StoryEditorOCM
ForumBORBA ZA SVAKI GLAS

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori: Đukanovićeva stranka izgubila vlast nakon 30 godina

Piše PSD
30. kolovoza 2020. - 23:41

Prvi podaci koje u nedjelju objavio crnogorski Centar za monitoring (CEMI), pokazuju da će dosadašnja oporba imati više glasova od vladajuće koalicije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića koja obnaša vlast  30 godina.

Prema podacima CEMI-ja koje preuzimaju sve četiri nacionalne televizije u Crnoj Gori i na osnovu 87,1 posto obrađenog uzorka, DPS ima 34,8 posto glasova.

Tri oporbene koalicije u Crnoj Gori najvjerovatnije će imati 41 od 81 mandata u crnogorskom parlamentu i moći će formirati vladu, priopćio je u nedjelju navečer Zlatko Vujović iz crnogorskog Centra za monitoring (CEMI).

Vujović je na konferenciji za novinare rekao da prve projekcije mandata izrađene na temelju 88,8 posto obrađenog uzorka pokazuju „da DPS ima 29 mandata, a njihovi tradicionalni partneri Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka imat će po tri, a dvije albanske partije po jedan mandat.

Oporbene koalicije "Za budućnost Crne Gore" imat će 28 mandata, "Mir je naša nacija" 10, a "Crno na bijelo" 4 mandata, priopćio je Vujović.

Istaknuo je da je će Hrvati ostati bez mandata u crnogorskom parlamentu, nakon što su izašli sa dvije liste Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske reformske stranke. 

Čelnik oporbene prosrpske koalicije „Za budućnost Crne Gore“, Zdravko Krivokapić proglasio je pobjedu „tri oporbene koalicije“.

„Mi nudimo ruku pomirenja i nudimo svim nacionalnim strankama da priđu pobjedniku, ne zbog toga što nam treba bilo tko, već ne možemo graditi Crnu Goru drugačije“, priopćio je Krivokapić.

Pozvao je sve pristaše da ostanu u kućama i ne izlaze na ulicu slaviti pobjedu. Đukanović i predstavnici njegove stranke uvijek se nisu obratili građanima.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 posto od ukupnog broja birača, odnosno 2 posto više nego na izborima 2016. godine.

Prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“ koju predvodi Demokratski front ima 32,7 posto glasova. Građanski pokret URA Dritana Abazovića s podrškom 5,7 posto birača i SDP na rubu je cenzusa s 3,1 posto podrške.

18. travanj 2024 19:35