StoryEditorOCM
ForumNOVI SISTEM

Promjene na granici sa Slovenijom zbog odluke iz Bruxellesa: ‘Uzimat ćemo otiske prstiju, bit će gužvi i zastoja‘

Piše PSD
16. prosinca 2020. - 09:30

Na granici Hrvatske i Slovenije moglo bi uskoro doći do dugotrajnih čekanja, piše Glas Istre. Razlog tome leži u odluci Bruxellesa o izmjenama u informatičkom povezivanju članica šengenskog prostora Europske unije.

Budući da Hrvatska nije ušla u Schengen, na granici sa Slovenijom provodit će se posebne mjere prema državljanima "trećih zemalja" što bi, potvrdio je to slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, moglo izazvati znatno sporiji protok prometa.

Da je to loša vijest za Hrvatsku potvrđuje i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji kaže da je "blago rečeno da bi novi sistem mogao prouzročiti zastoje."

- Novi sistem će zasigurno dodatno zagušiti promet na našim već preopterećenim graničnim prijelazima. Pogotovo u tijeku turističke sezone, što će biti dodatni udar na naše gospodarstvo i turizam. Premijer i Vlada mogu nastaviti inzistirati da se novi sustav prebaci na vanjske granice, ali otpočetka tvrdim da je jedino cjelovito rješenje ubrzani i zasluženi ulazak Hrvatske u Schengen - kazao je Flego za Glas Istre.

Slovenski ministar Hojs kazao je da sistem interoperabilnosti zahtijeva i uzimanje otisaka prstiju i druge postupke, a to će nesumnjivo izazvati velike zastoje na hrvatskoj strani. 

Spominjala se i mogućnost posebnih redova za prolaz putnika iz trećih država, ali svuda na terenu to neće biti moguće, kazao je slovenski ministar Hojs uz napomenu da je rok za uspostavljanje interoperabilnosti zbog kašnjenja u nekim državama pomaknut na svibanj 2022. godine.

18. travanj 2024 14:39