StoryEditorOCM
ForumNEMOJTE SE ZALETJETI

Pripazite gdje ćete podizati gotovinu; od danas je na snazi velika promjena na bankomatima

Piše Hina
16. siječnja 2023. - 18:00

Jučer je završilo dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani, osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.

Kada je riječ o prilagodbi bankomatske mreže za isplatu novčanica eura, izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) na upit Hine, zaključno sa subotom eurima je opskrbljen 3831 bankomat, a sukladno ranije definiranim rokovima do jučer je trebala biti opskrbljena cjelokupna mreža, odnosno oko 4000 bankomata.

Također, do jučer je trajala mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Stoga, od danas građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Hrvatska je s 1. siječnjem 2023. postala 20. članica eurozone, kada je započelo i razdoblje dvojnog optjecaja, koje završava u subotu, 14. siječnja, u 24 sata.

Dvojnim optjecajem željela se dodatno olakšati zamjena preostalih kuna te prilagodba i opskrba eurima, a prilikom gotovinskog plaćanja u kunama građani su u pravilu od blagajnica u trgovinama, konobara, frizera i ostalih pružatelja usluga “kusur” trebali dobivati u eurima, uz oslonac na fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7.53450 kuna za euro.

Inače, građani mogu isključivo tijekom dvanaest mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No, pritom kod Fine i Pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije će im naplatiti naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure je besplatna bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Također, građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Hrvatska narodna banka (HNB) će pak gotov novac kune za gotov novac eura mijenjati od 1. siječnja 2024. godine, bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je započela u rujnu prošle godine, a protegnut će se i na cijelu ovu godinu.

17. travanj 2024 10:07