StoryEditorOCM
Forum‘MUUTO’

Razmišljate o razmještaju pokućstva? Ideje ovog danskog brenda mogle bi vas inspirirati: organizirano i jednostavno ne mora nužno značiti dosadno

Piše PSD.
20. travnja 2020. - 18:32

Prošlo je već više od mjesec dana otkako mnogi od nas svoje radno vrijeme provodimo kod kuće. Ili, bolje reći, radimo “u papučama” od jutra do sutra, zaboravljamo na radno vrijeme... jer uvijek mislimo, ima vremena.... A u tom beskrajnom vremenu koje se pretvara u jedan dugi radni dan ispresijecan nizom kućnih aktivnosti, ipak smo se osvrnuli oko sebe i gle... tek sada primjećujemo neke stvari koje bi svakako trebalo promijeniti.

Evo, na primjer, jeste li i vi zapazili i shvatili da su vam dosadile vaše police za knjige, ili da ih nemate dovoljno, ili da ih treba drukčije posložiti, ili da bi trebale biti sasvim drugih dimenzija... puno prozračnije, na koncu i praktičnije. Praktične onako da ih možete presložiti i promijeniti njihov cjelokupan izgled. A možda i nemate police za knjige i ostale (ne)potrebne stvarčice koje pričaju neke vaše životne priče, a baš biste ih trebali imati...

image
Foto: Petra Bindel

Za svaki prostor

Ako vas sve ovo navedeno muči, ne brinite brigu, jer dizajneri su sve to osmislili odavno. Svaki od njih ima svoju viziju, a na vama je da izaberete onu najbolju za vlastiti prostor.

Jedan od zanimljivijih, a novijih prijedloga sustava polica stiže iz danskog brenda 'Muuto', za kojeg je sve ovo osmislio i nacrtao arhitekt Julien De Smedt. Njegov sustav polica nazvan “Stacked Storage System” mogao bi se baš sada sjajno uklopiti u moj, vaš... ma svačiji prostor, jer je to upravo ono o čemu želimo govoriti, o policama koje možemo složiti onako kako nam odgovara i kako se uklapa u naš način života, raspored namještaja...

Iz brenda 'Muuto' poručuju da s ovim sustavom polica svoj životni i poslovni prostor tako možemo i bolje organizirati.
Odabranu konfiguraciju možemo koristiti i primijeniti u svakom interijeru, a po potrebi promijeniti poziciju modula i tako dobiti novu kombinaciju. Arhitekt Julien De Smedt osmislio je otvorene i zatvorene module koji se mogu pričvrstiti na zid ili slobodno postavljati i graditi u prostoru.

image
Julien De Smedt

Brojne mogućnosti

Moguća je i verzija s vratima i poleđinom, a postoji mogućnost i postavljanja modula direktno na pod ili povišeno na podij. Moduli u tri različite dimenzije izvedeni su u MDF-u, u bijeloj, svjetlosivoj, sivoj i natur hrast varijanti. Mogu se povezati metalnim držačima. Moguće je kreirati svoje optimalno rješenje i tako personalizirati konfiguraciju.

Police zapravo nastaju slaganjem 'kocaka' određenih dimenzija. 'Kocke' su pravokutne, kvadratne, uže, šire, manje, veće, a na nama je da biramo koje i kako ćemo ih složiti. Pa i kako koju boju složiti.
Sve je kod ovog sustava polica jednostavno i praktično, baš onako skandinavski, kakva je i poslovna filozofija danskog brenda 'Muuto' iz Kopenhagena.

image
MUUTO/MODUSDESIGNSHOP

Julien De Smedt osnivač je studija 'JDS Architects', nagrađivanog i međunarodno priznatog studija s nekonvencionalnim pristupom arhitekturi i dizajnu, koji uvijek radi na osporavanju postojećih normi. Njihova filozofija dizajna glasi doslovno ovako:
- “Naši projekti su ljudski osmišljeni, politički angažirani, financijski održivi i strukturno realni.”

Prije nego što je osnovao studio 'JDS Architect', De Smedt je nakon završenog studija arhitekture u Londonu počeo raditi u Rotterdamu, i to u uredu za Metropolitan Architecture (OMA) i Rema Koolhaasa, arhitekta nadaleko poznatog po svojim golemim skulpturama patkica i sličnih igračaka.

Poslije je s Bjarkeom Ingelsom, još jednom svjetski poznatom zvijezdom među arhitektima, osnovao PLOT. De Smedt i Ingels su s PLOT-om osvojili važne nagrade za arhitekturu, ali danas razdvojeni u svojim uredima i nadalje pokazuju i dokazuju koliko je moguće prelaziti granice u projektiranju.

16. travanj 2024 20:33