StoryEditorOCM
ForumSTRAVIČAN NAPAD

Pucnjava na sveučilištu u Rusiji, mediji javljaju o 8 mrtvih i više ranjenih: studenti u panici skakali kroz prozore, detalji o 18-godišnjem napadaču

Piše JL
20. rujna 2021. - 09:37

Naoružani napadač oko 11 sati po lokalnom vremenu (8 sati po srednjoeuropskom) upao je u kampus Državnog sveučilišta Perm u istoimenom gradu u Rusiji, a prema nekim medijskim izvješćima u pucnjavi je smrtno stradalo osam osoba, a još nekoliko ih je ranjenih, javlja Jutarnji list.

Služba za odnose s javnošću sveučilišta pak ne navodi da ima mrtvih nego da su četiri osobe ozlijeđene.

Studenti u kampusu snimili su prvo napadača s puškom kako prilazi zgradi, a kasnije su se na društvenim mrežama pojavile snimke koje prikazuju prestravljene studente koji skaču kroz prozore.

Još jedna snimka prikazuje jednog mladića kako u lokvi krvi leži na pločniku.

Svi studenti koji su trenutno u kampusu upozoreni su da ga odmah napuste, ili da se zatvore u sobe. Također, onima koji su bili na putu do sveučilišta poručeno je da se vrate natrag.

Prema prvim navodima, napadač s kampusa navodno je 18-godišnji Timur Bekmansurov, koji se zabarikadirao u jednoj od učionica.

Na društvenoj mreži Vkontakte navodno je napisao kako je dugo sanjao o isplaniranoj pucnjavi te kako je novac za oružje skupljao još od 10. razreda. Objasnio je kako je dozvolu za oružje dobio nakon uspješno riješenog psihološkog testa, a kako je sveučilište izabrao kao svoju metu jer su prije četiri godine učinili 'ozbiljnu pogrešku'.

Policija je izvijestila da je napadač 'neutraliziran', a kasnije su se pojavili navodi kako je preminuo nakon ranjavanja.

Neki izvori napadača opisuju kao terorista i navode kako ga je 2020. trenirala Al-Qa'ida u Pakistanu.

18. travanj 2024 11:40