava i obveze prilikom realizacije međunarodnih putovanja koja se u nekim slučajevima vrlo brzo mijenjaju - kažu u Turističkoj zajednici, te dodaju:

- Iako je riječ o dalekom tržištu koje je ujedno vrlo pogođeno globalnom pandemijom koronavirusa, a zbog čega se u ovoj godini očekuje manji rezultat u odnosu na ranije godine, pozitivna objava o Hrvatskoj u popularnom The New York Timesu stvara pozitivnu sliku o našoj zemlji kao poželjnoj i sigurnoj turističkoj destinaciji, što je vrlo ključno u daljnjem pozicioniranju naše zemlje na velikom američkom tržištu u godinama koje slijede - kažu u TZ-u.

No, podsjetimo da Amerika ima najviše oboljelih od korone. Njima, kao ni Britancima, koji su također jedno od žarišta, nema praktički zapreka za ulazak u Hrvatsku. U SAD-u je oko tri milijuna i 220 tisuća potvrđeno zaraženih, a broj umrlih će uskoro biti 140.000! U Britaniji je oko 290 tisuća zaraženih i oko 45 tisuća mrtvih. Je li bilo pametno otvoriti širom vrata državljanima iz ove dvije zemlje?

I bi li, primjerice, turisti na ulazu u Hrvatsku mogli biti podvrgnuti nekom brzom, jeftinom testu, pitali smo hrvatskog kliničkog mikrobiologa i epidemiologa Marija Parčinu.

- Nažalost, tzv. direktni antigen testovi (brzi kazetni testovi) zasad nisu pokazali zadovoljavajuće rezultate u smislu osjetljivosti i specifičnosti. Iako ih zovemo „brzim testovima", u najboljem slučaju su rezultati dostupni 30 minuta nakon uzimanja uzorka, a tumačenje rezultata se može povjeriti samo stručnoj osobi. Alternativa bi bila zahtijevanje predočavanja dokaza o testiranju u zemlji polaska do 48h prije ulaska u Hrvatsku. Nažalost, ni ovaj pristup nije idealan jer reflektira stanje zaraznosti u trenutku uzimanja brisa, ali ipak radi određenu selekciju - kaže Parčina, kojemu smo naveli da se otvaramo prema nekim zemljama, poput Amerike i napose Velike Britanije s kojima otvaramo zračni most London - Split.

- Uvijek je najlakše otvoriti granice za nesmetani protok putnika prema zemljama s niskim brojem novozaraženih i jakim epidemiološkim mjerama. Sve drugo je veliki izazov kojem se moramo izložiti da bismo donekle spasili turističku sezonu. Radi se o političkoj odluci, a uloga struke je da oko ove odluke donese sve mjere s kojima će se zaštititi svi oni koji se u to vrijeme nalaze na prostorima naše države - zaključuje Parčina.  SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS 
 

image
Jason Connolly /AFP
Njemački mediji: Hrvati su previše opušteni

Njemački RTL u svojem izvještaju navodi da rijetki u Hrvatskoj nose maske. Jedna njemačka turistkinja koja ljetuje u Rovinju smatra da se Hrvati ponašaju previše opušteno kada je riječ o koronavirusu. Napominje se da njemački turisti u povratku moraju proći kroz Sloveniju u periodu do 12 sati i da se ne smiju zadržavati tamo jer važe stroga pravila. Također ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku.

- U Hrvatskoj je u proteklim tjednima broj zaraženih bio nizak, da bi onda odjednom počela izbijati različita žarišta koronavirusa. Najviše slučajeva ima u glavnom gradu Zagrebu i okolici te u Slavoniji na istoku zemlje, dok su priobalne regije zasad pošteđene, izvještava RTL.

19. travanj 2024 21:01