StoryEditorOCM
ForumODLUKA PARLAMENTA

Republika Srpska ukinula izvanredno stanje uvedeno prije gotovo dva mjeseca, nema više ni policijskog sata

Piše Hina
21. svibnja 2020. - 19:04

Parlament Republike Srpske ukinuo je u četvrtak izvanredno stanje koje je u tom entitetu uvedeno prije gotovo dva mjeseca s obrazloženjem kako će to pomoći sprječavanju širenja epidemije prouzročene koronavirusom.

Odluka o ukidanju izvanrednog stanja znači i ukidanje policijskog sata koji je od 28. ožujka neprestano bio na snazi svake noći, a povremeno je produžavan i na dane vikenda kako bi se na minimum smanjilo kretanje ljudi.

Tijekom izvanrednog stanja sva vlast bila je u rukama predsjednice RS Željke Cvijanović, koja je mogla donositi uredbe sa zakonskom snagom dok je parlament bio suspendiran.

Ona je na sjednici entitetskog parlamenta u četvrtak ustvrdila kako je izvanredno stanje bilo nužno radi brzog odgovora na izazove krize, a oporbi je poručila kako bi oni svojim primjedbama samo bespotrebno usporavali vlast koja je morala odlučno reagirati.

Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik inzistirali su na uvođenju najstrožih restriktivnih mjera u cijeloj regiji, uključujući tu višetjedne karantene za sve povratnike iz inozemstva, no broj zaraženih koronavirusom u RS redovito je bio veći nego u Federaciji BiH. Banja Luka je ujedno najveće žarište zaraze jer je tamo identificirana četvrtina od ukupno 2300 zaraženih u cijeloj BiH.

Federacija BiH nikada nije proglasila izvanredno stanje. U tom je entitetu proglašeno stanje prirodne nesreće pa je parlament Federacije BiH nastavio funkcionirati, a ista je mjera svo vrijeme epidemije vrijedila i na državnoj razini.

24. travanj 2024 12:41