StoryEditorOCM
ForumVRIJEDE ZLATA

‘Psi tragači su naši heroji, oni su našli ženu u ruševinama petrinjske općine‘, poručuju HGSS-ovci. Imamo njihovu snimku potrage za poginulim u Žažini

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
30. prosinca 2020. - 16:08

Dok je svijet gledao tužne slike traženja unesrećenog pod kamenim blokovima srušene crkve u Žažini, u direktnom prijenosu svjedočeći još jednom smrtnom slučaju katastrofalnog petrinjskog potresa, preko gromada betona protrčao je veliki crno-bijeli HGSS-ov pas. On je i pronašao tijelo nesretnog čovjeka. Nanjušio ga je pod silnim gromadama kamenja, višemetarske, nekoliko tona velike nabacane hrpe. I u tom trenu svom vodiču, članu HGSS-a, posebnim lavežom precizno locirao poziciju na kojoj se nalazi tragično preminuli čovjek. Život koji mi ljudskim okom pod hrpama uočiti ne možemo, kao ni njuhom namirisati, možda tek logikom pretpostaviti, potražni pas osjeti, detektira odmah. On je uvijek u prednosti pred čovjekom. I tu leži njegova snaga.

- HGSS-ovo četveronožno blago je pas obučen za potragu, specijalno utreniran za takvu namjenu. On je i spas i nada i snaga svakome tko se nađe u nekoj situaciji nalik ovoj s potresom. I nemoćno iščekuje našu pomoć. Potražni pas je naš junak, nešto bez čeha HGSS-ovci ne mogu – kaže nam Neven Putar, dopročelnik Službe i voditelj potražnih timova.

U ovom momentu u Petrinji, Sisku i njihovoj okolici teren češlja 14 potražnih timova, u svakom po njih dvoje, vodič i pas. U najteže pokošenu Petrinju stigli su netom po podnevnom udaru, i odmah se raštrkali okolo. Njihovom zaslugom pod ruševinama petrinjske općinske zgrade nađena je jedna zaposlenica. Pas joj je spasio život.

-Jer da je naš potražni ljubimac, jedan od njih 14 koji češljaju potresom razrušeni kraj nije našao, tko zna koliko bi vremena trebalo dok uočimo kako se ispod tona svega nalazi žena. Žena koja je bila živa, i što je brzom detekcijom našeg psa uočena i spašena. Nakon što smo je mi i vatrogasci izvukli predana je Hitnoj pomoći. A mi smo nastavili dalje s potragom. Plastično rečeno, pas je taj koji ogromnom brzinom pronalazi tijelo. Bez njega bi taj proces, ukoliko je samo vođen ljudskim faktorom bio puno duži. Pitanje je samo koliko bi bio sretan ishod za osobu koja našu pomoć treba. Ponekad su i sekunde važne – kaže Putar.

Ne želi izdvojiti niti jednog od 14 pasa koji svoju spasilačku zadaću upravo rade po petrinjskom kraju. Ne bi jer su svi oni zaslužni za akciju koja je, makar po pitanju spašene žene završila s dobrim ishodom. Kod muškarca iz porušene crkve sudbina je bila tragična. Svi su ti psi izvrsno obučeni, vrhunski utrenirani, školovanje su započeli kao bebe, s dva mjeseca. U dobi od dvije godine imaju najveći test, onaj za stjecanje licence. Svijet našu licencu drži za jednu od najtežih na svijetu.

- U potražnoj skupini se mahom nalaze pasmine ovčari. U HGSS su to najviše border koliji, belgijski ovčari i labradori. To su junaci, blago HGSS-a – veli Putar.

U stanju su kroz debele naslage osjetiti jednu jedinu molekulu iz ljudskog tijela, jednu od 40 tisuća koliko ih lučimo u minuti. Ali istrenirani su da je osjete i nekome spase život.

-Imaju nevjerojatna osjetila, snagu, preciznost, mogućnost osjeta pozicije, što vodiču detektiraju posebnim lavežom. Ukazuju mu kako se točno tu nalazi tijelo. Ne postoji sprava na ovom svijetu koja tako brzo, s takvom lakoćom i preciznošću ukazuje na traženo. To je ono što ovog psa čini simbolom života. Junakom koji spašava ljude. Zato kažemo da su naše blago. Primjer žene koja je spašena iz ruševina petrinjske općine to najbolje pokazuje – veli Putar.

HGSS je služba koja ima ovlasti za spašavanje ljudskih života, ima iznimno odgovornu i tešku zadaću. S njom i iznimno visoke kriterije u radu. Kako na sebi samima, tako i u radu s psima, koji zato i prolaze vrlo odgovornu i zahtjevnu edukaciju. Već su se nebrojeno puta do sada iskazali u raznim potragama, izgubljenih turista, dementnih staraca...

-I mi i naši ljubimci imamo vrlo važnu zadaću i imamo strahovito visoke kriterije u radu. Jer samo tako možemo bili uspješni upravo u ovakvim situacijama. Nažalost situacija za vježbanje imamo podosta. Potražni pas, to je četveronožni heroj – veli ponosno Putar.

19. travanj 2024 06:24