StoryEditorOCM
Forum"DEMOGRAFSKA MJERA"

Roditelji u šoku, cijene udžbenika nikad nisu bile veće! Na koliki trošak mogu računati oni koji kod kuće imaju dvoje srednjoškolaca?

Piše Marijana Cvrtila
28. kolovoza 2020. - 09:32

"Šokirana sam, kao i brojni roditelji s kojima razgovaram posljednjih dana. Cijene udžbenika nikada nisu bile veće. Ne govorim to napamet, jer već imam dijete u srednjoj školi koje će ove godine biti maturant.
Drugo dijete kreće ove godine u prvi razred gimnazije i ovih sam dana preko internetske trgovine e-Kupi naručila udžbenike u skladu s odabirom škole koju će pohađati – više od 3300 kuna samo za komplet za prvi razred! Rabljene udžbenike nisam mogla naći, moram kupiti sve novo. S dva srednjoškolca taj će trošak biti veći od pet tisuća kuna, a gdje su bilježnice, školski pribor, o ostalome da ne govorim?!

Kakva je to "Škola za život", kakva demografska politika? Ne mogu ni zamisliti kako je roditeljima s više djece!

Ljuti se tako majka čija će djeca u novoj školskoj godini pohađati jednu dalmatinsku gimnaziju (podaci poznati redakciji – op.a.), a koja nam se obratila šokirana "udžbeničkom politikom" u godini kada je korona-kriza već dovoljno opustošila kućne budžete.

– Govorimo o online nastavi, korištenju tableta, računala, interaktivnim materijalima, a na papirnate udžbenike trošim više nego ikad – kaže ta majka.

Ove školske godine mnoga će se kućanstva, osobito ona s djecom srednjoškolcima, naći u nezavidnoj situaciji, a ususret novoj školskoj godini i u ovo vrijeme kada nakon godišnjih odmora roditelji najčešće nabavljaju školske knjige, mnogi su ostali posve zatečeni. Podsjetimo, situacija je sljedeća: država je ove godine osigurala besplatne udžbenike samo za osnovce, dok u srednjim školama to nije slučaj, osim, primjerice, u Gradu Zagrebu koji nabavlja besplatne knjige i za učenike srednjih škola te radne materijale za učenike osnovnih škola.

Nadalje, u srednjim školama ove će godine u optjecaju biti nekoliko "vrsta" udžbenika: potpuno "starih" za maturante, to jest udžbenika za četvrti razred srednjih škola još iz 2014./2015. školske godine koji nakon ove generacije odlaze u povijest. Tu su potom "novi stari" udžbenici za učenike prvih razreda, to jest udžbenici koji su kao novi lani uvedeni za prvu generaciju učenika srednjih škola koja je frontalno krenula s kurikularnom reformom. Ti udžbenici, objavljeni u katalogu koji je na snazi od 2019./2020. školske godine, jednako kao i stari udžbenici za maturante, mogu se ove godine nasljeđivati, to jest koristiti i rabljeni.

Međutim, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu nam kako nemaju informacije koliko će takvih rabljenih udžbenika biti u uporabi, niti gdje se mogu nabaviti. Roditelji, pak, tvrde kako ih je na tržištu malo, osobito onih za prve razrede, te su prisiljeni kupovati potpuno nove komplete.

U nezavidnoj su situaciji osobito roditelji učenika 2. i 3. razreda srednjih škola jer se oni ne mogu pomoći nikakvim korištenim materijalima – to su dva razreda za koje su ove godine uvedeni potpuno novi udžbenici u skladu s novim kurikulumima. Pritom treba reći kako ni učenici iz eksperimentalnih srednjih škola, njih 26, koji su od prvog razreda krenuli s eksperimentalnim programom "Škole za život", a koji ove godine kreću u treći razred, neće više moći dobiti besplatne udžbenike kako je to bilo moguće u prva dva razreda.

Svi učenici ovogodišnjih trećih razreda srednjih škola, naime, bez obzira jesu li sudjelovali u eksperimentalnom ili "starom" programu, od ove školske godine kreću s nastavom prema novim kurikulumima i svi moraju kupiti nove udžbenike.

Zanimljivo je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja početkom lipnja objavilo rezultate odabira udžbenika u školama te tada izašlo s prosječnom cijenom udžbeničkog kompleta u srednjim školama od otprilike 1900 kuna. I u najnovijem odgovoru koji su nam dostavili navode iznose cijene udžbenika za srednje škole, pa tako, primjerice, oni u prvom razredu gimnazija u prosjeku ukupno koštaju 1990 kuna, u drugom 2041 kunu, u trećem 2161, a u četvrtom 1819 kuna.

Kako se ti iznosi prilično razlikuju od onih koje bjelodano svaki građanin može provjeriti na stranici e-Kupi ako ukuca ime konkretne škole, pitali smo Ministarstvo zašto je to tako.

Ukratko, doznali smo kako Ministarstvo u iznosima koje nam dostavlja ne uračunava druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica, geografskih atlasa, omota za udžbenike – sve ono što nastavnici i škole individualno također mogu odabrati za korištenje u nastavi i što roditelji moraju platiti. Kada se sve to uzme u obzir, a navodimo samo jedan primjer, ukupna cijena kompleta knjiga sa svim odabranim materijalima, primjerice u trećem razredu nekih gimnazija, može dosegnuti i vrtoglavih 4531,91 kunu!

Podsjetimo, prema Zakonu o udžbenicima, u nastavi je obvezno samo korištenje udžbenika, dok je izbor drugih materijala ograničen, odnosno njihova ukupna cijena. Također, kako nastavnici i škole individualno izabiru koje će udžbenike i materijale koristiti u nastavi, ukupne cijene kompleta mogu varirati od škole do škole.

Ministarstvo također na naše upite o ovoj temi obrazlaže kako "Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu ne poznaje termin 'komplet', već samo udžbenik i drugi obrazovni materijali te da se cijene udžbenika ('ne kompleta') iz kataloga odobrenih udžbenika koji je na snazi od 2019./2020. te onoga iz 2014./2015. nisu ove godine mijenjale, niti se u prodajnoj mreži smiju prodavati udžbenici po višim cijenama.

Koga i što god pitali – roditelji većine srednjoškolaca na svojim računima moraju osigurati onu konačnu, ukupnu cijenu koju im "izbaci" računalo, a koja, kako vidimo, na koncu može dosegnuti i više od četiri tisuće kuna po jednom učeniku!

 

 

23. travanj 2024 13:08